Följ oss

Nyheter

Dow Jones sprängde 25 000 i veckan

Publicerad

den

Aktiemarknaden bryr sig inte om hastighetsregler. Börsen trotsar tyngdlagen och går alltid upp, det är i alla fall de rubriker vi tagit del av när Dow Jones sprängde 25 000 i veckan. Detta mindre än ett år sedan den tidigare ”Magiska gränsen” om 20 000 passerades

Aktiemarknaden bryr sig inte om hastighetsregler. Börsen trotsar tyngdlagen och går alltid upp, det är i alla fall de rubriker vi tagit del av när Dow Jones sprängde 25 000 i veckan. Detta mindre än ett år sedan den tidigare ”Magiska gränsen” om 20 000 passerades för mindre än ett år sedan.

Det är bara en månad sedan som Dow Jones passerade 24 000 för första gången. Detta 12 år gamla index har nu stigit med mer än 7 000 punkter, motsvarande 36 procent sedan Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet hösten 2016. Det är en minst sagt otrolig börsuppgång på denna tid.

Den otroliga takten i marknadens uppgång visar hur upphetsad Wall Street är. Företagsvinsterna är gigantiska, den amerikanska ekonomiska tillväxten accelererar och Trump har infört en omfattande skattesänkning för företag som kan stärka båda, vare sig det behövs eller inte.

Hur högt kan Dow Jones gå?

Uppgången har vari snabb, och frågan är Hur högt kan Dow Jones gå?

Tänk på att det tog Dow 14 år att klättra från 10 000 till 15 000 och tre och ett halvt år för att nå 20 000. Uppgången från 20.000 till 25.000? Inte ens 12 månader. Blinkar du kommer Du kanske missa ett annat landmärke. Dow Jones sprängde 25 000 på mindre än ett år, kommer vi att få se 30 000 julen 2018?

Aktiemarknaden har stigit så snabbt utan att ta några verkliga andetag, men det finns goda skäl. Den amerikanska ekonomin är mycket hälsosam, speciellt jämfört med den långsamma återhämtningen från den stora lågkonjunkturen. Arbetslösheten har inte varit så låg på 17 år. Den ekonomiska tillväxten är den bästa på tre år. Lika viktiga världsekonomierna samtidigt för första gången på flera år.

Tack vare dessa ekonomiska förutsättningar har företagets vinster aldrig varit högre. Företagen sitter på rekordmängder kontanter, en del som återförs till aktieägarna. Det gör aktiemarknaden mer attraktiv.

Stor skillnad mot 1999/2000

Till skillnad från tjurmarknaden som slutade år 2000 har den här intäkterna bakom sig för att försvara den”, säger Silverblatt, som hänvisar till dotcombubblan som byggdes på illusoriska vinster hos Pets.com och liknande. ”Grunden är bra. Ekonomin är stark.

Det är en stor anledning till att Dow Jones steg med 25 % förra året, den bästa prestationen sedan 2013. Dows eftervalsbom har lett till enorma vinster från Boeing (BA), Caterpillar (CAT) och Apple (AAPL). Alla tre blomstrar på grund av den ekonomiska dynamiken i hemlandet och utomlands.

Aktiemarknadens uppgång beror också Janet Yellen. Under Yellen har Federal Reserve hållit räntorna extremt låga för att låta ekonomin läka. Låga räntor har tvingat investerare att ta risker genom att satsa på aktier. De har också hållit lånekostnader otroligt låga. Även om Yellen lämnar, har hennes ersättare, Jerome Powell, lovat att bara höja räntorna gradvis.

Trumps skattesänkningar

Trump har ofta hejat på aktiemarknaden för att få den att gå högre, och hans press för skattesänkningar har hjälpt till att få det att hända. Analytiker säger att de senaste månadernas vinster har drivits delvis genom att öka tecknen på att skattesänkningar kommer att bli verklighet.

Wall Street älskar den republikanska skatteöversynen eftersom det kommer att rädda företag på vad de är skyldiga Uncle Sam. Lagen sänker bolagsskattesatsen från 35% till 21%. Det skulle också uppmuntra företag att ta hem utländska vinster.

Företagen kommer sannolikt att använda en stor del av sina skattebesparingar för att belöna aktieägarna med större utdelningar och större återköp av aktier, rörelser som tenderar att driva aktiekurserna uppåt.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.