Nyheter

ESG-fonder attraherar 84 procent av det globala kapitalinflödet

Publicerad

den

Enligt Calastones Global Investor Report ökade nettoomsättningen av ESG-fonder i transaktionsnätet sju gånger under perioden till 15,1 miljarder dollar av totalt 18,1 miljarder dollar. Samma rapport visar också att ESG-fonder attraherar 84 procent av det globala kapitalinflödet. Enbart de sista fyra månaderna 2020 gick mer pengar till dessa fonder än under resten av 2020 och hela 2019.

ESG-produkter drog 84 dollar för varje 100 dollar av nya pengar som gick till aktiefonder globalt under de senaste två åren, vilket gav en boost till aktiva fondförvaltare som har sett att försäljningen minska till förmån för sina passiva rivaler.

De senaste fyra månaderna 2020 var det globala kapitalinflödet till ESG-fonderna större än resten av 2020 och hela 2019 tillsammans.

Källa: Calastone

Tre fjärdedelar av detta nya ESG-kapital, eller 11,3 miljarder dollar, flödade in i aktivt förvaltade strategier (se diagram ovan). Utan dessa flöden skulle aktiva aktiefonder ha förlorat totalt över 16,8 miljarder dollar under de två åren.

ESG-strategier har i allmänhet varit mest populära bland europeiska investerare, som sålde 7,5 miljarder dollar i icke-screenade fonder medan de köpte 4,3 miljarder dollar av de senare.

Passiv vs aktiv

Rapporten fann att aktiva aktiefonder globalt förlorade 5,4 miljarder dollar i kumulativa utflöden (se diagram nedan) under de två åren, eftersom passiva och indexfonder drog in 24,5 miljarder dollar.

Aktiva fonder såg ett totalt nettoflöde på 11,4 miljarder dollar under 2019 men gynnades av en vändning i marknadsavkastningen under det sista kvartalet förra året då de sålde tillräckligt med 6 miljarder dollar under hela 2020.

Däremot var inflödena till passiva aktieprodukter mer stabila, med sådana fonder som drog in 10 miljarder dollar 2019 och ytterligare 13,5 miljarder dollar 2020.

Källa: Calastone

Brittiska investerare lade till 17,3 miljarder dollar till passiva produkter, eftersom aktiva fonder förlorade 0,4 miljarder dollar. De totala tillgångarna som förvaltas av passiva aktiefonder i Storbritannien förblir dock endast cirka en tredjedel av deras aktiva motsvarigheter.

CLMA ETF

iClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF är en ETF för klimatförändringar. CLMA ETF drar fördel av ökad medvetenhet om klimatförändringar. En ökad medvetenhet om farorna med klimatförändringar och behovet av att agera snarast har lett till att lagstiftnings- och konsumentbeteende ökat för att möta denna utmaning.

Investera i CLMA

I och med att IClima Global Decarbonisation Enablers UCITS ETF (ticker: CLMA) noteras på den tyska börsen, på Xetra, vilket gör att det går att köpa andelar i denna fond genom de flesta svenska nätmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version