Följ oss

Nyheter

Egyptisk fond har rusat med 20 procent

Publicerad

den

Egyptisk fond har rusat med 20 procent

VanEck Vectors Egypt Index ETF (NYSEArca: EGPT), den enda börsnoterade ETFen som är dedikerad till egyptiska aktier, har rusat med 20 procent hittills i år, vilket gör det till en av de mest framgångsrika ETFen som spårar en utvecklingsekonomi.

EGPT blev nio år förra månaden. Denna börshandlade fond följer MVIS Egypt Index (MVEGPTTR), ”som inkluderar värdepapper från företag som är registrerade i Egypten eller som är registrerade utanför Egypten men har minst 50% av sina intäkter / närstående tillgångar i Egypten”, enligt VanEck.

Förra veckan uppgraderade Fitch Ratings sitt betyg på Egypten till B + med en stabil outlook. Detta bör gynna EGPT, den enda egyptisk fond vi känner till.

Ytterligare framsteg

”Egypten har gjort ytterligare framsteg när det gäller att genomföra ekonomiska och finanspolitiska reformer som driver förbättrad makroekonomisk stabilitet, finanspolitisk konsolidering och starkare externa finanser”, säger Fitch Ratings i en ny analys. ”Myndigheterna kommer att slutföra den treåriga IMF-utvidgade fonden (EFF) 2019. Det verkar troligt att dessa reformer fortsätter att generera bättre ekonomiska resultat utöver IMF-avtalet. Offentlig skuldsättning/BNP ligger på en nedåtgående trend, grundad av strukturella förbättringar av budgeten och uppkomsten av primära budgetöverskott. ”

En närmare titt på EGPT ETF

Denna egyptisk fond, EGPT, har 27 aktier, varav 30,3% omfattar finansiella tjänster. Fastighets- och materialaktier kombinerar 35,10% av denna ETFs innehav.

En annan makrokatalysator för Egyptens ekonomi, en av de största i Nordafrika, är ett minskande budgetunderskott.

”Vi förväntar oss att underskottet i budgetsektorn kommer att minska till omkring 8,6% av BNP i FY19 (räkenskapsåret som slutar juni 2019), med ett primärt överskott på 1,6% av BNP, nära regeringens mål på 2% av BNP”, enligt Fitch . ”I 1HFY19 (juli-december 2018) var utgifterna för subventioner och sociala förmåner vanliga i nominella termer. Vi förväntar oss att subventioner och sociala förmåner minskar med 1,1% av BNP i FY19. Ränteutgifterna fortsatte att begränsa konsolideringen, men var i linje med budgeterade belopp. Sammantaget ökade intäkterna med 28% och utgifterna med 17% yoy. ”

Centralbankchefer Tarek Amer sade nyligen att det egyptiska pundet skulle uppleva större volatilitet efter att banken hade slutat en politik som garanterade utländska investerare kunde repatriera dollar när de sålde egyptiska värdepapper. Investerare kommer att behöva hantera processen genom interbankmarknaden.

”Enligt Fitch är det politiskt engagemang för ytterligare finanspolitisk konsolidering och det har skett betydande strukturella förbättringar i budgeten som sannolikt kommer att fortsätta”, sa ratingbyrån. ”I FY20 förväntar vi oss att löner och ersättning kommer att falla under 5% av BNP, från i genomsnitt 8% i FY15-FY16, som grundas av civilrättslagen.”

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.