Följ oss

Nyheter

ETF-branschens fader är tillbaka

Publicerad

den

ETF-branschens fader är tillbaka

ETF-branschens fader är tillbaka. Lee Kranefuss, mannen som byggde upp världens största ETF-plattform iShares, mannen som är känd som ETF-branschens fader är tillbaka i branschen. Under hans tid växte iShares från ingenting till en förvaltad volym om 600 miljarder USD år 2010.

Kranefuss lämnade iShares när Barclays Global Investors sålde iShares till BlackRock och det verkar som hans sabbatsår nu är över. Kranefuss har kommit överens med private equity företaget Warburg Pincus om att han skall hitta investeringsmöjligheter inom börshandlade fonder och kapitalförvaltning.

Köpte majoriteten i Source

Det första han gjorde var att köpa majoriteten i Source, en Londonbaserad ETF-leverantör som grundades 2009 av ett par före detta anställda vid Morgan Stanley och Goldman Sachs. Den sista januari 2014 hade Source förvaltade tillgångar på 15,3 miljarder USD, vilket placerade företaget strax bakom Amundi (15,4 miljarder USD). Bland de övriga större aktörerna på den europeiska ETF-marknaden finns UBS (16,6 miljarder USD), Lyxor (43,5 miljarder USD), Deutsche (49 miljarder USD) och iShares (195,5 miljarder USD). Kranefuss vill vara som lägst trea på denna marknad, det vill säga att komma i kapp Lyxor som har tre gånger så mycket kapital under förvaltning.

Det finns anledning att tro att det kommer att ske, Warburg Pincus har i alla fall de finansiella musklerna för detta. Att tro att det kommer att ske ytterligare strategiska förvärv är således realistiskt, Warburg Pincus köpte in sig i Source med en private equity fond som har 11,2 miljarder USD som kan användas för ytterligare förvärv. Kranefuss ser en betydande tillväxtpotential för ETF-industrin i Europa, men säger att den amerikanska marknaden hade en del problem i samband med att börshandlade fonder introducerades på denna marknad och att han ser att detta kan upprepas i Europa.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.