Nyheter

CEIBA en fond investerar i fastigheter på Kuba

Publicerad

den

När det gäller alternativa fondidéer är fastigheter på Kuba nog det mest extrema av alla alternativa idéer.

Den Londonnoterade fonden CEIBA äger ett antal fastigheter på den kommunistiska ön Kuba. Kursutvecklingen har varit på en berg-och-dalbana av initial optimism om normaliseringen av förbindelserna mellan USA och Kuba innan de kastade sig i förtvivlans dal under Trump-åren. Hittills har Biden-administrationen inte varit mycket bättre. Covid-19 tilldelade naturligtvis fonden ett dödligt slag, eftersom den ägde flera turismrelaterade hotellfastigheter.

Den goda nyheten är att fonden för några veckor sedan publicerade nya siffror som visade en liten ökning av NAV per aktie till 1,0336 dollar, motsvarande 0,836 brittiska pund. Dessutom meddelade fonden att den hade slutfört en process för att internalisera fondförvaltningen vilket kommer att spara fonden 1,2 miljoner USD per år. Som en del av den processen har CEIBA:s ledningsgrupp ytterligare ökat sitt innehav med 450 000 vanliga aktier och äger nu 5,81 % av företaget.

Som en mäklare noterade, även om tiderna fortfarande är tuffa på Kuba. Fonden handlas med 60 procents substansrabatt. Bolagets tillgångar verkar fortfarande handlas bra. De fyra operativa hotellen är tillbaka till nivåerna före Covid och delar ut kontantutdelning. Samtidigt planeras det nya hotellet Melia Trinidad Península i Trinidad (Kuba) att öppna i år i tid för högsäsong, vilket också kommer att öka operativa vinster som borde bidra till att återbetala lånen.
I diagrammet nedan kan du se hur diskonteringsräntor och verkliga värden som värderarna använder har utvecklats sedan 2013. Som du kan se är diskonteringsräntorna lika breda som de någonsin har varit – återupptagandet av utdelningar i något skede verkar vara en bra möjlighet:

CEIBA har nu en egen webbplats som är oberoende av abrdn, https://ceibainvest.com/

CEIBA Investments Limited är ett sluten investeringsbolag som är inkorporerat på Guernsey och dess stamaktier är noterade på Specialist Fund Segment på London Stock Exchange’s Main Market (symbol: CBA, ISIN: GG00BFMDJH11). Företagsprofilen i LSE-plattformen kan nås här.

Bolaget grundades av bland anant Abrdn plc, tidigare Standard Life Aberdeen plc, som fungerar som CEIBA alternative investment fund manager, är ett Storbritannien-baserat globalt investeringsbolag med huvudkontor i Edinburgh, Skottland. Det är noterat på London Stock Exchange och är en beståndsdel i FTSE 100 Index.

Handla CBA

CEIBA Investments Limited (CBA) är en close end fund som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version