Följ oss

Nyheter

Är det dags att köpa socker?

Publicerad

den

Är det dags att köpa socker?

Är det dags att köpa socker? Tack vare den pågående geopolitiska spänningar i Ryssland har råvarumarknaden, och i synnerhet energiråvaror varit i rampljuset i år och utvecklats väl. Vi har emellertid sett en del vinnare bland de råvaror som kallas för softs också, till exempel socker har noterat nya toppar och fortsatt sin trend uppåt.

Ett globalt överflöd av socker under de senaste fyra åren har lett till enorma lager som lett till en nedgång i sockerpriset. Dessa förhållanden har emellertid ändrats och sockerpriset förväntas göra en U-sväng under resten av 2014. Det är bland annat extrema väderförhållanden i Brasilien – världens största producent och exportör av socker – som väntas ha den största negativa inverkan på sockerförsörjningen i år. Är det dags att köpa socker?

Kommer vi se El Niño i år?

Det finns anledning att tro att vi under året får se hur klimatfenomenet El Niño, som sällan förekommer utanför Sydamerikas västkurs, kommer att utvecklas på ett sådant sätt att väderförhållandena i Brasilien utvecklas och blir extrema, vilket i sin tur kommer att få en negativ påverkan på landets sockerproduktion. El Niño kan även komma att leda till ett extremt torrt väder till Indien – världens näst största sockerproducent – som kommer att få en negativ påverkan på Indiens sockerproduktion.

Även tillgången till socker krymper, är efterfrågan på socker fortsatt stark. Den globala konsumtionen av socker väntas öka med 2,3 procent i år, vilket bör ge ett ytterligare uppsving för sockerpriset. Kina importerade 411 132  ton socker i mars 2014, nästan dubbelt så mycket som landet importerade förra året. Ökningen är en effekt av ett ökat välstånd hos landet ökade medelklass.

Minskad produktion och ökad efterfrågan

Med tanke på det försämrade försörjningsläget som väntas de kommande två åren hos de största sockerproducerande länderna, Brasilien och Indien, och en växande efterfrågan på socker i världen, kan det komma att uppstå ett underskott för den söta råvaran. Ett underskott kan komma att driva upp priserna på socker på världens råvarubörser vilket gör att den bear market vi sett i socker de senaste åren kan komma att få ett slut. För den som förväntar sig att sockerpriserna skall stiga på kort sikt är en börshandlad fond ett alternativ för att kunna ta del av uppgången.

SGG är alternativet

Bland de topprankade börshandlade produkterna som fokuserar på socker hittar vi till exempel ETF iPath Dow Jones-UBS Sugar Subindex Total Return ETN (NYSEARCA: SGG) som beskrivs ytterligare nedan.

SGG har i dagsläget en förvaltad volym på strax under 36 MUSD, vilket gör det till det mest populära alternativet bland de ETFer som fokuserar på socker. SGG följer följer Dow Jones-UBS Sugar Subindex Total Return, som ger investerare exponering mot terminskontrakt på socker. Detta index består av terminskontrakt på socker och endast frontmånaden. SGG har en förvaltningsavgift på 0,75 procent per år och det omsätts cirka 26 000 andelar per dag.

Låg korrelation med S & P 500

SGG har en mycket låg korrelation med aktiemarknaden, korrelationen är endast 0,23 med vilket gör att en investering i denna tillgång ger en god diversifiering till en bred portfölj. Även om SGG föll med 23 procent under 2013 har denna ETF under det första kvartalet 2014 utvecklats väl, upp med 11,3 procent. Utvecklingen year-to-date är sämre, och uppgår endast till 2,6 procent. Trots detta och trots de begränsningar som följer med den begränsade volymen kan detta var ett intressant instrument för den som söker exponering mot socker.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.