Följ oss

Nyheter

Cry for me Argentina

Publicerad

den

Att säga att latinamerikanska aktier och motsvarande börshandlade fonder har det besvärligt är att underskatta situationen. Cry for me Argentina

Att säga att latinamerikanska aktier och motsvarande börshandlade fonder har det besvärligt är att underskatta situationen. Cry for me Argentina

Tidigare i veckan var en dyster teknisk situation lyfts fram för iShares Latin American 40 ETF (NYSEArca: ILF), när ILF handlades på sina lägsta nivåerna i förhållande till iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM) sedan 2005.

ILF noterade under veckan den lägsta nivån på tolv månader, något som även gäller iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEArca: EWZ).

Även iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW) har haft en besvärlig tid. Tillsammans står dessa två börshandlade fonder för 80 procent av ILFs geografi, då Brasilien är Latinamerikas största ekonomi och Mexiko Latinamerikas näst största ekonomi. ILF har emellertid inte någon exponering mot den argentinska aktiemarknaden.

Börshandlade fonder som följer Argentina

Den börshandlade fond som vi följer som replikerar utvecklingen av den argentinska aktiemarknaden, Global X MSCI Argentina ETF (NYSEArca: ARGT) backade under veckan med 5,6 procent, och har fortsatt nedgången på 14,6 procent som den har gjort under de senaste tre månaderna. Även iShares MSCI Frontier 100 ETF (NYSEArca: FM), en ETF som fördelar 11,5% av sin vikt till Argentina, har backat kraftigt under samma period. Det kunde emellertid vara betydligt värre, ARGT har förvisso backat med 5,6 procent, men den argentinska aktiemarknadens största index, Merval, har under samma period befunnit sig i fritt fall och backat med 13 procent.

Investerarna har tappat tron på att den nuvarande administrationen i Argentina kommer att klara av att lösa landets ekonomiska problem. Argentinas president Fernandez kallar innehavarna av landets statsobligationer för gamar. Under 2015 löper den klausul i obligationsvillkoren som förbjuder den argentinska regeringen att förhandla med obligationsinnehavarna, RUFO (Rights Upon Future Offers) ut och 12 miljarder USD av de argentinska skulderna förfaller.

Den argentinska regeringen försöker minska säljtrycket på landets finansmarknader. Administrationen erbjuder bland annat innehavarna av Boden 2015 7 % en rad olika alternativ. De kan antingen får 97 procent kontant, eller byta dem mot en ny obligation, Boden 2024 8,5 % där 97 procent av 2015 obligationslån samt den upplupna räntan motsvarar 100 procent av 2024 års obligationslån. Investerarna har emellertid valt att inte acceptera dessa erbjudanden i någon större omfattning. Detta är föga förvånande, ett sådant byte brukar i allmänhet innebära ett incitament för kreditgivaren, men i detta fall, kräver Argentina en premie.

Tidigare 2014 meddelade Argentina att landet gjorde sin tredje default på mindre än 30 år, den andra detta århundrande. Den senaste defaulten på Argentinas räntebetalningar var emellertid en av de mer märkliga defaults vi har sett. Argentina både kunde och ville betala sina obligationsräntor. Effekten på ARGT har emellertid varit påtaglig, det förvaltade kapitalet har sjunkit från 36 MUSD vid årsskiftet till under 20 MUSD i december 2014. Övriga latinamerikanska börshandlade fonder noterar inflöden av kapital.

Artikelns namn anspelar på den sång som heter Don´t cry for me Argentina, en sång med musik skriven av Andrew Lloyd Webber och text av Tim Rice. I musikalen Evita sjungs den av den som spelar Evita Peron från balkongen vid Casa Rosada, och sången kallades först ”It’s Only Your Lover Returning” innan Tim Rice ändrade texten.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.