Följ oss

Nyheter

Den indiska aktiemarknaden har beslutat valutgången

Publicerad

den

Den indiska aktiemarknaden har beslutat valutgången. Indiens BSE Sensex noterade under måndagen 23 572,88, en uppgång om 2,5 efter det att vallokalsundersökninga

Den indiska aktiemarknaden har beslutat valutgången. Indiens BSE Sensex noterade under måndagen 23 572,88, en uppgång om 2,5 efter det att vallokalsundersökningar som visar att Narendra Modis Bharatiya Janata Party (BJP) kommer att vinna Indiens allmänna val har publicerats.

Det finns en hel del som talar emot oppositionsledaren Modi som under tio år Kongresspartiets koalitionsregering under vilket landets bruttonationalprodukt rasat. Morgan Stanley Investment Managements Ruchir Sharma har emellertid helt korrekt påpekat att Modi kan vinna även om två tredjedelar av Indiens röstberättigade inte röstade för honom. Det är här extra viktigt att komma ihåg att de indiska opinionsundersökningarna historiskt sett har visat på stora felaktigheter.

År 2004 hade de flesta opinionsundersökningar förutspått att det sittande partiet skulle återvända till makten, men JP Morgans Toshi Jain påpekade i ett meddelande som offentliggjordes förra månaden, att den sittande regeringen fått betydligt färre platser än förväntat och att Sensex kraschade 11 procent dagen efter valet och att rupien förlorade 3 procent av sitt värde månaden efter valet.

Vid den tidpunkt då felet skylldes på att opinionsundersökningarna inte hade fångat stämningen på den indiska landsbygden. År 2009 vann den sittande fler platser än väntat, och ännu en gång misslyckades marknaderna att förutse detta. Den indiska aktiemarknaden rusade med ofattbara 17 procent på en enda dag och rupien steg med fyra procent månaden efter valet.

Jain har påpekat att de nuvarande prognoserna i Indien endast har gjorts mer komplicerat genom framväxten av Aam Aadmi partiet vars framgångar i det senaste delstatsvalet i Delhi underskattades. Det finns alltså all anledning att hålla ögonen på de indiska valurnorna den 16 maj trots att den indiska aktiemarknaden har beslutat valutgången i förväg.

Utveckling BSE SENSEX, källa Stockletter.se

Utveckling BSE SENSEX

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.