Fysiskt guld och andra ädelmetaller prissätts högre än vad guldpriset är på de olika råvarubörserna. Att hitta en handlare som ger Dig chansen att köpa guld till världsmarknadspriset får anses som ytterst minimal, spotpriset är det pris som terminer och olika typer av certifikat handlas till, inte de fysiska metallerna
Det pris som Du som investerare får betala styrs av två olika faktorer, dels smält- och präglingskostnaden, vilket även benämns den naturliga premien, dels marknadspremien som styrs av utbud och efterfrågan.
Eftersom guld och silver för investeringsbruk i huvudsak utgörs av tackor eller mynt som måste smältas, präglas och certifieras innan det kan erbjudas allmänheten så krävs det ofta kapitalkrävande och tekniskt avancerad utrustning. Därav blir priset på det guld och silver som tillhandahålls för investeringsändamål högre än vad enbart ädelmetallen handlas till på råvarubörserna. Att premien på lägre viktenheter blir högre än för större enheter säger sig självt, präglingskostnaderna är ju desamma oavsett storleken på tackan eller myntet. Premien blir även högre för silver än för guld eftersom priset på silver än för motsvarande mängd guld. Denna premie tenderar att ligga på samma nivå över tiden, och kan snarast väntas att sjunka i takt med att teknologin utvecklas.
Marknadspremien däremot varierar kraftigt då denna speglar skillanden mellan priset på guld och silver på råvarubörserna och de fysiska ädelmetaller.
Bland de faktorer som styr marknadspremien är värt att nämna
• Leveransosäkerhet på råvarubörserna • Brist på utstansade mynt (i USA måste till exempel alla mynten som US Mint producerar tillverkas av amerikanskt guld, och det finns begränsat med sådant samtidigt som efterfrågan har stigit vilket har gjort att de företag som producerar myntämnena inte hinner med) • Bristande präglingskapacitet på mindre mynt/tackor • Begränsad präglad upplaga
Utöver detta tillkommer premien för försäkring, lager, kapital, rörelsekostnader samt den vinst som guldhandlaren måste göra för att kunna stanna kvar i branschen.
Franklin Templeton tillkännager lanseringen av sin nya Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF. Denna indexbaserade ETF är utformad för att ge investerare exponering mot kortfristiga amerikanska statsobligationer, vilka representerar den största och mest etablerade marknaden för statsobligationer globalt och kombinerar konkurrenskraftig avkastning med en investeringsprofil med lägre risk. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet räntebärande ETFer upp till åtta.
Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF kommer att noteras på Deutsche Börse Xetra den 2 juli och Euronext Paris, Borsa Italiana och Cboe Europe i Nederländerna den 3 juli. Den kommer att registreras för distribution i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland (hemvistland), Italien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien och Sverige.
Den börshandlade fonden följer Bloomberg US Short Treasury Index som består av cirka 100 värdepapper och inkluderar amerikanska statsobligationer, obligationer och växlar med löptider mellan en månad och ett år. Det erbjuder en lösning med räntebärande medel som kan vara kärnan i investerares obligationsportföljer eller en satellitallokering för investerare som söker inkomst och relativt lägre risk jämfört med den bredare obligationsmarknaden.
Den nya ETFen kommer att förvaltas av Albert Chan, William W. Chong och Jesse Hurwitz, som är ledande portföljförvaltare på Franklin Templeton Fixed Income4 och som har mer än fyra decenniers kombinerad erfarenhet inom kapitalförvaltningsbranschen och dokumenterad meritlista inom hantering av ETF-strategier.
Caroline Baron, chef för EMEA ETF Distribution, kommenterade: ”Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF är utformad för att ge enkel och effektiv tillgång till den amerikanska statsobligationsmarknaden. Genom att fokusera på kortfristiga värdepapper strävar vi efter att leverera ett investeringsalternativ med lägre risk och attraktiv avkastningspotential.”
Matthew Harrison, chef för Americas (ex-USA), Europe & UK, tillade: ”Eftersom vi strävar efter att bredda investerarnas valmöjligheter med utökningen av vårt erbjudande, är denna nya indexerade ETF en utmärkt byggsten för både institutionella och privatkunder som vill dämpa sina portföljer under volatila marknader.”
Franklin Templetons globala ETF-plattform gör det möjligt för investerare att uppnå sina önskade resultat genom en rad indexerade och aktiva ETFer. Med stöd av styrkan och resurserna hos en av världens största kapitalförvaltare har den globala ETF-plattformen cirka 42 miljarder dollar i förvaltat kapital globalt per den 31 maj 2025.
AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc (AIQT ETF) med ISIN IE000GLIXPP3, försöker följa MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index. MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index spårar aktier från tillväxtmarknadsländer. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,24 % p.a. AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc är den största ETF som följer MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras
AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc är en liten ETF med 28 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 15 juli 2024 och har sin hemvist i Irland
Fondens mål
Att försöka förse investerare med resultatet av MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned Index (indexet), minus fondens avgifter och utgifter, samtidigt som man strävar efter att minimera tracking error mellan fondens substansvärde och index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Ossiam Serenity Euro UCITSETF 1C (EUR) (SNTE ETF) med ISIN LU2898088419, syftar till att följa Solactive €STR +8.5 Daily-indexet. Solactive €STR +8.5 Daily-indexet följer utvecklingen av en insättning som genererar ränta till den kortfristiga euroräntan plus justering på 8,5 baspunkter.
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,15 % per år. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling syntetiskt med en swap.
Den börshandlade fonden lanserades den 10 december 2024 och har sitt säte i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.