Följ oss

Nyheter

Argentinsk aktiefond i motvind

Publicerad

den

Argentinsk aktiefond i motvind

Global X MSCI Argentina ETF (NYSEArca: ARGT) har sedan årsskiftet endast rasat med 3,81 procent, något som är minst sagt imponerande när det ställs i förhållande till övriga latinamerikanska börshandlade fonder. Det betyder emellertid inte att vi ser ett köpläge i vare sig argentinska aktier eller i den ETF som heter ARGT som vi anser vara en argentinsk aktiefond i motvind. Argentina, Sydamerikas tredje största ekonomi, brottas fortfarande med en prekär ekonomisk situation. Under 2014 gjorde Argentina en default på sin statsskuld, den andra på 13 år.

Argentina är, som alltid, på väg mot en kollaps. Det test som nästa president kommer att ställas inför är det samma som många andra argentinska presidenter har ställts inför, att kunna jonglera den ekonomiska anpassningen och samtidigt återställa den institutionella trovärdigheten bland obligationsköparna.

Stred med sina borgenärer

Under närmare två år stred Argentina med sina borgenärer, däribland flera välkända amerikanska hedgefonderUnder 2014 erbjöd Argentina innehavarna av 7 % Boden 2015 olika alternativ. De kunde till exempel lösa in sina obligationer och få 97 procent av det nominella beloppet, eller byta till nya obligationer, 8,75% Bonar 2024, som de skulle betala 99,70 procent av det nominella beloppet på, men  bara om de använde likvider från inbytet av 7 % Boden 2015. Obligationsinnehavarna valde att tacka nej till denna affär. I allmänhet är det så att en skuldränteswapp omfattar något incitament för långivaren, det vill säga obligationsinnehavarna. I detta fall krävde Argentina ett premium av obligationsinnehavarna.

En lågkonjunktur, kapitalflykt, tvåsiffrig inflation och ekonomiska oroligheter på Argentinas två största exportmarknader, Brasilien och Kina. Vem som än tar över efter Kirchner kommer att få ärva ett ohållbart budgetunderskott, en kollapsande peso och ett rykte som en av världens mest hopplösa ekonomier. Till detta skall läggas att utsikterna för att Señora Kirchner avgår har fyllt omvärlden med lättnad. Nu ser vi hur de argentinska myndigheterna tillåter ekonomin att flyta fritt efter det att de har spenderat miljarder dollar på att stötta landets ekonomi. Argentinas valutareserv har minskat med en takt om 1,1 miljarder dollar per månad under det senaste året och befinner sig på den lägsta nivån på åtta år. Det finns således fortfarande skäl att avstå från att köpa ARGT, det är en argentinsk aktiefond i motvind.