Följ oss

Nyheter

Besvikelse för vietnamesisk aktiefond

Publicerad

den

Besvikelse för vietnamesisk aktiefond

Besvikelse för vietnamesisk aktiefond. De vietnamesiska aktierna, och den börshandlade fond, VanEck Vectors Vietnam ETF (NYSE: VNM), som replikerar utvecklingen av Vietnams aktiemarknad, noterade en viss besvikelse under förra veckan när indexleverantören MSCI uppgraderade Pakistan till tillväxtmarknadsstatus. Vietnam har länge suktat efter att uppgraderas till emerging market så det var en besvikelse för den vietnamesisk aktiefond som finns att handla i form av en ETF. Vietnam hamnade inte ens på listan över länder som MSCI överväger att revidera upp. Det enda landet som MSCI uppmärksammade på denna lista var Argentina.

MSCIs syn på Vietnamn speglar investerarnas frustration över det sydostasiatiska landets ekonomi. Sedan årets början har VNM backat med mer än två procentenheter, medan iShares MSCI Frontier Markets ETF (NYSE: FM) en börshandlad fond som bland annat omfattar vietnamesiska aktier har stigit med 0,4 procent.

Har inte överträffat FM

Under åren 2012 till och med 2015 har VNM endast utvecklats bättre än FM vid ett enda tillfälle, 2014. Det finns emellertid de som tror att VNM kan vända denna trend och som säger att taktiska investerare som söker landspecifik exponering kan belönas om de investerar i Vietnam under de kommande åren.

Femårsplaner som kommer från tillväxtmarknadsekonomier får i allmänhet endast uppmärksamhet om de kommer från Kina. Det betyder emellertid inte att investerare skall strunta i den femårsplan som Hanoi nyligen publicerade. En av de viktigaste detaljerna i denna prognos är målet att Vietnam skall ha en BNP-tillväxt på mellan 6,5 till 7,0 procent fram till och med 2020.

Under det senaste årtiondet har Vietnam blivit en allt viktigare aktör i Asien och Stilla Havsområdet, och landet har kommit att fungera som en viktig motvikt till närbelägna kinesiska territoriella anspråk, särskilt i Sydkinesiska havet. Detta kan vara den främsta anledningen till president Obama lyfte USA embargo mot försäljning av militär utrustning till landet den 23 maj säger VanEck i en ny analys. Vietnams ekonomi har upplevt betydande tillväxt, landets årliga BNP-tillväxt ligger i genomsnitt på 6,49 % från 2000 till 2015. På kvartalsbasis nådde det en all-time high på 8,46 % under det fjärde kvartalet 2007.

Precis som i fallet med Kina och landets A-Shares har Vietnam en del arbete med öppenhet och utländskt ägande innan landet kan uppgraderas från frontier market till emerging market. Landet befinner sig emellertid på rätt spår.

Den vietnamesiska aktiemarknaden har sett tillväxt under perioden 2007 till och med 2015. Denna trend kan fortsätta som finansministeriet försöker minska kostnaderna för investerare och ge tillgång till kapital för blivande företag genom att kombinera den small-cap-orienterade Hanoibörsen med sitt större syskon baserat i Ho Chi Minh City tillägger VanEck. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att det är liten marknad totalt sett. Det sammanlagda börsvärdet för börserna i Vietnam ligger på cirka 60,4 miljarder dollar, i samma storlek som American Express.