Följ oss

Nyheter

Dags för Indien?

Publicerad

den

Dags för Indien? – ETF-analys

De indiska börserna har bottnat ur. Under den senaste månaden är uppgången omkring 16 procent omräknat till svenska kronor. I detta blogginlägg kommer jag att fokusera på tillgängliga ETF-alternativ. Är det dags för Indien?

Det finns tre stora börsindex för den indiska marknaden: SENSEXS&P CNX Nifty och MSCI India. Frågan man kan ställa sig är – Vilket index har gått bäst över en tioårsperiod respektive i år?


Källa: Factset, all avkastning i SEK och inkl. utdelningar, avser perioden 2002-10-03–2012-10-03

Det är en viss skillnad mellan indexen. Sett över den senaste tioårsperioden är MSCI India det bästa alternativet (indexvärde 455,26). På andra respektive tredje plats kommer SENSEX (432,16) och S&P CNX Nifty (406,71). Det bästa indexet under 2012 har också varit MSCI India. I år har detta index stigit med över 25 procent. Anledningen till att avkastningen skiljer sig åt mellan de olika indexen är framförallt de olika sektorviktningarna.

Nästa fråga man kan ställa sig är – vilken Indien ETF har utvecklats bäst under de senaste åren respektive i år?

ETF-tabell

Flera av ETF:erna har inte funnits så pass länge att det finns en tio års historik tillgänglig. Det viktiga är dock vilket det underliggande indexet är. Ovan har ni en tio års historik tillgänglig. Detta underlättar valprocessen. Bäst i år har det gått för EGShares India Consumer ETF (ticker INCO) med en uppgång på omkring 38 procent.

De två största ETF:erna har varit noterade i mer än tre år. Dessa två ETF:er tillhör också de mest handlade i dagsläget. Dessa ETF:er är USA noterade WisdomTree India Earnings Fund (ticker EPI) och Tyskland noterade Lyxor ETF MSCI India (ticker LYMD). Vill du ha en bred exponering mot Indien är dessa ETF:er bra alternativ. I Sverige finns det en Indien ETF noterad – db x-trackers S&P CNX Nifty ETF (ticker XNIF).

Vill du ha en mer nischad exponering mot Indien t.ex. mot infrastruktursbolag eller konsumentbolag finns det ett par ETF-alternativ nedan. Viktigt att tänka på att dessa ETF:er inte har samma handelsvolym som de större alternativen. En ETF med lågt förvaltat kapital (AuM) är ofta synonymt med en högre spread, dvs. skillnad mellan köp- och säljkurs, relativt de mer handlade alternativen.

[table id=484 /]

Källa: Factset, 4 oktober 2012, all avkastning i SEK och inkl. utdelningar. 0/- information saknas

Indien analyser / länkar

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.