Följ oss

Nyheter

Bortom silver och guld: Andra metall-ETFer som erbjuder inflationssäkringar

Publicerad

den

Metallbaserade börshandlade fonder förblir i centrum 2022 när investerare försöker navigera runt stigande inflationsbekymmer. En stark ekonomi och stigande priser har gett ett lyft till ett brett utbud av metaller - men drivkraften högre har påverkat mer än det guld och silver som de flesta investerare tänker på när de överväger metall-ETFer.

Metallbaserade börshandlade fonder förblir i centrum 2022 när investerare försöker navigera runt stigande inflationsbekymmer. En stark ekonomi och stigande priser har gett ett lyft till ett brett utbud av metaller – men drivkraften har påverkat mer än det guld och silver som de flesta investerare tänker på när de överväger metall-ETFer.

Inflationssäkringen som ETFer för metaller tillhandahåller inkluderar ett brett utbud av både ädelmetaller och industriella metaller. Vinsterna i välkända metaller (som guld, silver och koppar) har överträffat marknaden, men dessa rallyn är fortfarande blygsamma jämfört med vissa andra i kategorin, som palladium och platina.

Ta palladium som exempel. Palladium anses allmänt vara en ädelmetall, som används i smycken och andra liknande produkter. Men den har också industriella användningsområden, med potential som en komponent i bränsleceller.

Fonder knutna till palladium har ökat under 2022. Till exempel har Aberdeen Standard Physical Palladium Shares ETF (NYSEARCA:PALL) lett satsningen på alla ädla metaller, med +22,8 % YTD.

Platina har också sett ett stort intresse under 2022. Denna ädelmetall har trendat högre och tagit Aberdeen Standard Physical Platinum Shares ETF (NYSEARCA: PPLT) med sig.

Dessa ökningar har kommit mitt i det allmänna intresset för ädelmetaller. Marknaden för dessa råvaror har länge varit knuten till att bekämpa rädslan för stigande inflation, och de fortsätter den trenden med inflationen på 7,5 % jämfört med föregående år.

Både ädelmetall- och industrimetallfokuserade börshandlade fonder dikterar deras prisåtgärder från terminsmarknaden för dessa råvaror. Priserna på dessa marknader har stadigt stigit inför inflationen, som är på en 40-årig högsta nivå.

Tillsammans med palladium och platina har standardmetallspel som guld, silver och koppar alla sett positiva rörelser för att starta Q1 2022.

Guld, silver och koppar stiger mer blygsamt men fortfarande långt före de nedgångar som stora marknadsindex upplever. SPDR Gold Trust ETF (NYSEARCA: GLD) är den största globala ädelmetall-ETF, med över 60 miljarder USD i AUM till sitt namn, och det är +1,7 % YTD.

iShares Silver Trust (NYSEARCA: SLV) är marknadens primära renodlade silverspotfond med 13,25 miljarder USD under sitt bälte. Dessutom är fonden +1,5% YTD. Dessutom har United States Copper Index Fund också drivit upp +2,1% YTD.

Råvaru-ETF-utrymmet i allmänhet är fortfarande en av årets ljusaste punkter, och överträffar avsevärt benchmark-ETFer som SPDR S&P 500 Trust ETF (NYSEARCA: SPY) och SPDR Dow Jones Industrial Average ETF (NYSEARCA:DIA), som är nedåt med -7,2% och -4,4 %.

Med inflationsrädslan som fortsätter att öka, öppnar det också dörren för värde-ETFer att överträffa tillväxt-ETFer.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.