Följ oss

Nyheter

En introduktion i att handla med majs

Publicerad

den

Majs är den överlägset största komponenten i den globala handeln med grovkorn och har svarat för cirka tre fjärdedelar av den totala volymen under de senaste åren. (Grova korn utgör en vanlig handelskategori som inkluderar majs, sorghum, korn, havre och råg.) Det mesta av majsen som handlas används till foder; mindre mängder handlas för industri- och livsmedelsändamål. Bearbetade majsprodukter och biprodukter - inklusive majsmjöl, mjöl, sötningsmedel och majsglutenfoder - handlas också, men ingår inte i denna diskussion om handel med majs.

Majs är den överlägset största komponenten i den globala handeln med grova korn och spannmål och har svarat för cirka tre fjärdedelar av den totala volymen under de senaste åren. (Grova korn utgör en vanlig handelskategori som inkluderar majs, sorghum, korn, havre och råg.) Det mesta av majsen som handlas används till foder; mindre mängder handlas för industri- och livsmedelsändamål. Bearbetade majsprodukter och biprodukter – inklusive majsmjöl, mjöl, sötningsmedel och majsglutenfoder – handlas också, men ingår inte i denna diskussion om handel med majs.

USA:s majshandel

USA är världens största producent och exportör av majs. Export av majskorn utgör en betydande källa till efterfrågan för amerikanska producenter och ger ett betydande nettobidrag till USA:s jordbrukshandelsbalans för jordbruksråvaror, vilket indikerar vikten av majsexport för den amerikanska ekonomin. I genomsnitt stod majskorn (exklusive popcorn eller sockermajs) för cirka 11 procent av all amerikansk jordbruksexport i värde under 1990-talet. 2008, på grund av rekordexporten av majs och andra foderspannmål, växte den andelen till över 12 procent av USA:s jordbruksexportvärde. Men senast 2014 lämnade en sjunkande amerikansk andel av världshandeln med majs och dämpande majspriser majs med bara en 6-procentig andel av amerikanskt jordbruksexportvärde.

USA:s andel av världens majsexport var i genomsnitt 60 procent under 2003/04-2007/08 (det internationella handelsåret är oktober-september). USA:s majsexport steg i höjden på 1970-talet från 13 miljoner ton i början av årtiondet till rekordhöga 62 miljoner 1979/80. Tillväxten berodde på stark efterfrågan i Ryssland såväl som i Japan, Väst- och Östeuropa samt utvecklingsländer. Under de närmaste åren sjönk den amerikanska majsexporten och nådde 31 miljoner ton 1985/86, på grund av dålig global ekonomisk tillväxt, EU:s expansion och USA:s regerings stöd för inhemska majspriser.

Under andra hälften av 1980-talet återhämtade sig USA:s export och nådde 60 miljoner ton 1989/90 på grund av stora inhemska leveranser och mer konkurrenskraftiga priser när regeringen sänkte räntorna för råvarulån. Exporten i början av 1990-talet minskade igen på grund av externa faktorer, särskilt upplösningen av fd Sovjetunionen och ökande kinesisk majsexport.

Under 2008/09 satte den utökade biobränsleproduktionen press på amerikansk majs och annan foderspannmålsproduktion, export, utfodring av boskap och andra inhemska användningar. USA upplevde en rekordstor efterfrågan och majsproduktion under 2007/08 som drev USA:s majsexport till endast 18 miljoner ton, och Brasilien framstod som världens största majsexportör för det året. Sedan dess har USA:s export återhämtat sig och står för cirka 40 procent av världens handel med majs. En avmattande världsekonomi minskade dock efterfrågan på majs 2008/09. Under 2012/13 begränsade den amerikanska torkan kraftigt majsexporten. Icke desto mindre kommer den globala befolkningen att öka och konsumenternas efterfrågan på köttprodukter att fortsätta att stödja den ökande exporten av foderspannmål på lång sikt.

World Corn Trade

Även om USA är världens största majsexportör, står exporten för en relativt liten andel av efterfrågan på amerikansk majs – mindre än 15 procent. Denna låga efterfrågan på export innebär att majspriserna till stor del bestäms av utbud och efterfrågan på den amerikanska marknaden, och resten av världen måste anpassa sig till rådande amerikanska priser. Det stora inflytandet från den amerikanska majsförsörjningen gör världens majshandel och priser beroende av vädret i det amerikanska majsbältet. Eftersom mycket av den utländska konkurrensen finns på södra halvklotet planterar bönder sin majs efter att ha upptäckt storleken på den amerikanska skörden, och ger därmed ett snabbt, marknadsorienterat utbudssvar på korta amerikanska skördar. Flera länder – inklusive Brasilien, Ukraina, Ryssland, Indien och Sydafrika – har haft betydande majsexport när skördarna var stora eller internationella priser, attraktiva.

Världens ledande exportörer av majs

Kina har varit en betydande källa till osäkerhet i världens handel med majs, och har förändrats från den näst största exportören under vissa år till en importör av stora kvantiteter under andra år. Kinas majsexport är till stor del en funktion av statliga exportsubventioner och skatterabatter eftersom majspriserna i Kina för det mesta är högre än på världsmarknaden. Stora majslager är dyra för regeringen att upprätthålla, och den kinesiska majshandelspolitiken fluktuerar med liten relation till landets produktion, vilket gör Kinas handel med majs svår att förutse.

Världshandeln med majs nådde 78 miljoner ton 1980/81, med stor import från Sovjetunionen och Europa. Sedan dess har EU-ländernas majsimport minskat stadigt i takt med att den gemensamma jordbrukspolitiken begränsade spannmålsimporten och EU-medlemskapet utökades. Till exempel, när länder som Ungern gick med i EU, omdirigerades deras majssändningar som tidigare gick till resten av världen till EU. I slutet av 1980-talet ledde Sovjetunionens politiska och ekonomiska reformer till en avveckling av boskapsbesättningar och en minskning av majsimporten i fd Sovjetunionen och Östeuropa. Under samma tidsperiod fortsatte Japan, Sydkorea och Taiwan att öka majsimporten för att stödja ökad köttproduktion och konsumtion.

Världens ledande importörer av majs

Utvecklingsländer över hela världen har fortsatt att öka majsimporten ganska stadigt sedan 1980. Denna tillväxt av import från utvecklingsländer drev global handel med majs över 1980 års nivå 2013/04. Under de senaste decennierna växte världshandeln med majs och nådde en topp 2013/14 med 130 miljoner ton, på grund av uppdämd importefterfrågan efter torkan i USA och höga priser 2012/13. Utsikterna för amerikansk majsexport presenteras i USDA:s Agricultural Baseline Projections, som ger 10-åriga prognoser för den amerikanska och världens jordbrukssektor för utvalda råvaror.

Japan är världens största majsimportör under de flesta år. Japan producerar nästan inga grova spannmål, men är en mycket stor köttproducent och är en stadig köpare av majs, med fokus på kvalitet. De senaste åren har den japanska importen av majs för djurfoder stagnerat, medan importen för industriellt bruk och stärkelsetillverkning har ökat något. EU:s majsimport har varierat de senaste åren, från mindre än 3 miljoner ton 2009/10 till 16 miljoner ton 2013/14. Priset på majs jämfört med EU-vete och politiska beslut om importavgifter hjälper till att förklara variationen i importnivåer över åren. Sydkorea är ibland den näst största importören av majs i världen. Sydkorea är en prismedveten köpare, villig att byta till matvete eller andra spannmål och redo att köpa majs från den billigaste källan. Mexiko är en växande importör. Medan Mexiko är en stor majsproducent, bearbetar Mexiko mycket av sin produktion av vit majs till livsmedelsprodukter för människor, men har vänt sig till importerad gul majs och sorghum för djurfoder för att stödja ökad köttproduktion.

Utländsk efterfrågan beror inte bara på importländernas efterfrågan på foderingredienser utan också på dessa länders interna policyförändringar som justerar priser och/eller tillgången på konkurrerande produkter. Grova korn kan ofta ersätta varandra vid foderanvändning. Majs konkurrerar med andra foderspannmål, såväl som med vete och andra foderämnen som kassava. Oljefrömjöl och andra proteinkällor fungerar mest som komplement till spannmål men kan också vara substitut, särskilt de proteinmåltider med lågt proteininnehåll. Flexibiliteten på många marknader begränsas dock av de typer av djur som utfodras, önskan att behålla stabila ransoner, lokala preferenser och importtullar och lagar. Importörer byter inte bara mellan spannmål utan kan byta leverantör av samma spannmål baserat på pris, kvalitet, tillgänglighet, kredit eller andra handelstjänster. Jordbrukstullar för medlemsländerna i Världshandelsorganisationen (WTO) rapporterar de nuvarande högsta tillåtna tullarna.

Handla majs hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla majs hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla majs hos IG

Även IG erbjuder emellertid Trading med majs. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Investera i Grekland med hjälp av en börshandlad fond

Publicerad

den

Det enklaste sättet att investera på den grekiska aktiemarknaden är att investera i ett brett marknadsindex. Detta kan göras till låg kostnad genom att investera i Grekland med hjälp av en börshandlad fond. På den grekiska aktiemarknaden hittar du ett index som spåras av en ETF.

Det enklaste sättet att investera på den grekiska aktiemarknaden är att investera i ett brett marknadsindex. Detta kan göras till låg kostnad genom att investera i Grekland med hjälp av en börshandlad fond. På den grekiska aktiemarknaden hittar du ett index som spåras av en ETF.

Förutom ETFer på Grekland, finns det inga regionala ETFer tillgängliga med betydande vikt av grekiska aktier. Även tillväxtmarknadsindexen MSCI Emerging Markets Europe och MSCI Emerging Markets EMEA har mindre än 10 procents exponering mot aktiemarknaden i Grekland.

Index på grekiska aktier

För en investering på den grekiska aktiemarknaden finns ett index tillgängligt som spåras av en ETF. På MSCI Greece IMI + Coca-Cola 20/35-index finns en ETF. Den totala kostnadskvoten (TER) för ETFer på dessa index är cirka 0,45 % per år.

IndexFokusAntal ETFerAntal aktierBeskrivning
MSCI Greece IMI + Coca-Cola 20/35Greece1 ETF20MSCI Greece IMI + Coca-Cola 20/35-index spårar stora, medelstora och småbolag från Grekland. Indexet inkluderar även Coca-Cola Hellenic Bottling Company CDI. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.

De billigaste Greklands ETFen efter total kostnadskvot (TER)

Då det endast finns en ETF i Europa som spårar den grekiska aktiemarknaden är det också det enda valet för den som vill investera i Grekland med hjälp av en börshandlad fond.

1Amundi MSCI Greece UCITS ETF Dist+0.45% p.a.

Om LYHM ETF

Amundi MSCI Greece UCITS ETF – Dist (LYHM ETF) investerar i aktier med fokus Grekland. Utdelningen i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,45% p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swapAmundi MSCI Greece UCITS ETF – Dist har 112 miljoner GBP -tillgångar under förvaltning. Denna ETF är äldre än 5 år och har sitt hemvist i Frankrike.

Amundi MSCI Greece UCITS ETFDist är en UCITS-kompatibel börshandlad fond som syftar till att spåra MSCI Greece IMI + Coca-Cola 20-35 Net Total Return. Indexet är utformat för att representera prestanda för de stora, medelstora och små cap -segmenten på den grekiska marknaden och täcker cirka 99% av det grekiska aktieuniversumet. I indexet ingår också Coca-Cola HBC CDI. Vikten för den största beståndsdelen är begränsad till 35%, med vikterna för alla andra beståndsdelar begränsade till 20%.

Handla LYMH ETF

Amundi MSCI Greece UCITS ETF – Dist (LYMH ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat Borsa Italiana och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Bitcoin Staking (BTC) SEK ETP erbjuder staking

Publicerad

den

Valour Bitcoin Staking (BTC) SEK ETP ger exponering för Bitcoin samtidigt som du får en avkastning på 5,65 % – allt utan att behöva sälja eller handla med Bitcoin.

Valour Bitcoin Staking (BTC) SEK ger exponering för Bitcoin samtidigt som du får en avkastning på 5,65 % – allt utan att behöva sälja eller handla med Bitcoin.

Valour Bitcoin Staking (BTC) SEK förenklar investeringar i världens mest kända digitala tillgång, vilket gör det enklare och säkrare för investerare att ta del av Bitcoins potentiella uppsida. Valour Bitcoin Staking (BTC) SEK är en börshandlad produkt som gör en investering i världens mest kända digitala tillgång enklare och säkrare, samtidigt som den får en avkastning som tillskrivs NAV på daglig basis.

Valour Bitcoin Staking (BTC) SEK ETP genererar avkastning genom att delegera Bitcoins till en validator på Core Chain genom icke-depåbelagd, infödd Bitcoin-insats. Insatta Bitcoins får insatsbelöningar i form av CORE-tokens, som sedan återinvesteras i produkten.

Core Chain, den underliggande blockkedjan, är en Bitcoin-driven, decentraliserad, säker och skalbar lager 1-blockkedja som är kompatibel med Ethereum Virtual Machine (EVM). Det stöds av Bitcoins Proof of Work (PoW) genom en unik konsensusmekanism känd som ”Satoshi Plus”. Denna mekanism gör det möjligt för Bitcoin-gruvarbetare att delegera sina PoW (DPoW) till Core-validerare utan att påverka deras framtida Bitcoin-belöningar, och därigenom låsa upp potentialen för Bitcoin-säkrade decentraliserade applikationer.

Trots att man engagerar sig i Bitcoin-insats, förblir säkerheten kompromisslös. Förvarskontroll upprätthålls medan avkastning genereras. Bitcoins satsas genom en specifik typ av inbyggd Bitcoin-transaktion som kallas en ”insatstransaktion”, som inkluderar en låsningsperiod och Core Chain-insatsdetaljer som Core Validator och Core-belöningsadressen. Under låsningsperioden kan Bitcoins inte överföras eller skäras ned. Endast ägaren kan överföra Bitcoins när låsningsperioden löper ut.

Produktinformation

EmittentValour Inc
NamnValour Bitcoin Staking (BTC) SEK
ISINCH1213604536
Valoren121360453
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångBitcoin (BTC/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningskostnad1,9 %
Avkastning5,65 %

Handla Valour Bitcoin Staking (BTC) SEK ETP

Valour Bitcoin Staking (BTC) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
NGM Nordic Growth MarketVALOUR BITCOIN STAKING (BTC) SEK  SEK

Fortsätt läsa

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära