Följ oss

Nyheter

ETFer för solenergi att köpa 2021

Publicerad

den

ETFer för solenergi att erbjuder exponering mot en rad alternativa energiaktier. I den här guiden väljer har vi lyft fram fem av de bästa ETFer för solenergi för i år.

ETFer för solenergi att erbjuder exponering mot en rad alternativa energiaktier. I den här guiden väljer har vi lyft fram fem av de bästa ETFer för solenergi för i år.

ETFer för solenergi fonder som investerar i ett brett urval av aktier som verkar inom sektorn för alternativ energi. Den mest populära och vanliga industrin inom denna sektor är solenergi.

Vilka är de bästa solenergi-ETFerna att köpa?

Det finns många ETFer att välja mellan, vi har tittat på fem solenergi-ETFer för 2021 som du kan hitta listade nedan. Listan är på inget sätt komplett och skall inte ses som en rekommendation att köpa dessa börshandlade fonder.

KortnamnNamn
TANInvesco Solar ETF
QCLNFirst Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund
TANNHANetf Solar Energy UCITS ETF  
ICLNiShare Global Clean Energy ETF
PBWInvesco WilderHill Clean Energy ETF

Invesco Solar ETF (NYSEARCA:TAN)

Invesco Solar ETF följer MAC Global Solar Energy Index som inkluderar företag som producerar solenergi. Det finns endast 32 innehav i denna ETF med fokus på USA-baserade och Kina-baserade företag, även om andra platser ingår.

Dess tre största innehav är SolarEdge Technologies Inc, Enphase Energy Inc och SunRun Inc. Det anses vara en medelstor ETF eftersom det genomsnittliga börsvärdet för dess portfölj är cirka 7,8 miljarder USD. Det inkluderar dock många småbolagsaktier i Europa och tillväxtmarknader globalt.

Det tar topplatsen på grund av historisk tillväxt och framtidsutsikter. Drygt 25% av ETF består av 3 företag, medan nästan 50% tillhör USA-baserade företag. De senaste fem åren har man sett en genomsnittlig ökning på över 30 %, inklusive en stor topp 2020 på 234 %.

First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (NASDAQ:QCLN)

Tvåa på vår lista är en ETF som endast investerar i företag som är belägna i USA. First Trust NASDAQ är inte explicit solfokuserat, eftersom andra företag inom ren energisektorn är med, men det inkluderar många solcellsbaserade företag.

ETF:n följer ett aktieindex som kallas NASDAQ Clean Edge U.S. Liquid Series. Indexet är utformat för att spåra resultatet för ren energibolag som är börshandlade i USA.

Dess största solenergifokuserade företag inkluderade Enphase Energy Inc och SolarEdge Technologies Inc, som båda finns med i vårt första val. Enphase och Solar Edge arbetar båda med utvecklingen av invertersystem för att maximera energi som genereras från solen. ETF:en är välbalanserad i sin viktning till varje företag och dess största innehav, Tesla utgör bara 8,69 %.

HANetf Solar Energy UCITS ETF (Xetra:TANN)

HANetf är den nyaste och minsta ETF på vår lista, vilket innebär att den ger dig möjligheten att investera tidigt. Det bildades i juni 2021 och strävar efter att erbjuda ren exponering mot den snabbt växande solenergimarknaden. Alla dess 44 innehav är på ett eller annat sätt involverade i solcellsindustrin.

Det har en välbalanserad lista över innehav, vilket innebär att inget enskilt företag kan påverka dess resultat för mycket. Dess tre främsta innehav, Array Technologies Inc, West Holdings Corp och First Glass Group Co, utgör mindre än 10 % av ETF:n.

Denna ETF är bäst lämpad för investerare som är villiga att tolerera risker på grund av dess ringa storlek och nyligen startade. Dess rent solenergifokuserade investeringar betyder dock att det är ett utmärkt sätt att spåra denna växande sektor.

iShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN)

Den största ETF för förnybar energi som finns tillgänglig för tillfället tar fjärdeplatsen på vår lista. Det har tillgångar värda över 7 miljarder dollar, kom ut på marknaden redan 2008 och har sett en stadig tillväxt under de senaste fem åren.

Dess innehav är uppdelade över hela marknaden för ren energi med vind, och ännu viktigare för den här listan, solenergi visas ofta. Dess största innehav, Enphase Energy, är ett amerikanskt energiteknikföretag som producerar hemlösningar relaterade till solenergi.

Det erbjuder ett väl diversifierat urval av innehav även om det gynnar USA-baserade företag, där nästan hälften av exponeringen kommer ifrån.

Invesco WilderHill Clean Energy ETF (NYSEARCA: PBW)

Den sista platsen på vår lista går till WilderHill Clean Energy ETF från Invesco. Det är den tredje mest ägda ETF:en inom alternativ energisektorn och följer WilderHill Clean Energy Index.

Det är en av de mest väldiversifierade ETF:erna, som består av 72 olika aktier, som var och en utgör 2% – 3% av portföljen. Till skillnad från andra ETF:er på vår lista, genom att fördela pengarna nästan lika över alla aktier som den äger, syftar den till att ge stabilitet och tillgång till hela industrin för ren energi.

Solaktier ingår till viss del i denna ETF. Dess största innehav är ett solcellsföretag som finns med i andra på vår lista, Enphase Energy, ett teknikföretag som designar och tillverkar solcellsgenererande hemlösningar.

Handla TAN

Invesco Solar ETF (NYSEARCA:TAN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i TAN. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med Invesco Solar ETF (NYSEARCA:TAN) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Handla QCLN

First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (NASDAQ:QCLN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i QCLN. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med First Trust NASDAQ Clean Edge Green Energy Index Fund (NASDAQ:QCLN) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Handla TANN

HANetf Solar Energy UCITS ETF (Xetra:TANN) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla ICLN

iShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i ICLN. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med iShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Handla PBW

iShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i COPX. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med iShare Global Clean Energy ETF (NASDAQ:ICLN) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nordnets Ara lär dig allt om ETFer

Publicerad

den

Ara lär dig allt om ETFer, vad fördelarna är jämfört med fonder, och hur du sätter upp ett courtagefritt månadssparande i ETFer hos Nordnet.

Ara lär dig allt om ETFer, vad fördelarna är jämfört med fonder, och hur du sätter upp ett courtagefritt månadssparande i ETFer hos Nordnet.

Disclaimer: Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Fortsätt läsa

Nyheter

EL48 ETF investerar i tyska säkerställda obligationer med investment grade betyg

Publicerad

den

Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF (EL48 ETF) investerar i säkerställda obligationer med fokus på Tyskland. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF (EL48 ETF) investerar i säkerställda obligationer med fokus på Tyskland. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. Denna ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,09 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 76 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka iBoxx EUR Liquid Ger. Covered Diversified UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som är registrerad i Tyskland. Fondens mål är att följa utvecklingen av iBoxx Liquid Germany Covered Diversified Index (Price Index). Det maximala antalet obligationer i indexet är begränsat till 30. Endast obligationer med en utestående volym på minst 1 miljard euro kvalificerar för indexet.

Investeringsstrategi

Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF strävar efter att spåra iBoxx® EUR Liquid Germany Covered Diversified-index. Indexet iBoxx® EUR Liquid Germany Covered Diversified följer tyska säkerställda obligationer i euro och innehåller likvida obligationer.

Handla EL48 ETF

Deka iBoxx EUR Liquid Germany Covered Diversified UCITS ETF (EL48 ETF) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETF handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREL48
Stuttgart Stock ExchangeEUREL48
XETRAEUREL48

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare delar sina åsikter om AI och renare livsstil

Publicerad

den

Chris Versace, CIO för Tematica Research, förklarar varför investerare kan bli förvånade över hur länge Federal Reserve är villig att hålla räntorna höga efter att centralbanken nått toppen av denna åtstramningscykel. Versace delar också sina åsikter om AI och renare livsstil med IGTV:s finansanalytiker Angeline Ong.

Chris Versace, CIO för Tematica Research, förklarar varför investerare kan bli förvånade över hur länge Federal Reserve är villig att hålla räntorna höga efter att centralbanken nått toppen av denna åtstramningscykel. Versace delar också sina åsikter om AI och renare livsstil med IGTV:s finansanalytiker Angeline Ong.

Handla DIGI ETF

HANetf Digital Infrastructure and Connectivity UCITS ETF (DIGI ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära