Följ oss

Nyheter

En lång väntan på en återhämtning i kopparpriset

Publicerad

den

Industrimetallerna har handlats ned kraftigt under 2015, och det ser ut som vi har en lång väntan på en återhämtning i kopparpriset, vilket även gäller för de börshandlade fonder som investerar i koppar

Industrimetallerna har handlats ned kraftigt under 2015, och det ser ut som vi har en lång väntan på en återhämtning i kopparpriset, vilket även gäller för de börshandlade fonder som investerar i koppar och kopparproducenter. iPath Dow Jones-UBS Copper Subindex Total Return ETN (NYSEArca: JJC) är ett börshandlat certifikat, en så kallad ETN, som replikerar kopparprisets utveckling. Denna ETN har fallit med nästan en tredjedel i värde under det senaste halvåret och handlas nu på en rekordlåg nivå.

Den amerikanska dollar stärks på spekulationer om att Federal Reserve kommer att börja strama åt sin penningpolitik i december efter de överraskande starka siffrorna som presenterades i arbetsmarknadsrapporten för oktober månad. De flesta råvaror handlas i just dollar och en stark dollar pressar priserna på råvarumarknaden. Vissa råvaror, till exempel koppar, handlas lägre som en effekt av en svagare ekomomisk tillväxt i Kina, en av världens största råvarukonsumenter, men också svagare ekonomisk tillväxt i flera andra emerging markets.

Under juli 2015 reviderade Deutsche Bank ned sin prognos för kopparprisets utveckling som en direkt följd av en svag kinesisk efterfrågan. Deutsche Bank förväntar sig också att ett ökat utbud under 2016, något som orsakas av nya gruvor, kan leda till att kopparpriset förblir utsatt för ett stort utbudstryck. Kopparmarknaden står inför två eller tre år av smärta men de goda nyheterna för metallen men gruvjätten Rio Tinto Group gör bedömningen att kopparpriset kommer att återhämta sig snabbare än övriga råvaror.

Kopparprisets utveckling är alltid en viktig fråga för Chile

Kopparprisets utveckling är alltid en viktig fråga för iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH) och de chilenska aktierna eftersom Chile är världens största kopparproducerande land. Chile ses av vissa marknadsbedömare som det mest avancerade och öppna ekonomin i Sydamerika och landet har Latinamerikas högsta suveräna kreditvärdighet (AA), men det finns heller ingen som förnekar landets beroende av kopparexporten som en drivkraft för exportinkomsterna. Chile brottas just nu mer en historiskt hög inflation. Den årliga inflationen ligger för närvarande på 4,6 procent, och har under mer än arton månader legat över fyra procentenheter. Inflationen har emellertid backat från 5,7 procent som den låg på i oktober 2014.

Koppar motsvarar ungefär 40 % av Chiles exportintäkter och mineraler utgör majoriteten av landets totala intäkter. Med detta i åtanke är det inte så pass konstigt att JCC har fallit med nästan 29 procent under de senaste halvåret, och att ECH, den landspecifika börshandlade fonden som replikerar utvecklingen av aktiemarknaden i Chile har fallit med 21,4 procent under samma period.

Trots ett fallande kopparpris som har gjort att var tionde gruvföretag i Chile nu går med förlust har nedgången inte varit tillräcklig för att utlösa en efterfrågebrist. Goldman Sachs säger att nedgången på kopparmarknaden kommer att fortsätta under flera år framöver, och ser ett stigande globalt utbud till och med 2019. Den amerikanska investmentbanken bedömer att kopparpriset kommer att falla till 4 500 USD per ton i slutet av 2016, vilket är i det prisspann som denna basmetall handlas till i dagsläget.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

En av världens största ETFer ordnar om sina innehav i Apple och Nvidia

Publicerad

den

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

Apples aktier steg med mer än 10% efter presentationen av sin plattform för artificiell intelligens. Detta ledde till att teknikföretaget blev, återigen, om än tillfälligt, det största företaget på planeten, med en värdering på 3,30 biljoner USD.

Nvidia har å sin sida stigit med 170 % hittills i år och nått 3,27 miljarder USD. Därmed kunde den placera sig på tredje plats bland de mest värdefulla företagen, till och med överträffa Alphabet och Amazon.

Som ett resultat är den börshandlade fonden Technology Select Sector SPDR Fund (XLK), som följer utvecklingen för de ledande teknikföretagen på den amerikanska marknaden, på väg att balansera om sin portfölj för att följa reglerna, vilket kan påverka aktiekurserna. Följ kursen här.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. Men snart måste Apples och Nvidias positioner bytas ut.

Flytten skulle innebära en försäljning på cirka 11,4 miljarder dollar för Apple, en total som representerar en hel dag med genomsnittlig handel, och köp på 10 miljarder dollar för Nvidia, ungefär en fjärdedel av den dagliga volymen.

Även om siffrorna bleknar i jämförelse med de två jättarnas börsvärden, är sanningen att de fortsätter att antyda ett flöde av pengar som kan ha en inverkan på priserna på deras aktier. Hur som helst kan de icke-professionella investerarnas frenesi dämpa effekterna av denna omstrukturering.

Fortsätt läsa

Nyheter

D6RE ETF investerar i gröna företagsobligationer

Publicerad

den

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är den enda ETF som följer iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 27 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 2 augusti 2023 och har sin hemvist i Tyskland.

Investeringsmål

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel värdepappersfond som replikerar resultatet av iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select Index (prisindex). Hållbarhetskriterier beaktas vid sammansättningen av indexuniversum. Indexet består av företagsobligationer utgivna för att finansiera projekt som har en positiv inverkan på miljön.

Indexuniversum

Gröna obligationer som ingår i iBoxx EUR Green Bonds Select Index och klassificeras som sådana av Climate Bonds Initiative (CBI).

Inkluderar euro-denominerade obligationer från stora och medelstora företag baserade i euroområdet, Storbritannien, Norge, Sverige, Danmark och Schweiz

Lägsta obligationsrating på BBB-/Baa3 (Investment Grade Rating)

Handla D6RE ETF

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURD6RE

Fortsätt läsa

Nyheter

Spotlight Stock Market erbjuder handel med ETPer och godkänner första emittent samt två instrument

Publicerad

den

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

ETP (Exchange-Traded Products), eller börshandlade produkter, är ett samlingsnamn för olika typer av värdepapperiserade derivat som listas för handel på en marknadsplats. De första två instrumenten av denna typ som godkänts för handel är trackercertifikat på Core och HBAR (Hedera). Emittenten som ställer ut instrumenten är Valour Inc.

”Vår långsiktiga strategi är att utöka möjligheterna till handel på Spotlight Stock Market både när det gäller omfattningen av produkter som kan handlas och att underlätta för fler internationella aktörer att handla på marknadsplatsen. Under en lång tid har flera olika aktörer approcherat oss med önskan om att få notera ETPer på vår marknadsplats. När vi under föregående år handlade upp ny leverantör av handelsystem var också denna möjlighet en del av beslutet att byta från NGM till Nasdaq. Därför är vi glada över att nu ha godkänt vår första emittent och de två första instrumenten för handel”, säger Spotlight Groups koncernchef Peter Gönczi.

Fortsätt läsa

Populära