Nyheter

ETF-handlare häller pengar i tillväxtmarknader utanför Kina

Publicerad

den

Handlare i industrin på 325 miljarder USD för börshandlade fonder på tillväxtmarknader flyttar pengar mot strategier som fokuserar på ljusare punkter i utvecklingsvärlden när Kinas ekonomi snubblar. ETF-handlare häller pengar i tillväxtmarknader utanför Kina.

Aktivt förvaltade ETFer – särskilt de med exponering mot Indiens världsslående tillväxt och latinamerikanska aktier – har lockat nästan en halv miljard dollar under den senaste månaden, enligt uppgifter från Bloomberg om USA-baserade fonder. Samtidigt har investerare ryckt ut 3,5 miljarder USD ur passiva, Kina-tunga strategier.

Medan ETF:er har ökat i popularitet som ett enkelt sätt att komma åt svåråtkomliga hörn av finansmarknaderna, brottas investerare i passiva fordon med nackdelarna med en fast strategi. Rotationen till aktiva fonder är ett bevis på att alla – från mamma-och-pop-handlare till professionella kapitalförvaltare – börjar inse omfattningen av Pekings kamp för att leverera på sin utlovade tillväxt efter Covid.

Handlare drog ut mer än 2 miljarder USD i augusti från iShares Emerging Markets ETF 21,6 miljarder USD, en av de största USA-baserade ETFerna som fokuserade på breda utvecklingsekonomier. Fonden allokerar ungefär en tredjedel av sitt kapital till Kina.

Det är ett stort uttag, särskilt som investerare häller pengar i en liknande fond som utesluter kinesiska tillgångar helt och hållet. iShares MSCI Emerging Markets ex China ETF avslutade en elfte månad i rad med inflöden i augusti, enligt data sammanställd av Bloomberg.

Samtidigt har kapitalet som investerats i den största ETFen som spårar latinamerikanska aktier skjutit i höjden med en halv miljard dollar på bara tre månader. Och på bara de senaste veckorna har Global X Management lanserat nya ETFer som specifikt investerar i aktier från enskilda länder som Indien och Brasilien.

Skiftande efterfrågan

Om dessa senaste trender fortsätter kommer de att ha en meningsfull inverkan på tillväxtekonomier som historiskt sett har varit svårare för vanliga investerare att nå.

Av de sju USA-noterade ETFerna som spårar tillväxtmarknader som har attraherat minst 1 miljard USD i år, är tre aktivt förvaltade fonder som allokerar mer kapital till tillgångar i Indien och erbjuder mindre Kina-exponering jämfört med passiva jämlikar, enligt data sammanställd av Bloomberg från och med den 7 sept.

Det har lönat sig för handlare eftersom Indiens massiva medelklass och snabbväxande ekonomi hjälper till att stödja dess finansiella tillgångar. Mexikos aktiemarknad är under tiden ett av de bästa resultaten under 2023, medan brasilianska aktier stiger när beslutsfattare ger sig in på en lättnadscykel.

Även om aktiva ETFer som spårar tillväxtmarknader bara utgör cirka 4 % av universumet av EM-fonder, tog kategorin in mer än 40 procent av de färska pengarna från 1 juni till 6 september, enligt Bloomberg Intelligence. Detta är ytterligare ett bevis på att aktivt hanterade strategier kommer till förgrunden för ETF-branschen, där aktiva tillgångar för USA-noterade fonder nådde rekordhöga 444 miljarder USD i juli, visar Bloomberg Intelligence-data.

Avantis Emerging Markets Equity ETF, till exempel, har lockat över 1,2 miljarder USD i år, vilket har ökat sina tillgångar med nästan 40 % sedan januari, enligt uppgifter som sammanställts av Bloomberg. Strategin har högre exponering mot Indien, Brasilien och Mexiko än sina passiva motparter och kan justera sin portfölj dagligen beroende på likviditet, tillgångsprestanda och förvaltningsfrågor.

Två andra aktivt förvaltade strategier från Dimensional Fund Advisors LP, hänvisade till av deras ticker DFEM och DFAE, har också lockat till sig en flod av färska pengar i år genom att erbjuda mer exponering mot indiska aktier och en underviktsallokering till Kina.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version