Följ oss

Nyheter

Den första fonden som blir en ETF

Publicerad

den

första fonden som blir en ETF leverantör av värdepappersfonder har gjort historia genom att bli den första som formellt byter sina produkter till börshandlade fonder

En liten leverantör av värdepappersfonder har gjort historia genom att bli den första som formellt byter sina produkter till börshandlade fonder. Guinness Atkinson Funds meddelade på måndagen att de hade konverterat två av sina fonder till SmartETFs Dividend Builder (ticker DIVS) och SmartETFs Asia Pacific Dividend Builder (ADIV). Omvandlingen var en icke-beskattningsbar händelse för aktieägarna, och fonderna kommer att behålla sin resultathistorik. Det är alltså den första fonden som blir en ETF.

Det är ett stort ögonblick för den amerikanska ETF-industrin på 5,9 biljoner USD, som länge har ansetts vara den skrapiga uppstarten till den mer etablerade, mogna marknaden för fonder. I allmänhet innebär lägre kostnader, enklare tillgång och skattefördelar att ETF:er har lockat tillgångar från fonder i flera år, och veckans omvandlingar kan vara början på en våg. Quant-jätten Dimensional Fund Advisors är redan nästa i raden, med en mycket mer omfattande switch som kommer att äga rum nästa månad.

”Det kan skaka upp landskapet lite”, säger Sal Bruno, investeringschef på IndexIQ. ”Den första kommer att bli den svåraste, men när den vägen blir asfalterad lite tror jag att vi kommer att se några fler komma in.”

Ny dimension

Den amerikanska ETF-industrin tog in nästan 500 miljarder dollar förra året, medan fonder förlorade cirka 362 miljarder dollar, enligt uppgifter sammanställda av Bloomberg. Detta har bidragit till att öka de totala ETF-tillgångarna från cirka 4 biljoner USD vid denna tidpunkt 2020.

Bloomberg Intelligence uppskattar att aktiva förvaltare skulle kunna föra 100 miljarder dollar till ETF-industrin genom konvertering av fonder och andra interna tillgångar.

Los Angeles-baserade Guinness Atkinson planerar redan att konvertera sin alternativa energifond till SmartETFs hållbar energi ETF. Men de små fondernas storlek – DIVS har 23 miljoner dollar och ADIV har 4,4 miljoner dollar – betyder att alla Wall Street-ögon nu är inställda på att vända sig till Dimensional.

Den i Austin, Texas-baserad förvaltaren på 601 miljarder dollar, kommer att börja omvandla fonder till ett värde av cirka 26 miljarder dollar till ETF-början i början av juni. Det kommer att katapultera företaget att bli en av de 12 största ETF-emittenterna i USA, enligt Bloomberg Intelligence. Det gick först in på marknaden förra året.

Medan Guinness Atkinson-omvandlingen formellt är den första, har förskjutningen av tillgångar mellan fondklasserna länge varit en branschfunktion. Framför allt har Vanguard Group omvandlat vissa fondandelar till lägre kostnad ETF, även om dessa är strukturerade som en andelsklass inom fondfonden.

Under tiden kan inte alla fonder lätt förvandlas till en ETF. Många har breda flera andelsklasser och är fördelade på en mängd olika plattformar, enligt Ben Johnson, chef för global ETF-forskning vid Morningstar Inc.

”Det skulle till exempel vara svårt och i allmänhet inte tillrådligt att konvertera en fond som huvudsakligen ägs av arbetsgivarsponserade pensionsprogram till en ETF”, sa han. ”De flesta av dessa program har inte möjligheten för att tillgodose ETF: er och fördelarna med ETF-omslaget har inte samma överklagande i en skatteuppskjuten miljö som är utformad för långsiktiga besparingar.”

Cannabislycka

De nya Guinness Atkinson-ETF:erna började långsamt, med endast 27 000 dollar i aktier som handlades i DIVS och 25 000 dollar i ADIV under sin första dag.

Ändå markerar omvandlingarna en ny fas i dragkampen mellan strukturerna. Redan när företaget slutförde växlarna lämnade ännu en förvaltare – Adaptive Investments – in för att ändra några av sina fonder till ETF. I kön finns också en liten cannabisfond, som perfekt inkapslar varför emittenter vill hoppa.

Foothill Capital Managements Cannabis Growth Fund (CANNX) har avkastat mer än 140% under de senaste 12 månaderna, men har trots sina framgångar mindre än 7 miljoner dollar i tillgångar.

Däremot har cannabisfonderna haft rekord popularitet. ETFMG Alternative Harvest ETF (MJ), som har avkastat 95% det senaste året, har 1,8 miljarder dollar i tillgångar.

”Förvaltare blir mer skickliga på att identifiera fördelen som ETF kan ge”, säger Ryan Sullivan, senior vice president för Brown Brothers Harrimans globala ETF-tjänster. ”Det borde ge dem medvind för att göra sina brädor bekväma med det.”

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.