Global X Cloud Computing ETF (CLOU ETF) ger exponering mot ett marknadsvärdevägt globalt aktieindex för företag som är involverade i molndatorbranschen. Global X Cloud Computing ETF (CLOU ETF), som handlas på Nasdaq, är en utdelande ETF. Denna börshandlade fond kommer med en årlig förvaltningskostnad på 0,68 procent.
CLOU Factset Analytics Insight
CLOU erbjuder aktieexponering till molnföretag. Det innehar företag som licensierar och levererar programvara över internet genom prenumeration, tillhandahåller en plattform för att skapa programvara via internet, tillhandahåller virtualiserad datoranvändning via internet, äger eller hanterar datacenter eller tillverkar eller distribuerar relaterad hårdvara. Företag måste ha en inkomst på minst 50 % från dessa aktiviteter för att klara nedskärningen.
Indexet tillåter också alla företag som tjänar mer än 500 miljoner USD på sådana åtgärder, oavsett intäktsprocent. Den sammanlagda exponeringen mot sådana företag är begränsad till 10 %. Indexet väljer företag över hela cap-spektrumet och på utvecklade och tillväxtmarknader. Den tillämpar inga ytterligare filter utöver de som definierar utrymmet. Aktier är cap-viktade.
Skäl att överväga CLOU
Hög tillväxtpotential. Den globala molntjänstmarknaden ökade med 11 % från 2019 till 2020 och översteg 270 miljarder USD. Prognoser tyder på att marknaden kan nå nästan 400 miljarder dollar 2022.
Strukturella medvindar. Efterfrågan på molntjänster ökade under pandemin och verkar osannolikt att avta, eftersom arbete, skola och sociala aktiviteter alltmer övergick till digitala upplevelser.
Obegränsad inställning. Cloud computing spänner över flera segment, och dess mest innovativa företag inkluderar både kända namn och nykomlingar från hela världen. CLOU investerar därefter, utan hänsyn till sektor eller geografi.
Fondsammanfattning
Investeringen syftar till att ge investeringsresultat som generellt motsvarar pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för Indxx Global Cloud Computing Index. Fonden investerar minst 80 % av sina totala tillgångar i värdepapper i det underliggande indexet och i amerikanska depåbevis (”ADRs”) och Global Depositary Receipts (”GDRs”) baserat på värdepapperen i det underliggande indexet.
Det underliggande indexet är utformat för att ge exponering mot börsnoterade företag som är positionerade för att dra nytta av den ökade användningen av cloud computing-teknik. Det är icke-diversifierat.
Handla CLOU ETF
Global X Cloud Computing ETF (CLOU ETF) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i CLOU ETF. Till IGs ETF Screener.
21Shares listar två nya ETPer på Euronext Paris och Amsterdam, 21Shares Arbitrum ETP respektive 21Shares Optimism ETP. De två ETPerna är strukturerade för att ge investerare riktad exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan
Dessa tillägg markerar en viktig milstolpe för företaget eftersom det fortsätter att växa sitt produktsortiment som svar på den växande efterfrågan från investerare.
De två ETPerna, som kallas AOPT respektive AARB, är strukturerade för att ge investerare en målinriktad, enkel och effektiv exponering mot dessa banbrytande Layer 2s, som verkar på Ethereum-blockkedjan och utformade för att öka skalbarheten och minska transaktionsavgifterna. Dessa börshandelsprodukter kommer att tillåta investerare att dra nytta av tillväxten och utvecklingen av Optimism och Arbitrum.
Här är huvudfunktionerna
Optimism Etp: Erbjuder investerare exponering för Optimism, en Layer 2-lösning för skalbarhet för Ethereum som syftar till att avsevärt förbättra nätverket och minska övergångskostnaderna. Denna tillgång har fått investerarnas uppmärksamhet tack vare dess förmåga att göra decentraliserade appar (eller dApps) mer tillgängliga och bekväma.
Arbitrum Etp: Arbitrum är också en lösning utformad för att förbättra skalbarheten av Ethereum, men minskar nätverksöverbelastning, vilket gör det till en avgörande aktör inom den decentraliserade finanssektorn (DeFi).
Massimo Siano, VD och chef för Sydeuropa på 21Shares, kommenterade: ”Noteringen av dessa två ETP är i linje med den växande aptiten för kryptoprodukter i Europa. Vi vill fortsätta att bekräfta vårt ledarskap genom att fortsätta på denna väg, vilket också bekräftar vårt fulla stöd för tillväxten och utvecklingen av kryptovalutasektorn.”
Båda ETPerna kommer att noteras och handlas på Euronext Paris och Euronext Amsterdam, i både euro och dollar, vilket ökar 21Shares närvaro på europeiska marknader.
Handla AOPT ETP och AARB ETP
21Shares Optimism ETP (AOPT) och 21Shares Arbitrum ETP (AARB) är börshandlade kryptovalutor (ETP) som handlas på Euronext Paris.
Euronext Paris är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.
Indiens vikt i Emerging Markets index, MSCIs Global Standard klättrade till 16,27 procent, vilket överträffade det tidigare rekordet i oktober 2022 på 16,21 procent.
Förra månaden tog Indien tillbaka den andra positionen efter att ha ersatt Taiwan. För närvarande har Kina den högsta viktningen på mätaren, på 28 procent. Indiens viktning höll sig stabil på cirka 8 procent från 2015 till oktober 2020.
Under 2023 har indiska marknader uppvisat en relativt stark överprestation. MSCI India har noterat en imponerande ökning på 12,3 procent hittills från år, vilket överträffar den blygsamma ökningen på 2,7 procent som observerats i MSCI Emerging Markets.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.mer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Färre sparar nu till barn än för ett år sedan. Om skatten på ISK-sparande upp till 300 000 kr togs bort skulle däremot 21 procent öka sparande till sina barn eller påbörja ett barnsparande. Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo Prospera gjort på uppdrag av Fondbolagens förening.
För fjärde året i rad presenterar nu Fondbolagens förening en enkätundersökning om barnsparande. Sedan förra årets mätning kan vi se att andelen föräldrar som sparar till sina barn har sjunkit tillbaka till samma nivå som vi noterade 2020. Det är nu 86 procent som barnsparar jämfört med 90 procent 2022.
Trots utmanande privatekonomiska tider med inflation och högre räntor har 8 av 10 ett oförändrat barnsparande jämfört med förra året. Precis som i fjol är det även i år 10 procent som ökat sitt sparande samtidigt som lika många minskat det. På frågan om vilken sparform som valts drar fondsparandet ifrån som den populäraste och ökar till 71 procent från förra årets 69 procent. Sparkontot är näst mest populärt med 46 procent, medan aktier minskar till 14 procent. Det motsatta ser vi när vi frågar om sparande till barnbarn. Då ökar faktiskt aktier till 19 procent (10 procent 2022), samtidigt som fonder minskar från 64 till 55 procent.
Under hösten har det varit en flitig debatt om investeringssparkontot (ISK) där många förväntar sig att regeringen infriar löftet i Tidöavtalet om att 300 000 kr på ISK ska bli skattefria. ISK är det mest populära kontot för barnsparande, även om det i år minskar till förmån för kapitalförsäkringen som beskattas på ett liknande sätt. 1 av 5 barnsparare menar att den föreslagna skattelättnaden skulle få dem att öka eller påbörja ett barnsparande.
”Dagens unga ska vara väldigt glada att deras föräldrar väljer att hålla i det långsiktiga barnsparandet trots utmanande ekonomiska tider. Det är också intressant att se hur kapitalförsäkringen ökar i popularitet. Så länge man kan öppna ett konto utan avgifter finns det fördelar med kapitalförsäkringen när föräldrar kan sätta sina barn som förmånstagare. Då tillhör pengarna barnen samtidigt som föräldrar kan välja när i tiden det är lämpligt att fördela ut pengarna, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.
Män placerar med högre risk till sina barn
De flesta som fondsparar till sina barn väljer fortfarande aktiefonder. Sedan förra året har dock andelen minskat från 70 procent till 65 procent. Var de pengarna hamnat i stället vet vi inte eftersom fler nu (24 procent) jämfört med förra året (18 procent) svarar att de inte vet vilken fondtyp de sparar i. Vi noterar också en stor könsskillnad i denna fråga. 80 procent av männen väljer aktiefonder till sina barn medan 47 procent av kvinnorna väljer detsamma. I stället är det fler kvinnor (31 procent) än män (21 procent) som väljer räntefonder. En stor skillnad mellan män och kvinnor ser vi också på svarsalternativet ”vet ej”. Det är 38 procent av kvinnorna som inte vet vilken fondtyp de sparar i till sina barn jämfört med 11 procent av männen.
”För ett långsiktigt sparande som ett barnspar för de flesta är tycker jag att det finns goda argument för att välja aktiefonder. Särskilt när det är minst 5 år kvar till att pengarna ska användas. Det är en utmaning att så många som 1 av 4 inte vet vilken fondtyp de har placerat i. För även om ränteläget är annorlunda nu än för några år sedan kan skillnaden i avkastning gentemot aktiefonder bli väldigt stor över långa spartider. Det är viktigt att utsätta sina pengar för rätt typ av risk och chans till avkastning och den resan börjar med att förstå vad man investerar i, säger Philip Scholtzé.
Undersökningen har genomförts för fjärde året i rad av Kantar Sifo Prospera på uppdrag av Fondbolagens förening. Undersökningen genomfördes i november 2023 genom en enkät som har besvarats av 1 037 personer.