Emerging markets under press av starkare dollar Den amerikanska dollarn har under det senaste året stigit kraftigt i värde mot övriga valutor, och ytterligare värdeökningar kan komma att slå hårt mot vissa tillväxtmarknader, så kallade emerging markets, och därmed också de landspecifika börshandlade fonder som replikerar den ekonomiska utvecklingen i dessa länder. Nyligen varnade Oxford Economics att Malaysia, Chile och Turkiet är de emerging markets som är mest känsliga för en starkare dollar.
Enligt skolboken är en starkare dollar till fördel för tillväxtekonomierna då deras konkurrenskraft gentemot USA stärks, det blir helt enkelt billigare för amerikanska företag och konsumenter att köpa dessa länders produktion. Det är emellertid mer komplext än så, det finns en rad olika andra faktorer som påverkar. Oxford Economics har sin rapport identifierat sex (6) olika scenarion när en starkare dollar kan skada tillväxten i tillväxtländerna. De olika scenariona är nettoråvaruexporten som andel av bruttonationalprodukten, inflation, privata skulder i procent av BNP, totala utlandsskulden som andel av BNP, kortfristiga skulder i procent av valutareserver och skuldvägda växelkursrörelser sedan mitten av 2014. En stigande dollar ökar värdet på skulder i denna valuta samtidigt som det sänker råvarupriserna och minskar kapitalflödena till dessa länder.
Under det senaste året, har iShares MSCI Malaysia ETF (NYSEArca: EWM) backat 11,6 procent, iShares MSCI Chile CappedETF (NYSEArca: ECH) har minskat med 9,4 procent och iShares MSCI Turkey ETF (NYSEArca: TUR) har fallit med 5,6 procent. Däremot har den bredare iShares MSCI Emerging MarketsETF (NYSEArca: EEM) stigit med 0,1 procent under det senaste året. Baserat på ett vägt genomsnitt har de den amerikanska dollarn stigit med tolv procent mot tillväxtmarknaderna mellan juni 2014 och mars 2015. Detta kan komma att ge upphov till negativa effekter i balansräkningarna som skadar tillväxten hos emerging markets. Detta är särskilt fallet när det finns stora obalanser mellan dollarskulder och tillgångar som företag och banker. Så har till exempel prisfallet på råvarumarknaderna pressat råvaruexportinriktade tillväxtländer – Chile är en stor exportör av koppar, och Malaysias råvaruexport utgör omkring åtta (8) procent av bruttonationalprodukten. Lägre råvarupriser är emellertid positiv för många andra tillväxtekonomier som importerar råvaror.
En svagare växelkurs innebär också att kapital rör sig på grund av en ökad valutarisk, något som kan komma att få en negativ effekt för tillväxtmarknaderna. Om utländska investerare drar sig ur tillväxtekonomierna när den amerikanska dollarn stärks så kan detta komma att innebära att de lokala centralbankerna och regeringarna tvingas höja skattesatserna eller dränera bankernas likviditet för att hejda utflödet av kapital.
WisdomTree Core Physical Silver (WSLV ETC) med ISIN JE00BQRFDY49, spårar spotpriset på ädelmetallen silver. Den börshandlade produktens TER (total cost ratio) uppgår till 0,19 % p.a. WisdomTree Core Physical Silver är den billigaste ETC som följer Silverindex. Denna ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen.
Denna ETC lanserades den 13 augusti 2024 och har sin hemvist i Jersey.
WisdomTree Core Physical Silver är en UCITS Eligible Exchange Traded Commodity (ETC) utformad för att erbjuda värdepappersinnehavare ett enkelt, kostnadseffektivt och säkert sätt att få tillgång till Physical Silver genom att ge en avkastning som motsvarar rörelserna i det fysiska silver spotpriset minus tillämplig förvaltning avgift. WisdomTree Core Physical Silver backas upp av fysiskt, allokerat fysiskt silver som innehas av HSBC Bank plc (förvaringsinstitutet). Endast metall som överensstämmer med London Bullion Market Associations (LBMA) regler för god leverans kan accepteras av förvaringsinstitutet.
Varje fysisk tacka är segregerad, individuellt identifierad och tilldelad. Till exempel, om fysiskt silver stiger med 1 % under en dag, kommer ETC att stiga med 1 %, exklusive avgifter. Men om fysiskt silver faller med 1 % under en dag, kommer ETC att falla med 1 %, exklusive avgifter.
Varför investera?
Fysiskt uppbackad, direkt investering i fysiskt silver.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
21Shares Hedera ETP (HDRA ETP) med ISIN CH1456607683 erbjuder investerare ett likvidt sätt att integrera ETPen, som spårar HBAR, i sina portföljer via sin bank eller mäklare, och utnyttja Hederas fördelar.
Fördelar
Stridstestad och framtidssäker säkerhet: Hederas Hashgraph-konsensusalgoritm uppnår Asynchronous Byzantine Fault Tolerance (ABFT), en av de högsta säkerhetsstandarderna i distribuerade system. Denna inbyggda motståndskraft, i kombination med en arkitektur som är mycket motståndskraftig mot kvanthot, gör Hedera till ett övertygande val för högvärdiga applikationer där förtroende, dataintegritet och långsiktig lönsamhet är av största vikt.
Backad av globala jättar: Hedera vänder på den typiska Web3-strategin och prioriterar implementering i verkligheten genom infrastruktur i företagsklass från dag ett. Dess styrning är förankrad av ett råd med upp till 39 globala organisationer, inklusive Google, IBM, LG, Dell och Deutsche Telekom, som alla verkar under transparenta, juridiskt bindande villkor. Detta gör Hedera unikt positionerat för att möta kraven från både företags- och detaljhandelsekosystem i stor skala.
Hashgraph-motorn bakom Hedera: Till skillnad från traditionella blockkedjor drivs Hedera av sin Hashgraph-arkitektur, vilket möjliggör en dataflödeshastighet på upp till 500 000 transaktioner per sekund under testförhållanden, vilket gör den till en av de snabbaste på marknaden. Dessutom är Hederas avgifter fasta i dollar, vilket erbjuder förutsägbara, ultralåga kostnader som är idealiska för storskaliga realtidsapplikationer.
Hållbarhet i stor skala: Hedera är ett mycket energieffektivt nätverk som bara förbrukar 0,000003 kWh per transaktion, vilket gör det 1 000 gånger renare än en typisk Visa-transaktion. Med sitt koldioxidnegativa fotavtryck och sin lågenergikonsensusmodell är Hedera ett idealiskt val för hållbarhetsfokuserade projekt och miljömedvetna investerare.
Produktinformation
Handla HDRA ETP
21Shares Hedera ETP (HDRA ETP) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och Euronext Amsterdam.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
AXA IM ShortDuration Income UCITSETF är en aktivt förvaltad ränte-ETF. Den investerar i kortfristiga obligationer utfärdade av regeringar, företag eller offentliga institutioner runt om i världen. Dessa obligationer har en hög kreditvärdighet (Investment Grade). ETFen kan handlas i euro eller amerikanska dollar.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 484 ETFer, 202 ETCer och 261 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 25 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.