Följ oss

Nyheter

De flyktiga finansmarknaderna

Publicerad

den

De flyktiga finansmarknaderna

Finansmarknaderna är mycket mer volatila i dag än vad de någonsin varit historiskt sett. Att de ledande marknadsindexen uppvisar kursrörelser på tre procent eller mer är inte ovanligt, vare sig intraday eller overnight. För bara några år sedan var så pass stora kursrörelser sällsynta.

Detta är fakta och inget som går att argumentera om, men vad som har lett till detta går att diskutera eftersom det inte bara finns en enda orsak till detta. den globaliserade ekonomin har lett till att det som händer på en plats på jorden genast kan komma att få återverkningar någon annanstans – eller överallt – jorden. Utöver detta kan volatiliteten förklaras av den ekonomiska situationen, den hastighet med vilken det handlas på marknaderna i dag etcetera. Antagligen kan alla dessa faktorer förklara delar av den ökade flyktigheten, men det finns något som ofta glöms bort i dessa diskussioner.

Medierna och dess nyhetsrapportering

Det är medierna och dess nyhetsrapportering. Mediehusen har mycket sällan något att göra med fundamenta, i alla fall inte om det inte är deras egna aktier vi talar om, de kan sällan påverka ekonomiska händelser, även om det förekommer. Titta på hur dessa medier rapporterar. Av de källor vi själva använder oss av är det ingen som inte kan kallas för seriös, men nästan varje dag är det någon av dessa som använder fraser som de finansiella marknaderna rusat eller rasat efter

att ännu ett land i EU närmar sig default

att ett av våra storbolag kom in med en rapport som var under förväntan

att försäljningen i en viss sektor var sämre än förväntat

att en viss statistik kom in långt bättre än förväntat

Inget av detta säger rent ut att den aktuella händelsen har orsakat att aktiemarknaden har stigit eller fallit. Finansiella reportrar är alltför kunniga att göra tydliga kausala uttalanden direkt. Men vart och ett av dessa ord innebär kausalitet. De antyder ett samband mellan den ekonomiska händelsen och marknadens beteende.

Om inte, varför skulle du även använda de orden. Du skulle rapportera om högteknologiska försäljning, och du skulle rapportera om uppträdande på marknaden, precis som du kan rapportera om ceremonier på årsdagen den 11 september och vinnaren av damsingel i US Open Tennis Championship.

Korrelation innebär inte orsakssamband

Det är en del av nästan varje inledande psykologi kurs för att påpeka att ”korrelation innebär inte orsakssamband,” och du kanske tror att detta något vårdslös finansiell rapportering är bara ett exempel på den allmänt tillverkade korrelation / orsakssamband misstag. Tyvärr är det ännu värre än så.

Vad vi kan säga är att ”tillfällighet inte innebär korrelation.” Med en enda händelse i det föregående kategorin (t ex låga inkomster för Bank of America) och en enda händelse i den åtföljande kategorin (marknadspris), ingen korrelation kan meningsfullt beräknas.

Engångskostnader behöver inte ”korrelera” med någonting. Åtminstone skulle journalister eller analytiker måste sätta dessa föregångare i klasser eller kategorier, så att de skulle kunna säga något i stil med ”tidigare rapporter om låga inkomster från finansiella institutioner har förknippats med börsfall på aktiemarknaden.” Självklart, reportrar gör aldrig det. Men även om de gjorde, är placeringen av enstaka händelser i klasser ingalunda okontroversiellt. Kan vi verkligen behandla ett lågt resultat rapport under 2011 som motsvarar en låg vinst rapport 1975? Inte sammanhang materia? Och vad industrin från 1960-talet är analog med den högteknologiska industrin idag?

De mest respektabla nyhetskällor

Så, antar att vi kan komma överens om att även de mest respektabla nyhetskällor kan vara slarviga, vad har det att göra med ökad volatilitet? Här är min spekulation. När vi hör, om och om igen, att marknaden tappade den, efter, eller med viss ekonomisk händelse, ”lär” vi oss två saker-som båda kan vara falska. Det första vi lär är att finansiella händelser att förändringar i marknaden. Den andra saken som vi lär är att en kausal analys av marknadens beteende är faktiskt möjligt. Nu, när vi läser om betydande finansiella händelser, känner vi tvungna att agera på dem, på grund av den implicita kausala roll de spelar i marknadens beteende. Och eftersom alla hör samma nyheter får du hjordar av investerare som handlar på nyheter och orsakssambandet som det innebär. Även de ekonomiska händelser som själva inte kan vara kausal (en modell av marknadens beteende som förblir rimliga decennier efter att den först föreslogs behandlar beteende bestånd som i stort sett slumpmässiga), kan nyhetsinslag dessa händelser vara kausala.

För mer än tre fjärdedelar av ett århundrade sedan, skrev ekonomen John Maynard Keynes om ”animal spirits” (läs ”psykologi”) och den enorma effekt de hade på ekonomin. Om detta, som mycket annat, var Keynes säkert korrekt. Men han hade inte mycket att säga om vad som behövs för att utfodra djuren. Och jag föreslår att när betydande källa till animalisk näring tunt förklädd, men helt omotiverade, kausala konsekvenser som har blivit en del av vår dagliga kost av finansiella nyheter.

Vad kan vi göra åt detta?

Vad kan vi göra åt detta? Som individer, antar jag att vi kan lovar att inte agera på ”med”, ”efter”, och ”den.” Men (a) vi som individer kommer att påverka lite, och (b) ännu värre, om alla andra agerar på dem, kan vi ta en finansiell bad. Mer sannolikt att vara till hjälp är om vi kampanj kraftfullt för att stoppa detta slarv. Varje gång du ser ett ”efter” i en Times berättelse, skriva ett brev till redaktören. Varje gång du hör ett ”efter” på NPR, skicka ett mail. Kanske, så småningom kommer de att få meddelandet. Är det antagligen inte mycket vi kan göra för att stoppa Jim Kramers hysteriska rants om vad den ekonomiska framtiden håller, men vi kanske kan stanna åtminstone några mycket inflytelserika matare eller våra andar djur från att fortsätta festen. De måste hjälpa oss att gå på en nyhetsdiet.

Jag vill att du ska fokusera på de tre små orden – ”på”, ”efter” och ”med”. Inget av dessa ord säger helt klart att den aktuella finansiella nyhetshändelsen orsakade marknaden stiger eller faller. Finansiella reportrar är alltför kunniga för att klargöra tydliga orsakssamband. Men vart och ett av dessa ord innebär kausalitet. De innebär en koppling mellan den finansiella händelsen och marknadens beteende. Om inte, varför skulle du ens använda dessa ord. Du skulle rapportera om högteknologisk försäljning, och du skulle rapportera om marknadsbeteende, precis som du kanske rapporterar om 11 september årsdagen och vinnaren av US Open Tennis Championship.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

VettaFis Jane Edmondson diskuterar NATO Defence ETF

Publicerad

den

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera sin NATO Defence ETF och dess relevans för investerare. Nyckelfaktorer som bidrar till dess attraktionskraft inkluderar global instabilitet, underinvesteringar i försvaret, särskilt i Europa, och Natos mål på 2 % BNP-utgifter för försvar, vilket kan öka till 3 %. Moderniseringen av försvarsteknologier, såsom drönare och cyberförsvar, spelar också en betydande roll. 2023 nådde de globala försvarsutgifterna rekordstora 2,4 biljoner dollar, vilket är den högsta ökningen sedan 2009.

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, träffade Steve Darling från Proactive för att diskutera sin NATO Defence ETF och dess relevans för investerare. Nyckelfaktorer som bidrar till dess attraktionskraft inkluderar global instabilitet, underinvesteringar i försvaret, särskilt i Europa, och Natos mål på 2 % BNP-utgifter för försvar, vilket kan öka till 3 %. Moderniseringen av försvarsteknologier, såsom drönare och cyberförsvar, spelar också en betydande roll. 2023 nådde de globala försvarsutgifterna rekordstora 2,4 biljoner dollar, vilket är den högsta ökningen sedan 2009.

Den största delen av utgiftsökningen sker i Europa, driven av konflikten mellan Ryssland och Ukraina och Finlands och Sveriges inträde i Nato. EU-länderna spenderade 270 miljarder euro på försvar 2023, och denna siffra förväntas stiga. En ny försvarsindustristrategi uppmuntrar gemensamma investeringar och upphandling mellan EU-länder. De senaste samarbetena inkluderar Frankrikes och Tysklands gemensamma stridsvagnsprojekt och ett drönarförsvarsinitiativ från sex Nato-länder. Dessutom finns det en ökning av försvarsrelaterade börsintroduktioner i Europa, vilket tyder på ett växande intresse för sektorn. ESG-investerare omprövar försvarsinvesteringar, med många europeiska pensionsplaner som omvärderar sina positioner. VettaFis index visar företag som följer FN:s och OECD:s riktlinjer och fokuserar på Nato-anslutna företag, och erbjuder ett ESG-vänligt förhållningssätt till försvarsinvesteringar.

Handla Future of Defence ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

RIEM ETF investerar i bolag från emerging markets som följer Parisavtalet

Publicerad

den

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating (RIEM ETF) med ISIN IE000CBYU7J5, försöker följa Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index. Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapper väljs ut enligt hållbarhetskriterier och EU-direktiv om klimatskydd.

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating (RIEM ETF) med ISIN IE000CBYU7J5, försöker följa Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index. Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapper väljs ut enligt hållbarhetskriterier och EU-direktiv om klimatskydd.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETF som följer Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets-index. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETF:n ackumuleras och återinvesteras.

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating är en liten ETF med tillgångar på 77 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 1 november 2023 och har sin hemvist i Irland.

Fondens mål

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF (”Fonden”) syftar till att spåra resultatet för Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets Total Return Index (”Indexet”).

Ögonblicksbild av fonden

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF syftar till att ge låga koldioxidexponeringar mot stora och medelstora aktiemarknader på tillväxtmarknader.

Fonden har ett hållbart investeringsmål eftersom den investerar i företag som (i) bidrar till miljömål, (ii) inte nämnvärt skadar några miljömässiga eller sociala mål och (iii) följer god förvaltningspraxis.

Indexbeskrivning

Foxberry Sustainability Consensus Emerging Markets Total Return Index är utformat för att ge låga koldioxidutsläpp exponering mot stora och medelstora aktiemarknader på tillväxtmarknader.

Handla RIEM ETF

L&G Emerging Markets ESG Exclusions Paris Aligned UCITS ETF USD Accumulating (RIEM ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXRIEE
London Stock ExchangeEURREAG
London Stock ExchangeUSDRIEM

Fortsätt läsa

Nyheter

Bredare riskspridning för XACT Norden

Publicerad

den

Den 14 juni 2024 ändrar Handelsbanken Fonder fondbestämmelser för XACT Norden. Samtidigt sker ett byte av indexleverantör och index Fonden byter till ett index som innefattar de 50 största och mest omsatta bolagen på de nordiska börserna, jämfört med det tidigare indexet som innefattade de 30 största och mest omsatta nordiska bolagen. Detta innebär att fonden får en något bredare riskspridning. Det nya indexet tillhandahålls av Solactive AG, vilket innebär att fonden även byter indexleverantör.

Den 14 juni 2024 ändrar Handelsbanken Fonder fondbestämmelser för XACT Norden. Samtidigt sker ett byte av indexleverantör och index Fonden byter till ett index som innefattar de 50 största och mest omsatta bolagen på de nordiska börserna, jämfört med det tidigare indexet som innefattade de 30 största och mest omsatta nordiska bolagen. Detta innebär att fonden får en något bredare riskspridning. Det nya indexet tillhandahålls av Solactive AG, vilket innebär att fonden även byter indexleverantör.

Detta medför inte någon övergripande förändring av fondens placeringsinriktning och leder inte heller till några kostnader för dess investerare.

Index före ändring: Handelsbanken Nordic ESG Index

Index efter ändring: Solactive ISS ESG Screened Nordic 50 Index

De nya fondbestämmelserna är godkända av Finansinspektionen och träder ikraft 14 juni 2024. Uppdaterade fondbestämmelser, informationsbroschyr och faktablad finns tillgängliga i kurslistan på handelsbankenfonder.se och xact.se

Fortsätt läsa

Populära