Följ oss

Nyheter

En alternativ syn på den mexikanska aktiemarknaden

Publicerad

den

En alternativ syn på den mexikanska aktiemarknaden

Vid det här laget har de flesta investerare insett att den mexikanska aktiemarknaden, och därmed också de börshandlade fonder som investerar på denna, till exempel iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW), är känsliga för uttalanden (och tweets) från Donald Trump.

EWW som är den största av de börshandlade fonder som investerar på den mexikanska aktiemarknaden har varit i rampljuset sedan Mexikos president Enrique Pena Nieto valde att avboka sitt möte med Trump. Dessa nyheter sände den redan hårt pressade mexikanska peson till en ny botten. Redan under 2016 var den mexikanska peson en av de sämsta valutorna bland emerging market. Det kan också bli en svår tid för iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW) eftersom denna ETF inte valutasäkrar sig.

Centralbanken kan agera på pesons fall

När den mexikanska peson glider allt längre ned i kölvattnet av Trumps seger i det amerikanska presidentvalet ger det emellertid möjligheten för den mexikanska centralbanken att gå vidare med ytterligare räntehöjningar för att stoppa valutans fall.

Även om den mexikanska centralbanken sade att den tidigare räntehöjningen i år inte var början på en ny åtstramningscykel så överraskade Banco de México omvärlden när den höjde räntan med 50 punkter till 4,75 procent vilket är den högsta räntan Mexiko har haft sedan 2009. Vissa investerare tror den mexikanska aktiemarknaden fortfarande erbjuder värden, särskilt för investerare som är villiga att ha tålamod med EWW.

Trumps attacker

Trump har ansatt Mexiko med en rad olika åtgärder, och vissa känslosamma uttalanden (och tweets). Bland hans förslag ingår att omförhandla NAFTA, införa tullar på all export från Mexiko, och det mest kontroversiella av allt, att bygga en gränsmur för att mexikanska invandrare utanför USAs gränser.

Investerare som tror den mexikanska peson kan fortsätta att sjunka men tror att landets aktiemarknad kan förbättras kan välja att arbeta med valutasäkrade ETF strategier för att minska valutarisken. Till exempel, Deutsche Bank db X-trackers MSCI Mexico Hedged Equity Fund (NYSEArca: DBMX) och den nyligen lanserade iShares Currency Hedged MSCI Mexico (NYSEArca: HEWW) ger exponering mot Mexikos aktiemarknad utan den ökade risken för en deprecierande mexikansk peso.

Det finns andra frågor, men också möjligheter

EWW har rasat i takt med den mexikanska peson, inledningsvis på grund av de svaga ekonomiska villkoren som manifesteras genom oljeprisets fall, men efter det amerikanska presidentvalet på grund av de upplevda effekterna av Trumps politik. Mexiko är beroende av sina exportmarknader, 35 procent av landets bruttonationalprodukt, BNP, härrör från exportinkomster, jämfört med bara 8 procent för USA. Den gynnsamma effekten av uppgång i oljepriserna (Mexiko fortfarande en nettoexportör av olja) och en förbättrad globala tillväxt har emellertid ignorerats.

iShares MSCI Mexico Capped (NYSEArca: EWW)

Denna ETF har som mål att replikera investeringsresultat från MSCI Mexico Invest Market Index (IMI) 25/50. Den börshandlade fonden kommer alltid att investera minst 80 procent av sina tillgångar i värdepapper i dess underliggande index och i depåbevis som representerar värdepapper i dess underliggande index. MSCI Mexico Invest Market Index (IMI) 25/50 är ett free float-justerat marknadsvärdesviktat index med en skyddande metod som tillämpas för att emittenten vikter så att ingen enskild aktie kan ha en vikt som överstiger 25% av det underliggande indexet, och alla emittenter med vikt på över fem (5) begränsas så att de inte kan ha en kumulativt vikt som överstiger 50 procent av portföljvärdet.

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Nu kommer de globala aktiefonderna ex-Mexiko - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.