Följ oss

Nyheter

En introduktion till handel med kaffe

Publicerad

den

Om du är intresserad av handel med kaffe är det viktigt att förstå den invecklade ekonomi på flera miljarder dollar som den har skapat genom åren. Här kommer vi att diskutera handel med kaffe och ge dig mer inblick i branschen.

Om du är intresserad av handel med kaffe är det viktigt att förstå den invecklade ekonomi på flera miljarder dollar som den har skapat genom åren. Här kommer vi att diskutera handel med kaffe och ge dig mer inblick i branschen.

Grundläggande om kaffehandel

Kaffe är en av de mest omsatta råvarorna i världen-marknaden är värd mer än 100 miljarder dollar årligen. Här är några användbara saker att veta innan du börjar med handel med kaffe.

Var odlas kaffe?

Kaffe odlas i mer än 50 länder, alla med tropiska och subtropiska klimat, över det som kallas ”kaffebältet”. De främsta kaffeproducenterna är Brasilien, Vietnam och Colombia.

RankStörsta producenterProduktion (i metriska ton)
1Brasilien2.6 miljoner
2Vietnam1.7 miljoner
3Colombia0.81 miljoner

Beroende på sortens kaffe kan det odlas på högre och lägre höjder. Grödor på högre höjd odlas närmare ekvatorn, i länder som Etiopien och Colombia. Medan grödor på lägre höjd odlas i områden med specifika torra och regniga årstider, till exempel Mexiko och Brasilien.

Vilka är de olika kaffesorterna?

Det finns två olika kaffesorter – Arabica och Robusta. Arabica anses vara den bästa, mer smakrika bönan, så den lockar ett högre marknadspris. Robusta har en bitter smak och innehåller mer koffein. Trendföljare gillar att handla Arabica eftersom det har mer stabila priser, medan handlare som föredrar att handla volatilitet lutar mot Robusta.

Vad påverkar priset på kaffe?

Priset på kaffe påverkas av faktorer som relaterar till utbud och efterfrågan. De faktorer som påverkar kaffepriserna inkluderar:

  1. Klimatet: kaffegrödor är mycket känsliga för förändrade väderförhållanden. Om vädret inte bidrar till friska grödor – särskilt om det blir väldigt kallt – minskar kaffetillförseln och priserna kommer sannolikt att stiga
  2. Distributionskostnader: transport av kaffe kräver bränsle, vilket innebär att oljepriset direkt påverkar kaffepriserna. Ju dyrare det är att distribuera, desto dyrare blir kaffe
  3. Geopolitik: ett skakigt politiskt landskap i ett kaffeproducerande land kan störa leveranskedjor och orsaka volatilitet på marknaden. Detta kan återigen leda till högre kaffepriser över hela världen
  4. Globala hälsofrågor: den pågående debatten kring kaffets effekter på hälsan påverkar dess konsumtion, vilket i sin tur leder till ökad eller minskad efterfrågan
  5. Amerikanska dollarns styrka: eftersom kaffe prissätts i dollar kommer eventuella upp- och nedgångar i styrkan i USD att påverka kaffepriset. Dessutom, om du planerar att handla i kaffeproducerande företag är det viktigt att lära sig om de faktorer som påverkar aktiekurserna

I huvudsak, om fler vill köpa kaffe än sälja det, kommer priset att stiga eftersom det är mer eftertraktat (”efterfrågan” överstiger ”utbudet”). Å andra sidan, om utbudet är större än efterfrågan, kommer priset att sjunka. Kaffepriser är notoriskt volatila, eftersom alla typer av störningar i produktion eller distribution kan ha knock-on effekter.

Fyra steg för att börja med handel med kaffe

Välj en kaffetillgång att handla

När du handlar kaffe är det troligt att du kommer att handla kaffe futures. Detta är kontrakt där du går med på att byta ut ett visst belopp av den underliggande varan till ett fast pris på ett bestämt datum. Dessa kontrakt handlas på terminsbörser – det är viktigt att använda rätt bör för det kafferiktmärke du vill byta.

Det finns dock några andra sätt som du kan få exponering för kaffemarknaden. Ditt val beror på om du vill äga de fysiska tillgångarna eller inte.

Du kan till exempel bestämma dig för att handla eller investera i aktier i kaffeproducerande företag, till exempel Kraft eller genom kända återförsäljare som Starbucks, eftersom aktierna i dessa företag påverkas starkt av varans pris men kan erbjuda bra värde jämfört till att handla kaffe själv.

Alternativt kan du använda kaffe börshandlade fonder (ETFer), som kan användas för att handla kaffe riktmärken, eller spåra en korg med kaffeaktier.

Bestäm hur du vill handla

Det finns en rad olika finansiella instrument du kan använda för att handla kaffe, inklusive terminer och CFD.

Futures är det mest populära sättet att handla kaffe och erbjuder hög likviditet och volatilitet. Terminsavtal har dock en förväntning om att den fysiska varan kommer att levereras, såvida inte kontraktet rullas över, vilket kan vara ett problem för vissa handlare.

Med CFD -handel kan du hantera förändrade priser på kaffeterminer och optioner, utan att köpa eller sälja kontraktet. CFD -handel använder hävstångseffekt, vilket innebär att du bara behöver lägga upp en liten marginal för att få exponering för handelns fulla värde. Detta kan förstora din potentiella vinst – men också din potentiella förlust. Och eftersom du aldrig kommer att ta ägande av den underliggande tillgången, kan du gå lång eller kort – vilket innebär att du kan spekulera i stigande och sjunkande kaffepriser.

Alternativt kan du välja att investera i aktier i kaffebolag eller ETFer. Exempel på ETFer och andra börshandlade produkter är

WisdomTree Coffee (COFF)

WisdomTree Coffee – EUR Daily Hedged (ECOF)

WisdomTree Coffee 2x Daily Leveraged (LCFE)

WisdomTree Coffee 3x Daily Leveraged (3CFL)

ETFS 3x Daily Short Coffee (3CFS)

iPath Series B Bloomberg Coffee Subindex Total Return ETN (JO)

Skapa din riskhanteringsstrategi

När du väl har bekantat dig med de olika sätten att handla kaffe kan du välja vilken metod som bäst passar din handelsstrategi och risklust.

All handel innebär risk, särskilt om du handlar med hävstångseffekt, varför du behöver en strategi för att hantera din risk och skydda mot onödiga förluster. Du kan minimera din risk genom att fästa stopp och gränser för dina positioner. Stoppar kommer att stänga din handel vid en viss tidpunkt om marknaden rör sig mot dig, medan gränser låter dig ställa in en nivå för att stänga din position och realisera dina vinster.

Öppna och övervaka din första handel

När du har slutfört dessa steg är det dags att komma in på marknaden. När du handlar kaffe med CFD kan du spekulera i både stigande och fallande marknader. Om du tror att priset kommer att stiga, skulle du öppna en position för att ”köpa” kaffe, och om du tror att priset kommer att sjunka öppnar du en position för att ”sälja”. Ditt handelsbeslut bör baseras på din analys av marknaden och din handelsstrategi.

När du har öppnat din position – bifogat lämpliga stopp och gränser – är det viktigt att övervaka din positions framsteg och att hålla dig uppdaterad om allt som kan påverka kaffepriset.

Kaffehandelsstrategier

Kaffehandelsstrategier beror på dina personliga preferenser och kunskap om tekniska indikatorer. I stort sett kan din handelsstrategi dra fördel av trendmarknader, konsolidera marknader eller volatilitet.

Handel med trendmarknader

Om en kaffemarknad når högre toppar och högre dalar, eller lägre toppar och lägre dalar, betyder det att marknaden är trendig. Handlare som vill matcha sin strategi med en trendig kaffemarknad kommer ofta att använda indikatorer som glidande medelvärden och MACD för att identifiera köp- och säljsignaler.

Handel på konsoliderande marknader

Konsoliderande marknader är marknader som ligger inom stöd- och motståndsnivåer. Handlare kommer att använda historiska nivåer av stöd och motstånd för att identifiera in- och utgångspunkter inom prisklassen. Denna kaffehandelsstrategi skulle innebära att man köper kaffe på en känd supportnivå och säljer när det når en motståndspunkt, och utnyttjar kortare marknadsrörelser.

Handla volatilitet

Kaffemarknaden är notoriskt volatil på grund av dess komplexitet och det stora utbudet av faktorer som påverkar kaffepriset, till exempel oförutsägbara vädermönster.

Att handla volatilitet på kaffemarknaden kan vara utmanande, men det finns tekniska indikatorer som kan hjälpa dig. Till exempel när kaffeprisåtgärderna stramar upp, skulle Bollinger Band -indikatorn dra ihop sig för att markera en minskning av marknadens volatilitet. Detta kan dock också vara ett väntande tecken på en kraftig ökning av volatiliteten. Många handlare väntar på ett kraftigt utbrott av Bollinger Band, vilket visar ett starkt riktat drag.

Handel med kaffe, öppettider

Kaffesort och ortÖppettider*
Arabica (New York)04:15:05 – 13:30:30 (New York time)
Robusta (New York)04:00:05 – 12:30:00 (New York time)
Arabica (London)09:15:05 – 18:30:30 (UK time)
Robusta (London)09:00:05 – 17:30:00 (UK time)
Arabica (Singapore)17:15:05 – 02:30:30 (Singapore time)
Robusta (Singapore)17:00:05 – 01:30:00 (Singapore time)

*Timmarna är satta av ICE och kan variera. Timmarna kommer att skifta mellan mars och november när Europa och USA ändras till och från sommartid på olika dagar, medan Singapore förblir på Singapore Standard Time (UTC+8) året runt.

Handla kaffe hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla kaffe hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.