Följ oss

Nyheter

Nasdaq-100 – En genomgång

Publicerad

den

Nasdaq-100 – En genomgång

Nasdaq är en av världens mest välkända börser. Nasdaq är framförallt känd som en högteknologisk börs där globala teknikbolag som till exempel Apple, Google och Microsoft är noterade. Ett av de mest kända indexen som speglar värdeutvecklingen på Nasdaq är indexet Nasdaq100 (ticker NDX). Detta index består av de 100 största bolagen baserat på marknadsvärde. Indexet inkluderar inte finansiella bolag eller investmentbolag. Indexet viktas om kvartalsvis.

Nasdaq-100 – En genomgång

Nasdaq100 är ett av bästa indexen i år med en uppgång på cirka 8 procent per den 19 april. På ett års sikt har Nasdaq-100 gått upp med cirka 48% fram till samma datum. De senaste kvartalsrapporterna (Q1) från indextunga bolag som Intel och Google har slagit de högt ställda förväntningarna, vilket talar för en fortsatt stark utveckling under 2010. Vid stängningen den 16 april 201 bestod Nasdaq-100 av följande segment/sektorer och till följande andelar (avrundade siffror):

– Datorer 48%
– Läkemedel 15%
– Industri 24%
– Telekom 12%
– Transport 1%

Källa: Nasdaq

De tio största bolagen utgjorde cirka 46% av Nasdaq 100 per den 19 april.

Det finns ett flertal ETF:er som följer Nasdaq-100, dels ”vanliga” ETF:er men även hävstångs ETF:er (köp och sälj). Den mest kända ETF:en och en av världens mest handlade är ETF:en QQQ från Powershares. I Sverige har HQ Bank noterat en ETF som följer Nasdaq100 och som är prissatt i SEK.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.