Följ oss

Nyheter

Billiga aktier är inte alltid ett fynd

Publicerad

den

På senare tid har det börjat förekomma en mängd olika artiklar som säger att aktier i energibolag, till exempel olje- och gasföretag, vid dagens pressade priser är en chans på miljonen, en av de tillfällen som bara dyker upp en gång i en liv. Billiga aktier är inte alltid ett fynd

På senare tid har det börjat förekomma en mängd olika artiklar som säger att aktier i energibolag, till exempel olje- och gasföretag, vid dagens pressade priser är en chans på miljonen, en av de tillfällen som bara dyker upp en gång i en liv. Billiga aktier är inte alltid ett fynd

Visst det finns en hel del som äger aktier i oljeföretag, och ja det finns en betydande potential i dessa aktier, men på ett par års sikt, kanske fem tio år. Men…. Detta gäller endast om dessa företag klarar av att hålla ut till dess att oljepriset (se grafen i realtid längre ned i texten) stiger igen. En låg skuldsättning är bra, men bolag som är skuldfria kommer att ha det ännu lättare att överleva. Nedställ är också en bra sak att hålla koll på. Vänta till dess att den volatilitet som vi ser i oljepriset skickar ned oljeföretagens aktier innan Du rusar och köper aktier. Att köpa denna typ av aktier, eller vilka aktier som helst för den delen, under ett rally kan få dem att förstöra Din aktieportföljs utveckling ordentligt även om aktierna ser billiga ut vid första anblicken.

Chevron är ett bra exempel

Chevron är ett bra exempel, aktien handlas just nu till strax under 100 USD per aktie, eller 115 procent av sitt bokförda värde, samtidigt som direktavkastningen är cirka 4,5 procent. Vid första anblicken är aktien ett fynd och väldigt billig. I augusti handlades Chevron till 70 USD per aktie, och det gick att köpa aktien under tillgångarnas bokförda värde. Den som köpte då har redan en trevlig kursuppgång. Det gör att Chevron ändå är billig, men det är inte att betrakta som ett livs tillfälle att köpa.

Nu kommer oljepriset sannolikt att vara volatilt under en lång tid framåt. Det gör att det går dra fördel av detta när det gäller aktiehandeln. Det finns ett par enkla regler att betänka, till exempel

  • Köp de aktier som en låg skuldsättningskvot
  • Undvik aktier i företag utan en stark huvudägare
  • Köp aktier i de företagen som har intäktsströmmar
  • Försök hitta de företagen som handlas till ett lågt book/value, det vill säga där tillgångarnas samlade bokförda värde ligger i paritet med bolagsvärdet.

På detta sätt finns det goda chanser att undvika de företag i energisektorn som inte är tillräckligt starka för att överleva oljeprisets fall.

Oljepriset kan fortsätta falla, och det kan gå snabbt vilket gör att den som har investerat i svaga bolag kommer drabbas av negativa överraskningar. Under 2014 var detta vad som hände för den som ägde aktier i företag som Hercules Offshore och Swift Energy. Höga amorteringar och räntor kan snabbt förstöra värdet på en aktie som ser billig och undervärderad ut. Värderingen i all ära, men finansiell styrka och flexibilitet kommer att spela en betydande roll i framtiden.

Av den anledningen är det bäst att begränsa sig till de företag som handlas kring bokfört värde, eller har ett EV/EBIT på sju eller lägre. Det är emellertid ganska ont om dem, efter att vi screenat den amerikanska aktiemarknaden hittar vi endast en handfull, en av dem som vid första anblicken ser intressant ut är Schlumberger (SLB). Bolaget har en attraktiv kurs som ligger cirka 40 procent under sitt all-time-high, har en stark balansräkning men Schlumberger handlas till 580 procent av det bokförda värdet och har ett EV/EBIT som ligger på 18,9. Aktien är således inte billig. Kommer aktien tillbaka till sitt all-time-high är det bra, men det är knappast ett ”once-in-a-lifetime” köp. De flesta analytiker är av åsikten att det kommer att ta åratal innan oljebolagen handlas på sina all-time-high igen.

Det är ganska sannolikt att oljepriserna kommer att rusa igen, men vid dagens oljepris är det inte en ”otrolig möjlighet” att köpa oljebolagens aktier. Frågan är fortfarande om inte oljebolagens aktier kommer att bli billigare igen innan de stiger till högre nivåer. Ingen av de ”säkra” aktierna är billiga just nu, och ingen av de ”billiga” aktierna är säkra. Visst många av dessa företags aktier kommer med största sannolikhet att kunna uppvisa betydande kursrusningar under de närmaste månaderna, men de kommer att vara fortsatt volatila vilket betyder att de sannolikt kommer att falla lika snabbt.

Vi kommer sannolikt att få se ännu lägre oljepriser inom en inte alltför lång framtid, och det kan då vara lönt att titta på dessa företag som kanske kan vara både billiga och ”säkra”. Till dess väljer i alla fall vi att avstå från köp av oljeaktier, annat än sådant som motiveras av kortsiktiga tekniska köpsignaler.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

36B6 ETF ger exponering mot amerikanska aktier med höga ESG-poäng

Publicerad

den

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) har tillgångar på 323 miljoner GBP under förvaltning. 36B6 ETF är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.

Varför 36B6?

  1. Få tillgång till amerikanska marknader genom företag med enastående miljö-, social- och styrningsbetyg (ESG) och minimala kontroverser.
  2. Sålar bort exponering för företag som är involverade i industrier som kontroversiella vapen, kärnvapen, tobak, civila skjutvapen, konventionella vapen, alkohol, hasardspel, vuxenunderhållning, kärnkraft och genetiskt modifierade organismer.
  3. Har förbättrat miljömässiga meriter med ytterligare skärmar på företag som är involverade i industrierna termiskt kol, oljesand, olja och gas, kraftproduktion och termiska kol/oljesandreserver.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av amerikanska ESG-kontrollerade företag (miljö, social och styrning).

Den 27 november 2019 ändrades riktmärket från MSCI USA SRI Index till MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuel Index. Förändringen kommer att återspeglas i benchmarkdata.

Investeringsstrategi

MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels-index spårar amerikanska aktier som endast överväger företag med mycket höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa inkluderingen av de bästa företagen ur ett ESG-perspektiv och undvika företag inkompatibel med värden screenar eller utsätts för fossila bränslen genom utvinnings- och produktionsaktiviteter, kraftgenereringsaktiviteter eller reserver ägande. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.

Handla 36B6 ETF

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR36B6
gettexEUR36B6
Euronext AmsterdamUSDSRIL

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology4.75US5949181045USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary4.47US88160R1014USD
HDHOME DEPOT INCConsumer Discretionary4.28US4370761029USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology4.20US67066G1040USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples3.86US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples3.45US7134481081USD
DISWALT DISNEYCommunication2.60US2546871060USD
ADBEADOBE INCInformation Technology2.60US00724F1012USD
TXNTEXAS INSTRUMENT INCInformation Technology2.11US8825081040USD
AMGNAMGEN INCHealth Care2.05US0311621009USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Tech Megatrends ETF & Industry 4.0 Innovations

Publicerad

den

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. ITEK följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. T3KE följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

Anthony går igenom de noggrant utvalda megatrenderna och deras underteman, och lyfter fram den explosiva potentialen hos AI inom teknik och dess inverkan på olika sektorer. Han betonar också tillväxtpotentialen för teman som genomik, att bli mer mainstream efter covid och onlinespel, en industri som nu har överträffat Hollywood i storlek och som i framtiden potentiellt skulle kunna konvergera med cloud computing och sociala medier, som nyligen affärer som Microsofts förvärv av Activision skulle kunna tyda på. Innan han grundade GinsGlobal 2000, arbetade Anthony som direktör på Barclays. Han kommer ursprungligen från Sydafrika och har en Bachelor of Business Science och CPA-certifikat från University of Cape Town.

Handla T3KE ETF

HANetf HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (T3KE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

IUME ETF investerar i amerikanska aktier med momentum

Publicerad

den

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en mycket stor ETF med tillgångar på 931 miljoner GBP under förvaltning. IUME ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IUME?

Exponering mot en portfölj av amerikanska företag som uppvisar momentumfaktorn samt positiva miljö-, sociala och styrningsegenskaper (ESG).

Utesluter uttryckligen emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.

Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar amerikanska aktier som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är MSCI USA-index.

Handla IUME ETF

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIUME
SIX Swiss ExchangeUSDIUME

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology7.45US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology5.06US0378331005USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples3.09US7427181091USD
LLYELI LILLYHealth Care3.09US5324571083USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.94US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.91US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples2.79US7134481081USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.63US67066G1040USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.57US1101221083USD
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCInformation Technology2.34US0530151036USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära