Följ oss

Nyheter

Den lönsammaste fonden på marknaden är en guldfond

Publicerad

den

Den lönsammaste fonden på marknaden är en guldfond

State Streets guldfond är ETF-marknadens största kassako. Fjolårets rusning efter guld visar sig vara en välsignelse för State Street. Det Boston-baserade företagets SPDR Gold Shares ETF (GLD) med mer än 78 miljarder dollar under förvaltning tjänar nu mer pengar än någon annan produkt på den amerikanska ETF-marknaden på 4,6 biljoner dollar. Det är alltså den lönsammaste fonden på marknaden.

De årliga intäkterna för fonden har hoppat till cirka 312 miljoner dollar från och med den 30 juli 2020, vilket innebär att GLD tjänar mer världens största ETF. Det är en annan State Street ETF, 288 miljarder dollar SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), som genererar cirka 270 miljoner dollar.

En kombination av GLD: s högre avgifter, en utgiftskvot på 0,4 procent jämfört med 0,095 procent för SPY – och en nästan obeveklig efterfrågan på guld har katapulterat denna ETF från fjärde platsen 2017 till marknadsledaren, enligt Bloomberg Intelligence-uppgifter.

De börshandlade fonderna har förblivit populära

Medan det dödliga viruset hotar att skada världsekonomin har de börshandlade fonderna förblivit populära eftersom Fed signalerar låga räntor under överskådlig framtid. ”Det är en perfekt kombination av efterfrågan på rekordguld ETF och GLD som prissätts till mer än dubbelt branschens viktade genomsnittliga kostnadsförhållande”, säger Nate Geraci, ordförande för investeringsrådgivningsföretaget ETF Store. ”Om efterfrågan på guldfonder fortsätter kan GLD absolut hålla fast vid topplatsen. Men konkurrensen kommer i slutändan att komma i fatt”

GLD-triumfen belyser en aspekt av konkurrensen på marknaden som ofta är överblickad: Investerare tenderar att gilla fonder med historia. State Street lanserade en billigare guld-ETF 2018, SPDR Gold MiniShares ETF (GLDM), med en förvaltningskostnad på 0,18 procent. Med 3,2 miljarder dollar i förvaltning är den fonden fortfarande en dvärg vid sidan av GLD, som började handlas 2004.

Geraci anser att den oöverträffade efterfrågan på guldfonder kan locka andra emittenter till marknaden. Det finns bara 13 guldbörshandlade produkter noterade i USA, med tunga företag inom industrin som Vanguard märkbart frånvarande. ”Jag är fortfarande förvånad över att Vanguard inte har lanserat en fysisk guldfond” sade Geraci.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.