Följ oss

Nyheter

Dags att köpa Facebook direkt eller indirekt?

Publicerad

den

Dags att köpa Facebook direkt eller indirekt? Facebook noteringen har varit allt annat än en framgång för Mark Zuckerberg och de nya investerarna som klev

Dags att köpa Facebook direkt eller indirekt? Facebook noteringen har varit allt annat än en framgång för Mark Zuckerberg och de nya investerarna som klev in i samband med noteringen på Nasdaq. Sedan den 18 maj som var första noteringsdagen har Facebook-aktien rasat med nästan 50 procent. Noteringskursen var satt till höga 38 USD per aktie. I dagsläget handlas aktien till omkring 21 USD per aktie. Bara igår sjönk kursen med över 9 procent. All-time low är 17,73 USD. Zuckerberg uttalade sig nyligen kring utvecklingen i aktien – ”Aktiens prestation är en besvikelse”. Det var klarsynt….För en grafisk illustration av kursutvecklingen och den indexerade utvecklingen sedan noteringen i maj, se grafer nedan.

Källa: Factset, utvecklingen 18 maj–24 september, aktiekurs i lokal valuta

Källa: Factset, utvecklingen 18 maj–24 september, indexerad

Har ändrat åsikt

Vissa investerare som var skeptiker tidigare har nu vänt om och tycker att Facebook är en intressant investering på dessa nivåer. Vill du investera i Facebook kan du dels investera direkt i aktien, dels indirekt genom aktiefonder och ETF:er. Väljer du det senare alternativet får du en bredare exponering och därmed en lägre risk. Det finns två ETF:er som jag nämnt tidigare som kan vara intressanta: Global X Social Media Index ETF (ticker SOCL) och First Trust IPOX 100 Index Fund (FPX). Vikten mot Facebook uppgår till cirka 6 procent respektive 8 procent. För utveckling i år för dessa ETF:er, se tabellen nedan.

[table id=477 /]

Källa: Factset, 24 september, all avkastning i SEK

Tidigare blogginlägg

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.