Följ oss

Nyheter

Amsterdambörsen större än London Stock Exchange ett år efter Brexit

Publicerad

den

Amsterdambörsen slutade 2021 som Europas främsta aktiehandelsplats, och håller ledningen över London trots ansträngningar från det brittiska finanscentret för att göra sina aktiemarknader mer attraktiva efter Brexit.

Amsterdambörsen slutade 2021 som Europas främsta aktiehandelsplats, och håller ledningen över London trots ansträngningar från det brittiska finanscentret för att göra sina aktiemarknader mer attraktiva efter Brexit.

EU-investerares handel i euro var tvungen att upphöra i Storbritannien när landet lämnade EU den 31 december 2020.

Mycket av handeln gick över till Amsterdam, där paneuropeiska Euronext har en bas, tillsammans med de nya post-Brexit-verksamheterna för Cboe Global Markets och London Stock Exchange Groups (LSEG) Turquoise.

Siffror från Cboe Global Markets visar att den genomsnittliga dagliga handeln i Amsterdam förra månaden uppgick till 8,97 miljarder euro, före Londons 8,32 miljarder euro.

Gick om London redan efter Brexit

Amsterdam gick om London som handelsplats för aktier strax efter Brexit, men den brittiska staden hade lyckats ta sig tillbaka i juni.

En överenskommelse med Schweiz om att låta handeln med schweiziska aktier återupptas i London hjälpte landet att ta tillbaka förlorad mark, men räckte inte för att säkra förstaplatsen så länge andra initiativ inte lyckades få omedelbar dragning.

Storbritannien i augusti gjorde det enklare att lista specialföretag för förvärv eller SPAC, länge investerarnas älsklingar på Wall Street, men i november hade bara en noterats.

Euronext sa att de hade 22 nya SPAC-listningar, vilket stod för nästan hälften av alla som kom till marknaden i Europa förra året.

Storbritanniens finansministerium står inför uppmaningar från finanssektorn att påskynda ansträngningarna för att stödja den brittiska kapitalmarknadens konkurrenskraft.

”Det är inte givet att folk kommer att vilja komma till London”, sa Catherine McGuinness, policychef för City of London, hem till finansdistriktet, denna vecka.

Financial Conduct Authority införde mer flexibla regler förra månaden för listor på LSEG:s premiumsegment i ett försök att locka fler teknikföretag, som Wall Street har varit så framgångsrika med att attrahera.

LSEG sa förra veckan att 122 företag noterade på sin börs 2021, vilket samlade in över 22,75 miljarder dollar, det bästa året sedan 2007.

Euronext, vars börser i Europa inkluderar Dublin och Amsterdam, sa förra veckan att det också hade ett rekordår med 212 nya listor som samlade in 29,42 miljarder dollar.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.