Följ oss

Nyheter

ETFer för solenergi att köpa 2021

Publicerad

den

ETFer för solenergi att erbjuder exponering mot en rad alternativa energiaktier. I den här guiden väljer har vi lyft fram fem av de bästa ETFer för solenergi för i år.

ETFer för solenergi att erbjuder exponering mot en rad alternativa energiaktier. I den här guiden väljer har vi lyft fram fem av de bästa ETFer för solenergi för i år.

ETFer för solenergi fonder som investerar i ett brett urval av aktier som verkar inom sektorn för alternativ energi. Den mest populära och vanliga industrin inom denna sektor är solenergi.

Vilka är de bästa solenergi-ETFerna att köpa?

Det finns många ETFer att välja mellan, vi har tittat på fem solenergi-ETFer för 2021 som du kan hitta listade nedan. Listan är på inget sätt komplett och skall inte ses som en rekommendation att köpa dessa börshandlade fonder.

KortnamnNamn
TANInvesco Solar ETF
QCLNFirst Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund
TANNHANetf Solar Energy UCITS ETF  
ICLNiShare Global Clean Energy ETF
PBWInvesco WilderHill Clean Energy ETF

Invesco Solar ETF (NYSEARCA:TAN)

Invesco Solar ETF följer MAC Global Solar Energy Index som inkluderar företag som producerar solenergi. Det finns endast 32 innehav i denna ETF med fokus på USA-baserade och Kina-baserade företag, även om andra platser ingår.

Dess tre största innehav är SolarEdge Technologies Inc, Enphase Energy Inc och SunRun Inc. Det anses vara en medelstor ETF eftersom det genomsnittliga börsvärdet för dess portfölj är cirka 7,8 miljarder USD. Det inkluderar dock många småbolagsaktier i Europa och tillväxtmarknader globalt.

Det tar topplatsen på grund av historisk tillväxt och framtidsutsikter. Drygt 25% av ETF består av 3 företag, medan nästan 50% tillhör USA-baserade företag. De senaste fem åren har man sett en genomsnittlig ökning på över 30 %, inklusive en stor topp 2020 på 234 %.

First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (NASDAQ:QCLN)

Tvåa på vår lista är en ETF som endast investerar i företag som är belägna i USA. First Trust NASDAQ är inte explicit solfokuserat, eftersom andra företag inom ren energisektorn är med, men det inkluderar många solcellsbaserade företag.

ETF:n följer ett aktieindex som kallas NASDAQ Clean Edge U.S. Liquid Series. Indexet är utformat för att spåra resultatet för ren energibolag som är börshandlade i USA.

Dess största solenergifokuserade företag inkluderade Enphase Energy Inc och SolarEdge Technologies Inc, som båda finns med i vårt första val. Enphase och Solar Edge arbetar båda med utvecklingen av invertersystem för att maximera energi som genereras från solen. ETF:en är välbalanserad i sin viktning till varje företag och dess största innehav, Tesla utgör bara 8,69 %.

HANetf Solar Energy UCITS ETF (Xetra:TANN)

HANetf är den nyaste och minsta ETF på vår lista, vilket innebär att den ger dig möjligheten att investera tidigt. Det bildades i juni 2021 och strävar efter att erbjuda ren exponering mot den snabbt växande solenergimarknaden. Alla dess 44 innehav är på ett eller annat sätt involverade i solcellsindustrin.

Det har en välbalanserad lista över innehav, vilket innebär att inget enskilt företag kan påverka dess resultat för mycket. Dess tre främsta innehav, Array Technologies Inc, West Holdings Corp och First Glass Group Co, utgör mindre än 10 % av ETF:n.

Denna ETF är bäst lämpad för investerare som är villiga att tolerera risker på grund av dess ringa storlek och nyligen startade. Dess rent solenergifokuserade investeringar betyder dock att det är ett utmärkt sätt att spåra denna växande sektor.

iShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN)

Den största ETF för förnybar energi som finns tillgänglig för tillfället tar fjärdeplatsen på vår lista. Det har tillgångar värda över 7 miljarder dollar, kom ut på marknaden redan 2008 och har sett en stadig tillväxt under de senaste fem åren.

Dess innehav är uppdelade över hela marknaden för ren energi med vind, och ännu viktigare för den här listan, solenergi visas ofta. Dess största innehav, Enphase Energy, är ett amerikanskt energiteknikföretag som producerar hemlösningar relaterade till solenergi.

Det erbjuder ett väl diversifierat urval av innehav även om det gynnar USA-baserade företag, där nästan hälften av exponeringen kommer ifrån.

Invesco WilderHill Clean Energy ETF (NYSEARCA: PBW)

Den sista platsen på vår lista går till WilderHill Clean Energy ETF från Invesco. Det är den tredje mest ägda ETF:en inom alternativ energisektorn och följer WilderHill Clean Energy Index.

Det är en av de mest väldiversifierade ETF:erna, som består av 72 olika aktier, som var och en utgör 2% – 3% av portföljen. Till skillnad från andra ETF:er på vår lista, genom att fördela pengarna nästan lika över alla aktier som den äger, syftar den till att ge stabilitet och tillgång till hela industrin för ren energi.

Solaktier ingår till viss del i denna ETF. Dess största innehav är ett solcellsföretag som finns med i andra på vår lista, Enphase Energy, ett teknikföretag som designar och tillverkar solcellsgenererande hemlösningar.

Handla TAN

Invesco Solar ETF (NYSEARCA:TAN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i TAN. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med Invesco Solar ETF (NYSEARCA:TAN) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Handla QCLN

First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (NASDAQ:QCLN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i QCLN. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (NASDAQ:QCLN) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Handla TANN

HANetf Solar Energy UCITS ETF (Xetra:TANN) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla ICLN

iShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i ICLN. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med iShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Handla PBW

iShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i COPX. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med iShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.