Följ oss

Nyheter

Bristande utbud driver uranpriset till högsta nivån på sex år

Publicerad

den

Bristande utbud och ökande efterfrågan drev uran futures till över 40 USD per pound, den högsta nivån på över sex år. Så sent som 2016 handlades denna råvara till 16 dollar per pound.

Bristande utbud och ökande efterfrågan drev uran futures till över 40 USD per pound, den högsta nivån på över sex år. Så sent som 2016 handlades denna råvara till 16 dollar per pound.

ETF för uran

Utbudet för ETF för uran är relativt litet, och vi har inte kännedom om någon börshandlad fond för uran som handlas i Europa. Samtliga nedanstående ETFer handlas i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i dessa uranfonder. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med dessa uranfonder i form av CFDer. Till  CMC Markets

Global X Uranium ETF (URA) ger investerare tillgång till ett brett spektrum av företag som är involverade i uranbrytning och produktion.

VanEcks Uranium+Nuclear Energy ETF (NYSEArca: NLR) har en bredare spridning i sina innehav. Stora och stabilare allmännyttiga företag som svarar för cirka 32,6 % av portföljen. Dessutom har denna ETF en exponering mot större företag, med en 22,4 % vikt mot de allra största företagen. 46,2 % i large caps och 19,9% inom small cap segmentet. Japan utgör det största landet med 24,4 %, följt av Frankrike 21,7 %, USA 20,5 %, Kanada 13,7 %, Polen 9,9 % och Australien 9,8 %.

iShares Global Nuclear Energy ETF (NYSEArca: NUCL) följer 24 av de största företagen inom kärnkraftssektorn – mega caps utgör 25,3 %, large-caps 58,9 % och medelstora företag 14,1 % av denna ETFs innehav. Denna ETF fokuserar mer på kärntekniska anläggningar och den utrustning som behövs för att driva reaktorer. NUCL har en 47,7 % allokering till elbolag och 13,4 % till flerproduktföretag. USA är det största marknaden på 39,8 %, följt av Japan 27,6 %, Kanada 5,9 %, Spanien 4,9 % och Tyskland 4,9 %.

I USA lanserades 2019 North Shore Global Uranium Mining ETF (URNM). Denna ETF investerar i företag som är involverade i utvinning av uran, gruvdrift och produktion av råvaran.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.