Följ oss

Nyheter

Hong Kong börsen listar ETF för järnmalm

Publicerad

den

Hong Kong börsen listar ETF för järnmalm

Redan i mars 2020 listade Hong Kong börsen en ETF för järnmalm. Den har levt ett liv i tysthet under större delen av året. När priset på järnmalm började stiga kraftigt under slutet av 2020 blev den mer efterfrågad. SSIF DCE Iron Ore Futures Index ETF spårar DCE Iron Ore Futures Price Index. Den investerar direkt i renminbi-denominerade terminskontrakt för järnmalm som handlas på Kinas Dalian Commodity Exchange.

Denna börshandlade fonds sponsor är Shanxi Securities. Detta markerar den Hong Kong-baserade mäklarens förflyttning till ETF-arenan. Fonden är tillgänglig för handel i amerikanska dollar (9047 HK) eller Hong Kong dollar (3047 HK). ETFen kommer med en förvaltningskostnad på 1,30 procent.

Denna ETF ger investerare potential för diversifiering av portföljen samt ett alternativt spel på ekonomisk aktivitet i Kina. Landet är världens näst största ekonomi och den största tillverkaren av stål som tillverkas direkt av järn.

En viktig strategi för internationalisering av kinesiska råvaruterminer

Haimo Zhang, chef för kapitalförvaltning vid Shanxi Securities, sade: ”Denna ETF anses vara en viktig strategi för internationalisering av kinesiska råvaruterminer. Även om fonden lanseras i den nuvarande utmanande miljön förväntar vi oss en stabil tillväxt av fonden med en högkonjunktur i slutet av 2021. ”

Kinesiska järnmalmsterminer stiger på förhoppningar om global återhämtning efter att Kina rapporterade en oväntad ökning av fabriksproduktionen i mars. Analytiker är dock försiktiga och noterar att aktiviteten fortfarande är långt under normal.

Hong Kong har tagit flera steg för att utveckla sin ETF-marknad nyligen. Förra året introducerades regionens första aktivt förvaltade ETF liksom dess första inversa leveraged ETP. Den genomsnittliga dagliga handelsvolymen för ETF på börsen under första kvartalet 2020 är cirka 7,9 miljarder dollar, en ökning med 71,7% jämfört med året innan.

Brian Roberts, chef för börshandlade produkter på Hong Kong-börsen, kommenterade: ”Vi är glada att se den första noteringen av en järnmalmsfond på HKEX, ytterligare ett viktigt steg framåt i vårt åtagande att bygga en livlig och omfattande ETF-marknad i Hong Kong.

”Med en kontinuerligt växande produktportfölj blir Hong Kong snabbt Asiens ETF-nav, där investerare kan få tillgång till riktad exponering och slutföra sin portföljkonstruktion på ett ställe.”

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *