Följ oss

Nyheter

ETF Kriget i Sverige går in i fas 2

Publicerad

den

ETF Kriget i Sverige går in i fas 2

Idag annonserade Deutsche Bank att de kommer att notera ett betydande antal (~50 vid årsskiftet) av ETF:er på Nasdaq OMX Stockholm (”Stockholmsbörsen”). Noteringen kommer att ske via Deutsche Bank:s dotterbolag db x-trackers. Första ETF:en kommer att noteras redan på fredag denna vecka. Det första instrumentet är db x-trackers DJ Euro STOXX50 Index. Db x-trackers har satt förvaltningsavgiften till noll för detta instrument vilket är unikt i världen. ETF Kriget i Sverige går in i fas 2.

På kort sikt kommer omkring 26 st ETF:er att noteras på Stockholmsbörsen. I en första våg kommer ETF:er som följer MSCI World, MSCI Europe, MSCI Japan. Därefter kommer ETF:er som följer MSCI Emerging Markets, MSCI Brazil och China FTSE/XINHUA.

26 nya ETFer

Dessa 26 nya ETF:er ska jämföras med de 12 stycken ETF:er som finns noterade på Stockholmsbörsen idag. Fördelningen är XACT (9 st ETF:er) och HQ (3 st ETF:er). Utöver detta kom Black Rock (via sitt dotterbolag iShares) ut med information igår att de avser att notera 43 ETF:er inom kort. Detta innebär att  att vi svenskar på ett väldigt enkelt sätt kommer att kunna välja bland mer än 80 ETF:er inom kort.

Vi på ETFSverige.se har länge förutspått att en andra våg skulle komma och att när den väl skulle komma så skulle den komma med en smäll. Första vågen var att XACT:s monopol skulle försvinna och det gjorde den då HQ Bank gav sig in på den svenska ETF marknaden under slutet av 2009. Frågan är hur XACT och HQ Bank kommer att svara på detta? Db x-trackers är en av Europas största ETF aktörer och iShares är världen största.

ETFSverige.se kommer successivt att lägga till de nya ETF:erna på sajten allteftersom de noteras på Stockholmsbörsen.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.