Följ oss

Nyheter

Återköps ETF köper Apple och IBM

Publicerad

den

Återköps ETF köper Apple och IBM

Återköps ETF köper Apple och IBM För investerare som är intresserade av att köpa börshandlade fonder, så kallade ETFer finns det en uppsjö med alternativ där ute. Allt från indexuppbackade ETFer som SPDR S&P 500 (NYSEARCA:SPY), sektor-ETFer som Energy Select Sector SPDR (NYSEARCA:XLE) eller börshandlade fonder som tittar på en enskild region eller ett enskilt land, till exempel iShares MSCI Germany (NYSEARCA:EWG). Det finns en börshandlad fond för alla inriktningar, men en våra favoriter är PowerShares Buyback Achievers Portfolio ETF (NYSEARCA:PKW), en börshandlad fond som investerar i aktier i företag som återköper sina egna aktier. Denna återköps ETF köper Apple och IBM, två av de företag som under de senaste åren köpt tillbaka stora mängder av sina egna aktier, men inte riktigt nått den nivå om fem (5) procent som är ett krav för att PKW skall kunna ta in aktierna.

Återköp av egna aktier är ett sätt för företagen att använda sin överskottslikvitet, och skall ses som ett alternativ till att dela ut kapitalet. Detta är särskilt vanligt på den nordamerikanska marknaden, där skattereglerna gör att många företag istället för att dela ut sina vinster köper tillbaka aktier. En direkt effekt av detta är att följande år så blir vinsten per aktie högre, allt annat lika. Förklaringen är att den tidigare vinsten fördelas på färre aktier när vinst per aktie skall beräknas.

Har inte ägt vare sig Apple eller IBM

Vi har tidigare skrivit om att PKW inte ägt aktier i vare sig Apple eller IBM, två av de företag som köpt tillbaka betydande mängder egna aktier genom sina omfattande återköpsprogram. Under de senaste veckorna har PKW rebalanserat sin portfölj och genomfört sin årliga revidering av vilka aktier som skall ingå i denna ETF. Både Apple och IBM kom att ingå efter denna revidering.

Apple har nyligen kommunicerat sin senaste kvartalsrapport, och att bolaget sålt närmare 75 miljoner iPhones. Den lyckade försäljningen av iPhones och andra produkter har gjort att Apple kunnat spendera mer än 70 miljarder USD på att återköpa sina egna aktier under de senaste åren. Vid revideringen år 2014 kom inte Apple med i PKW då antalet återköpta aktier inte riktigt kom att nå upp till fem (5) procent, vilket är ett krav för att PKW skall ta in en aktie. Samma sak gällde IBM. I dag är dessa aktier det största respektive tredje största innehavet i PKW. Tabellen nedan visar de tio (10) största innehaven i denna börshandlade fond, till exempel företag som Home Depot (NYSE:HD), Boeing (NYSE:BA), Twenty-First Century Fox (NASDAQ:FOXA), Lowe’s (NYSE:LOW), Time Warner (NYSE:TWX), Express Scripts (NASDAQ:ESRX), Monsanto (NYSE:MON), och FedEx (NYSE:FDX).

PKW Holdings

Det totala kapitalet för denna ETF uppgår till strax över 2,7 miljarder USD, och av dessa står Apple för cirka 145 MUSD. Detta låter inte som en hög summa, inte med tanke på att Carl Icahn tidigare bjudit närmare 800 miljarder för Apple. Med tanke på att detta är aktier som undandragits den fria floaten samtidigt som Apple själv återköper aktier i marknaden finns det emellertid skäl att anta att detta kommer att bidra till att den positiva kursutvecklingen för Apple fortsätter eftersom det finns färre aktier ute på marknaden.

Att addera Apple och IBM till denna ETF bör hjälpa upp populariteten för PKW ytterligare. När aktierna stiger så kommer de företag som återköper sina egna aktier se hur deras aktiekurser stiger. När aktiemarknaderna faller kommer återköpsprogrammen att mildra fallet. Vi ser i dag hur allt fler företag i USA lägger allt större del av sitt kapital på att återköpa sina egna aktier. Vi ser också hur PKW har utvecklats bättre än SPDR S&P 500 (NYSEARCA:SPY), en börshandlad fond som replikerar utvecklingen av aktierna i S&P 500 indexet.

PWK versus SPY

ETF-marknaden har kommit att bli än mer intressant där Apple och IBM adderats till PowerShares Buyback Achievers Portfolio ETF. PKWs placeringsreglemente gör att dessa aktier kan komma att plockas ut redan under revideringen 2016, men det kommer att öka intresset och kännedomen om denna återköps-ETF.

Sedan vi kom att intressera oss för ETF-marknaden har PKW varit en av våra favoriter, och PKW har inte svikit det förtroendet vi gett denna börshandlade fond. Avkastningen har varit minst sagt spektakulär.