Följ oss

Nyheter

ETF med fokus på Grekland återtar momentum

Publicerad

den

ETF med fokus på Grekland återtar momentum

Sedan årets början har Global X MSCI Greece ETF (NYSEArca: GREK) varit en av de bästa landspecifika börshandlade fonderna. Denna ETF är emellertid mycket volatil, under den senaste månaden har denna börshandlade fond rasat med tolv procent. Vad händer när en ETF med fokus på Grekland återtar momentum?

Även om denna börshandlade fond har rasat under den senaste månaden så finns det ett antal potentiella möjligheteter till att denna ETF kan återhämta sig. I dagsläget är såväl Eurozonen och emerging markets attraktivt värderade jämfört med den amerikanska aktiemarknaden. Detta syns på både GREK och de underliggande tillgångarna.

Den enda börshandlade fonden med fokus på Grekland

Detta är några av orsakerna till att investerarna har valt att titta närmare på GREK. Denna ETF är, oss veterligen, den enda landspecifika börshandlade fonden som handlas i USA som har fokus på Greklands aktiemarknad. Den handlas emellertid i USA, vilket medför att en svensk placerare har dubbel valutarisk. Dels Euron som de grekiska aktierna kvoteras i, dels dollarn som denna ETF prissätts i. Om Greklands statsfinanser förbättras kan detta emellertid leda till att möjligheterna överstiger risker. I Europa, på Xetra i Tyskland, handlas Lyxor ETF MSCI Greece under kortnamnet LYMH.

När den globala finanskrisen spred sig under 2009 blev Greklands skulder ohanterliga. Ett budgetunderskott på femton procent det året ledde till att kreditvärderingsinstituten nedgraderade landets skulder. Detta i sin tur medförde att Greklands offentliga lånekostnader ökade ytterligare.

Trots en ansträngning 2010 för att återställa utgifterna, erkände landet så småningom att det var på väg mot en eventuell default. Med tanke på mängden grekiska skulder innehades av stora finansiella institutioner runt om i Europa var förgreningarna av en sådan default skulle innebära allvarliga. Det ledde även till spekulationer om eurons överlevnad.

De offentliga finanserna förbättras

Den goda nyheten är att Greklands offentliga finanser förbättras och landet förväntas kunna rapportera en solid BNP-tillväxt i år. Faktum är att den grekiska regeringen förväntas visa blygsamma överskott under de närmaste åren.

Under förra veckan beslutade staterna i den Europeiska Unionen sig för att avsluta de disciplinära förfarandena mot Grekland på grund av landets alltför stora budgetunderskott. Detta efter förbättringar i Greklands finanspolitiska ställning, vilket bekräftar att landet återhämtar sig och befinner sig på rätt väg.

Den grekiska ekonomin är fortfarande ömtålig, men den senaste utvecklingen har givit investerare anledning till att tro att tidvattnet kan vända efter en svår åttaårsperiod.

Återgången till ett primärt budgetöverskott har stoppat blödningen och kommit att lindra spänningarna i borgenärsförhandlingar och stabilisera den totala ekonomin. Det första halvåret 2017 visade Grekland en ekonomisk tillväxt om 0,8 % som drivs av ökad konsumtion och export. Detta var antagligen den högsta årliga ekonomiska tillväxten i Grekland sedan 2007.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

UIW1 ETF ger exponering mot socialt ansvariga företag i Europa

Publicerad

den

UBS ETF (LU) MSCI Europe Socially Responsible UCITS ETF (EUR) A-acc (UIW1 ETF) med ISIN LU2206597804, strävar efter att spåra MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Issuer Capped-index. MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Emittent Capped-index spårar värdepapper från Europa. Endast företag med mycket höga ESG-betyg (Environmental, Social and Governance) i förhållande till sina branschkollegor ingår. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.

UBS ETF (LU) MSCI Europe Socially Responsible UCITS ETF (EUR) A-acc (UIW1 ETF) med ISIN LU2206597804, strävar efter att spåra MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Issuer Capped-index. MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Emittent Capped-index spårar värdepapper från Europa. Endast företag med mycket höga ESG-betyg (Environmental, Social and Governance) i förhållande till sina branschkollegor ingår. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % per år. UBS ETF (LU) MSCI Europe Socially Responsible UCITS ETF (EUR) A-acc är den billigaste och största ETFen som följer MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Emittent Begränsat index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

UBS ETF (LU) MSCI Europe Socially Responsible UCITS ETF (EUR) A-acc har tillgångar på 142 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 26 februari 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.

Översikt

Investeringsmålet är att replikera pris- och avkastningsutvecklingen för MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5 % Emittenttak med totalavkastning nettoindex netto efter avgifter.

Fonden investerar i allmänhet i aktier som ingår i MSCI Europe SRI Low Carbon Select 5% Issuer Capped Index. Bolagens relativa viktning motsvarar deras viktning i index.

Fonden förvaltas passivt.

Handla UIW1 ETF

UBS ETF (LU) MSCI Europe Socially Responsible UCITS ETF (EUR) A-acc (UIW1 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och SIX Swiss Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, SAVR och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURUIW1
Borsa ItalianaEUREURSRI
SIX Swiss ExchangeEUREURSRI
XETRAEURUIW1

Största innehav

VärdepapperISINValutaVikt %
ASML HOLDING NVNL0010273215EUR5.51
ROCHE HOLDING AG-GENUSSCHEINCH0012032048CHF5.09
NOVO NORDISK A/S-BDK0062498333DKK5.03
SCHNEIDER ELECTRIC SEFR0000121972EUR4.92
ABB LTD-REGCH0012221716CHF3.34
RELX PLCGB00B2B0DG97GBP3.13
ZURICH INSURANCE GROUP AGCH0011075394CHF2.89
HERMES INTERNATIONALFR0000052292EUR2.83
MUENCHENER RUECKVER AG-REGDE0008430026EUR2.51
ESSILORLUXOTTICAFR0000121667EUR2.48

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Fidelity International-studie avslöjar att investerare förblir engagerade i ”E”, ”S” och ”G” men hinder kvarstår

Publicerad

den

Över hälften av investerarna anser fortfarande miljömässiga, sociala och styrande faktorer som mycket viktiga när det gäller allokering av portföljtillgångar.

Över hälften av investerarna anser fortfarande miljömässiga, sociala och styrande faktorer som mycket viktiga när det gäller allokering av portföljtillgångar.

Svårighet att mäta effekt ses som det största hindret för att fortsätta använda hållbara investeringar.

Juryn ut de bästa sätten att driva positiv förändring, med effektinvesteringar, exkluderande screening, individuellt företagsengagemang och statlig policy och reglering bland topplistan.

Fidelity International (Fidelity) avslöjar idag nyckelresultat från sin Professional Investor DNA Survey, som samarbetar med Crisil Coalition Greenwich för att söka åsikter från över 120 institutionella investerare och mellanhandsdistributörer över hela Europa och Asien, om investerares aptit för att införliva ESG (miljö, social och styrning). ) överväganden i portföljallokering.

Enligt studien anser över hälften av investerarna fortfarande ”E”, ”S” och ”G”-faktorer som viktiga när det kommer till portföljtillgångsallokering under de kommande 18 månaderna.

Miljö är den viktigaste faktorn, med två tredjedelar (63 %) av investerarna som betraktar det som en viktig faktor, med styrning (58 %) och social (51 %) som följer efter. I spetsen är europeiska och institutionella investerare som lägger mer vikt vid ESG-kriterier i portföljtillgångsallokeringen.

När man tittar på hållbarhetsteman avslöjar studien ytterligare investerarfokus på miljöhänsyn, med utsläpp av koldioxid och energiomställningen tillsammans med bevarandet av naturkapital rankas bland de tre främsta teman i fokus, troligtvis driven av pågående investerare och politiska beslutsfattares åtaganden att nå nettonollutsläpp. utsläppsmål.

Företagstransparens rankas på andra plats totalt sett, vilket underbygger investerarnas önskan om stark bolagsstyrning.

Svårighet att mäta påverkan största hindret för att investera hållbart

Även om ESG ses som viktigt vid tillgångsallokering finns det fortfarande hinder kvar. Svårighet att mäta effekten ses som det största hindret för att fortsätta använda hållbara investeringar (68 % totalt). Samtidigt nämnde 52 % av investerarna förändringar av eller inkonsekventa regler som en viktig barriär. I Asien ansåg 66 % av investerarna att bristen på utbud av kvalitetsstrategier/produkter var ett hinder – jämfört med endast 31 % i Europa.

Jenn-Hui Tan, Chief Sustainability Officer, Fidelity International kommenterar: ”Vår studie visar att ESG ligger fast i investerarnas sinnen. Även om ESG-investeringar nu kan ses som en vanlig övervägande i tillgångsallokering, krävs ytterligare framsteg för att bryta ned implementeringshinder. Detta inkluderar svåra mätningar av påverkan, med observationer som pekar på svårigheter att anskaffa och analysera företagsdata av god kvalitet, och att navigera i regelverk, där avvikelser kvarstår mellan nationella, europeiska och globala regelverk.

”Vi fortsätter att stödja ökad datatransparens och standardisering, och harmoniseringen av globala regulatoriska regimer som möjliggör beslutsanvändbar avslöjande. Vi kämpar också för ett större fokus på policyer som driver verkliga resultat, som kompletterar rollen av förbättrade avslöjanden när det gäller att vägleda investerares val.”

”I Asien visar vår studie att produkttillgängligheten fortsätter att släpa efter Europa. Ett viktigt fokusområde i Asien är övergångsfinansiering, som stöds av övergångsplaner på nationell nivå, såväl som innovativa ramverk och produktstrukturer. Vi förväntar oss att detta kommer att utlösa större produktinnovation, som svarar mot ökande efterfrågan från kunder.”

Hur man skapar positiv påverkan

När juryn tillfrågades om det mest effektiva sättet att skapa positiva effekter var juryn ute med investerare och nämnde ett antal olika sätt från effektinvesteringar (59 %), exkluderande screening (52 %), individuellt företagsengagemang (44 %) och statlig policy och reglering (44 %), vilket lyfter fram den multifaktorstrategi som behövs när det gäller att driva på förändring.

Jenn-Hui Tan, tillägger: ”Vi tror att integrationen av hållbarhet i investeringsanalys och portföljkonstruktion är viktig eftersom det kan påverka långsiktigt värdeskapande och leda till bättre kundresultat. Som en aktiv förvaltare och förvaltare av kundkapital har vi en del att spela för att gå mot en mer hållbar ekonomi som bättre tar hänsyn till risker på systemnivå, men som studien visar finns det inget sätt att uppnå detta. Det är därför vi tror att effektivt förvaltarskap kombinerar nedifrån och upp, tematiska och systemomfattande tillvägagångssätt.

”Att mäta och tillskriva påverkan fortsätter att vara en branschutmaning, men som en del av vårt engagemang för att driva meningsfull och mätbar förändring är vi i färd med att utveckla ett förbättrat ramverk för engagemang för att bättre mäta djupet och kvaliteten på våra engagemang mot specifika mål över tid. , vilket gör att vi kan gå mot ett mer resultatbaserat engagemang.”

Fidelity fortsätter att införliva ESG i sin investeringsportfölj, utvecklar ett robust ramverk för hållbara investeringar och bidrar aktivt till viktiga regelverk både på global och lokal nivå. Fidelity fokuserar på fyra systemiska teman: naturförlust, klimatförändringar, stark och effektiv styrning och sociala skillnader, för att vägleda dess aktiva engagemang.

Fortsätt läsa

Nyheter

I förra veckan gjorde SAVR årets första återbetalning av fondprovisioner

Publicerad

den

Sedan starten har SAVR nu betalat tillbaka över 67 000 000 kr i kickbacks av fondprovisioner. Förra året blev det ännu förmånligare att fondspara hos SAVR då företaget sänkte sin egen årliga avgift för just fondsparande till 0,04 % samt 0,06 % på ränte- och indexfonder, en avgift som självklart är inbakad i varje enskild fonds totala årliga avgift och rabatt.

Sedan starten har SAVR nu betalat tillbaka över 67 000 000 kr i kickbacks av fondprovisioner.

Förra året blev det ännu förmånligare att fondspara hos SAVR då företaget sänkte sin egen årliga avgift för just fondsparande till 0,04 % samt 0,06 % på ränte- och indexfonder, en avgift som självklart är inbakad i varje enskild fonds totala årliga avgift och rabatt.

Dessa avgifter appliceras endast på fondsparande – inte på aktier, ETFer eller likvider.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära