Följ oss

Nyheter

Satsa på nya index

Publicerad

den

Satsa på nya index

Satsa på nya index I våra arkiv har vi hittat en artikel av Stephan Agerman som grundade ETFSverige.se, och i dag arbetar på Deutsche Bank med bland annat den satsning på ETFer som den tyska banken gör under namnet db-x trackers. Vi publicerar artikeln Satsa på nya index. Artikeln publicerades ursprungligen i maj 2012.

De globala aktiemarknaderna kastas mellan hopp och förtvivlan. Som ett svar på osäkerheten har etablerade indexleverantörer tagit fram nya intressanta index där man försöker att minimera risken.
De nya indexen baseras i grunden på välkända aktieindex som S&P 500 och MSCI World. Målsättningen är alltid densamma: en så låg risknivå som möjligt. Och då handlar det om att minska rörligheten – volatiliteten – och standardavvikelsen. Något som syns i index- och ETF-namnen som kan heta något i stil med ”S&P 500 Low Volatility”.

Jag har jämfört två index under 2009–2011 för att se om man ska satsa på ETF:er med gammalt eller nytt index. Det traditionella MSCI Emerging Markets-indexet ökade med 79 procent 2009 och fortsatte med +19 procent respektive –18 procent i US-dollar följande år.

Under samma period utvecklades MSCI Emerging Markets Minimum Volatility Index på detta sätt: +60 procent, +29 procent respektive -6 procent.
Blandat resultat med andra ord. Totalt sett vann dock det nya indexet jämförelsen med nästan 20 procentenheter. Speciellt viktigt att lyfta fram är nedgången under 2011.

Skillnaden var hela 12 procentenheter bättre för indexet med lägre risk

Kan det vara så enkelt att man kan köpa ETF:er till en lägre risk och få en högre avkastning än traditionella marknadsviktade index? Det beror på. Färska analyser av flera olika aktörer säger ja, andra tror mer på traditionella index.

Men en sak som talar för ETF:er som följer nya index är avgifterna. De brukar vara billigare. Till exempel har traditionella iShares MSCI Emerging Markets Index Fund (ticker EEM) 0,67 procent per år i  förvaltningsavgift medan iShares MSCI Emerging Markets Minimum Volatility Index Fund (ticker EEMV) kostar 0,25 procent. Bara detta faktum gör denna ETF-kategori intressant.

Den ETF med låg risk som attraherat mest kapital sedan lanseringen i början av maj 2011 är PowerShares S&P 500 Low Volatility Portfolio. Utvecklingen den senaste tolvmånadersperioden är 22 procent i svenska kronor. Detta kan jämföras med utvecklingen för ETF:en SPDR S&P 500 ETF som ökade med cirka 14 procent under samma period.

Stephan Agerman, analytiker ETFSverige.se

Stephan Agerman är passionerat intresserad av börshandlade fonder. Så pass att han 2009 startade informationssajten ETFSverige. se, vid sidan av sitt ordinarie jobb på en investmentbank i Stockholm.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.