Följ oss

Nyheter

Den globala skuldkrisen eskalerar ytterligare

Publicerad

den

Den globala skuldkrisen eskalerar ytterligare, det är inte bara Grekland som är skyldiga enorma summor pengar. Nedan listar vi 24 länder som står inför en skuldkris.

Den globala skuldkrisen eskalerar ytterligare, det är inte bara Grekland som är skyldiga enorma summor pengar. Nedan listar vi 24 länder som står inför en skuldkris. Det har varit så mycket uppmärksamhet på Grekland under de senaste veckorna, men sanningen är att Grekland endast utgör en mycket liten del av en aldrig tidigare skådad global skuldbomb som hotar att explodera när som helst. Nedan listar vi 24 länder som står inför en skuldkris – och ytterligare 14 stycken som ligger i farozonen. För närvarande befinner sig kvoten skulder/BNP på rekordhöga 286 procent globalt sett, närmare 200 biljoner dollar i skulder. Detta motsvarar cirka 28 000 USD strax under 250 000 kronor per person. Betänk vidare att mer än hälften av världens befolkning lever på mindre än 100 kronor per dag så ser vi att det knappast finns någon möjlighet att dessa skulder någonsin kommer att kunna betalas tillbaka. Den enda ”lösningen” under vårt nuvarande system är att sparka burken väg så länge som vi kan tills denna kolossala skuldpyramid slutligen kollapsar av sig själv.

Ingen utväg

I fallet med Grekland har vi kunnat konstatera att det är möjligt att bygga upp en så pass stor skuld att det bokstavligen inte finns någon utväg. De övriga europeiska nationerna försöker hitta ett sätt att hjälpa Grekland med en tredje räddningsaktion, men det är i princip som att försöka betala skulden på ett kreditkort med ett annat kreditkort eftersom så gott som alla europeiska länder själva nästan drunknar i skulder. Det betyder att även om det skulle gå att finna en permanent lösning för skuldkrisen i Grekland så är det endast en mycket liten del av problemet som löses på det sättet. Världens nationer har aldrig varit så högt skuldsatta som de är i dag och det blir värre för varje dag som går.

Enligt en rapport som nyligen publicerades av analysföretaget Jubilee Debt Campaign, finns det för närvarande 24 länder i världen som står inför en fullskalig skuldkris …

■ Armenien
■ Belize
■ Costa Rica
■ Kroatien
■ Cypern
■ Dominikanska Republiken
■ El Salvador
■ Gambia
■ Grekland
■ Grenada
■ Irland
■ Jamaica
■ Libanon
■ Makedonien
■ Marshall Islands
■ Montenegro
■ Portugal
■ Spanien
Sri Lanka
■ Saint Vincent och Grenadinerna
■ Tunisien
■ Ukraina
■ Sudan
■ Zimbabwe

Det finns dessutom ytterligare 14 länder som befinner sig i farozonen
■ Bhutan
■ Cape Verde
■ Dominica
■ Etiopien
■ Ghana
■ Laos
■ Mauritania
■ Mongolia
■ Mocambique
■ Samoa
■ Sao Tome e Principe
■ Senegal
■ Tanzania
■ Uganda

Vad är lösningen?

Är lösningen att låta de ”rika” länderna betala och rädda dem? Problemet är, de ”rika länderna” är några av de största låntagarna av alla. Ta till exempel USA, vars statsskuld mer än fördubblats sedan 2007 och nu är så pass stor att det rent matematiskt sett inte kommer att vara möjligt att betala av den.

Europa befinner sig i en liknande situation där länderna försöker hitta ett sätt att rädda Grekland, när det egentligen är så att de flesta av dem själva behöver räddas. Alla dessa länder kommer vid en eller annan tidpunkt att komma och be om hjälp. Förhållandet mellan statsskuld och BNP har nått rekordhöga nivåer sedan EU nästan kollapsade 2012.

Spaniens statsskuld/BNP har stigit från 69 procent till 98 procent. Italiens statsskuld/BNP har gått från 116 procent till 132 procent och Frankrikes statsskuld/BNP har stigit från 85 procent till 95 procent. Belgien har en statsskuld/BNP på 106 procent, Irland en statsskuld/BNP på 109 procent och Portugal en statsskuld/BNP på 130 procent.

Om eller kanske mer korrekt när dessa dominobrickor börjar falla kommer det att leda till otrevliga konsekvenser i det överbelånade globala finansiella systemet. Spanien har en utestående statsskuld på mer än en biljon dollar och Italien har mer än 2,6 biljoner Euro i skuld. En nedskrivning av dessa skulder skulle leda till att en rad defaults inledds över hela världen. Bankerna i Europa har i dag lån som är 26 gånger större än deras egna kapital, och det är därför lätt att se varför en nedskrivning av grekiska, spanska, italienska eller franska skulder kan få dem att vackla och själva göra default.

Lika olycksbådande situation i Asien

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har skuldnivåerna i Kina nått nivåer som aldrig tidigare registrerats. Kinas ekonomiska expansion slog analytikernas prognoser för det andra kvartalet, men landets skuldsättning ökade i en ännu snabbare takt. De kinesiska företagens och hushållens utestående lån uppgick i slutet av januari 2015 till 207 procent av landets bruttonationalprodukt, en ökning med 125 procent sedan 2008. I denna siffra ingår inte den kinesiska statsskulden. Addera denna så uppgår kvoten skuldsättning/BNP för Kina till över 300 procent. I Japan är det ännu värre. Kvoten skuldsättning/BNP är nu uppe på 230 procent. Den globala skuldkrisen eskalerar utan tvekan.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.