Nyheter

ETFer för teknologisektorn

Publicerad

den

Letar du efter ETFer för teknologisektorn? Det finns flera sådana börshandlade fonder noterade i Tyskland, Storbritannien och USA. Bra aktiva förvaltare kan skapa överavkastning genom bra aktieval. Men många vill ha en ren exponering för indexet, även inom detta område. Det är lätt att komma in i tekniksektorn, eftersom det finns sektorindex som är bland de mest omsatta finansiella instrumenten på marknaden. Inga sådana ETF är noterade på Stockholmsbörsen, men det finns bra alternativ på börser i både USA och Europa.

Det vi känner till som NASDAQ-börsen i USA grundades på 1970-talet som en samling elektroniska marknadsplatser (NASDAQ = National Association of Security Dealers Automated Quotations). Sedan starten har det lockat många teknikföretag och andra företag som i verkligheten är teknikföretag, men som definieras olika i branschen. (Till exempel är Amazon i ”detaljhandelssektorn”, PayPal i ”konsumentfinansiering” och Netflix i ”specialhandlare”.)

Amerikanska vs. Europeiska ETF:er

En av världens äldsta och mest kända ETF:er baseras på NASDAQ 100-indexet och kan handlas på amerikanska börser. Ticker är QQQ och namnet är nu Powershares QQQ Trust. Av mäklare kallas detta ofta bara ”Qubes” efter Qs i tickern, medan världens äldsta och minst kända ETFS&P 500 index SPY ofta bara kallas ”Spiders”. QQQ kan handlas på den amerikanska marknaden och behandlas både kommersiellt och skattemässigt som ett amerikanskt aktie. Fonden betalar ut kvartalsvis utdelning.

XLK ger liknade exponering

Det finns också en ETF som återspeglar delindex för teknikföretag i S&P 500. Denna ETF har ticker XLK, men har en stor överlappning med QQQ. Om du vill ha direkt exponering för ett renare urval av asiatiska teknikföretag är detta också tillgängligt i USA. Se CQQQ, Guggenheim China Technology ETF.

I dag finns det bra alternativ listade i Europa. I Tyskland kan du handla SXRV, iShares NASDAQ 100, som är en europeisk börsnoterad ”totalavkastning” -variant (dvs. inte betalar utdelning utan investerar dem igen). Om du vill ha utdelning kan du välja EXXT på samma marknad eller EQQQ i Storbritannien.

Det här låter kanske komplicerat, men det är det inte. Fonderna är noterade i euro eller brittiska pund, men det betyder praktiskt taget ingenting. Din värdeutveckling som svensk investerare beror fortfarande på USD mot SEK, där det är här de underliggande företagen är noterade. EUR och GBP är bara en omvandling.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version