Följ oss

Nyheter

ETF marknaden i Sverige fyller 15 år

Publicerad

den

ETF marknaden i Sverige fyller 15 år

I veckan, mer exakt den 5 november firade Xact och Nasdaq 15 års-jubileum på Nasdaq Stockholm med klockringning och frukostmingel när ETF-marknaden i Sverige fyller 15 år

För 15 år sedan började Xact OMXS30 handlas på Nasdaq Stockholm. Xact var då pionjärer inom börshandlade fonder här i Sverige. ETF-marknaden och Xact har haft en fantastisk utveckling sedan dess.

Tal hölls av Magnus Billing, VD Nasdaq Stockholm och Carl Cederschiöld, VD Xact och deltagare från börsen och Xact närvarade.

För tjugofem år sedan lanserades den första börshandlade fonden på Toronto Stock Exchange. Det var TIPs (Toronto 35 Index Participation Fund), en ETF som replikerar utvecklingen av TSX 35 indexet.

Tre år tidigare än SPY

Därmed var TIPS nästan tre år tidigare än SPDR S&P 500 ETF (SPY). Tankarna hade emellertid funnits långt tidigare. Det första försöket att skapa något som liknade en börshandlad fond var den lansering av Index Participation Shares för S&P 500 under 1989. Det fanns redan då ett intresse bland investerarna, men Chicago Mercantile Exchange valde då att dra lanseringen till domstol varför lanseringen av börshandlade fonder fick vänta ett tag.

I Sverige lanserades den första börshandlade fonden av nuvarande Nasdaq redan 2000. Då förvaltades de börshandlade fonderna av börsen själv. Senare såldes dessa till XACT Fonder som numera ägs av Handelsbanken. Fortfarande än i dag är XACT den dominerande aktören på handeln med börshandlade fonder i Sverige, men de svenska storbankerna SEB och Nordea erbjuder olika typer av ETFer. Utöver detta finns också Deutsche Bank representerade i Sverige.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.