Följ oss

Nyheter

Brittiska myntverket inleder samarbete med försvarsministeriet

Publicerad

den

Det brittiska myntverket, Royal Mint har inleder samarbete med försvarsministeriet (MOD) Defense Equipment Sales Authority (DESA) för att tillhandahålla en innovativ och hållbar lösning för bortskaffande av elektronisk försvarsutrustning.

Det brittiska myntverket, Royal Mint har inleder samarbete med försvarsministeriet (MOD) Defense Equipment Sales Authority (DESA) för att tillhandahålla en innovativ och hållbar lösning för bortskaffande av elektronisk försvarsutrustning.

Det uppskattas att cirka 7 procent av världens guld finns i elektroniskt avfall och det är fortfarande en av de snabbast växande avfallsströmmarna i världen. Royal Mint använder patenterad teknologi – skapad av det kanadensiska företaget Excir – för att återvinna ädelmetaller som finns i kretskort vid omgivande temperaturer. Tillvägagångssättet minskar miljöpåverkan från elektroniskt avfall och omfattar principerna för en cirkulär ekonomi.

Det brittiska myntverket, Royal Mints, banbrytande anläggning, designad för att återvinna guld och andra ädelmetaller från elektroniska enheter, kommer att presenteras i år. Med delade åtaganden kring hållbarhet och säkerhet kommer partnerskapet med DESA, en del av MOD:s Defence Equipment & Support (DE&S) organisation och den enda myndigheten inom MOD för försäljning av överskott av militär utrustning från den brittiska försvarsmakten, att innebära att ton pensionerade och överskottsförsvarsutrustning, som vanligtvis innehåller höga halter av guld och andra sällsynta metaller, kommer att bearbetas säkert vid fabriken i södra Wales varje år.

Försvarsminister, The Earl of Minto, sa: ”Det är fantastiskt att se denna nya, innovativa teknik användas för att återvinna gammal försvarsutrustning. Att hitta nya sätt att minska kostnaderna för att ta hand om vårt avfall och samtidigt minimera vår påverkan på miljön är ett värdefullt arbetsområde. Jag ser mycket fram emot att se den positiva effekten av den nya anläggningen i Wales.”

Den innovativa anläggningen använder världens första patenterade kemi från det kanadensiska företaget Excir för att återvinna guld med härkomst, och extraherar värde från alla delar av tillgången och dess kretskort – inklusive silver och koppar – med hjälp av andra processer utvecklade av Storbritanniens äldsta företag. Dessa material kan sedan köpas av The Royal Mint, för att hjälpa till att uppfylla sin ambition att använda hållbart framställda ädelmetaller i sina produkter eller returneras för återanvändning av MOD.

Mark Loveridge, affärsenhetsdirektör för återvinning av ädelmetaller på The Royal Mint, sa: ”På The Royal Mint är hållbarhet fortfarande i centrum i de beslut vi fattar och de partnerskap vi bildar, och vi är glada att kunna tillkännage ett partnerskap med DESA , som kommer att tillhandahålla en regelbunden materialkälla till vår återvinningsanläggning för ädelmetaller.

”The Royal Mints nya anläggning har förmågan att återvinna guld och andra ädelmetaller från kretskort i stora mängder här i Storbritannien, vid omgivande temperaturer; återvinna material på ett säkert sätt från hela kretskortet. Vi är stolta över att arbeta med partners från hela Storbritannien, inklusive DESA, vilket gör att The Royal Mint kan bli ledande inom hållbara ädelmetaller.”

Richard Whalley, chef för DESA, sa: ”DESA söker ständigt efter nya sätt att förbättra vår återvinningsportfölj genom återanvändning, återförsäljning eller, som i det här fallet, genom återvinning av värdefulla metaller som kommer att återvända till den brittiska ekonomin.

”Detta innovativa partnerskap med The Royal Mint, framgångsrikt levererat av vårt innovationsteam, är en nyckelfaktor för MODs fortsatta hållbarhet och cirkulära ekonomiresa. Det är DESA:s nöje att arbeta med The Royal Mint för att omvandla överflödiga icke-säljbara försvarstillgångar till en värdefull resurs, samtidigt som de minskar destruktionskostnaderna, minimerar miljöpåverkan och säkrar Storbritanniens tillgång till denna nya källa av kritiska mineraler. DESA ser fram emot att arbeta med The Royal Mint under de kommande månaderna och åren för att vidareutveckla detta partnerskap och helt undersöka möjligheterna med denna nya process.”

När det brittiska myntverket The Royal Mint förbereder sig för att formellt avslöja sin nya återvinningsanläggning för ädelmetaller senare i år, säkrar man relationer med råvaruleverantörer över hela Storbritannien, som levererar kretskort från elektroniska enheter, som innehåller varierande mängder guld och andra återvinningsbara material. När den väl är i full drift kommer anläggningen på flera miljoner pund att kunna bearbeta upp till 75 ton elektroniska komponenter per vecka – motsvarande 75 små bilar – som producerar hundratals kilo guld varje år.

Handla RM8U ETC

HANetf The Royal Mint Physical Gold ETC Securities (RM8U ETC) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Håller ETF:er på att ta över?

Publicerad

den

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

Den stora skillnaden på ETF:er (Exchange Traded Fund) och traditionella fonder är att ETF:er handlas på börsen som aktier eller andra värdepapper. Vilket innebär att man kan köpa och sälja dem i realtid, till den aktuella kursen.

Johanna Englundh berättar att ETF:er är en stark trend i USA som bland annat drivs av skattemässiga fördelar, vilket vi inte har i Sverige. Det incitamentet till att investera finns därför inte i Sverige vilket även speglas i tillgångarna.

Programledare: Anna Stjernquist

Fortsätt läsa

Nyheter

HFEX ETF investerar i hela Asien men inte i Japan

Publicerad

den

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % per år. HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är den billigaste ETF som följer MSCI AC Far East ex Japan-indexet. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 8 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 juli 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för MSCI AC Far East ex Japan Index (”Indexet”). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot aktier i företag som utgör indexet.

Investeringspolicy

Indexet består av stora och medelstora företag från både utvecklade och tillväxtmarknadsländer i Fjärran Östern (exklusive Japan), enligt definitionen av indexleverantören. Fonden kommer att förvaltas passivt och har som mål att investera i aktier i bolagen i i stort sett samma proportion som i Index. Det kan dock finnas omständigheter då det inte är möjligt eller praktiskt för fonden att investera i alla indexets beståndsdelar.

Om fonden inte kan investera direkt i de företag som utgör indexet kan den få exponering genom att använda andra investeringar såsom depåbevis, derivat eller fonder. Fonden kan investera i kinesiska A-aktier genom Shanghai-Hong Kong Stock Connect och/ eller Shenzhen-Hong Kong Stock Connect och i CAAPs eller genom fonder. Fonden kan investera upp till 35 % i värdepapper från en enskild emittent under exceptionella marknadsförhållanden och upp till 10 % i andra fonder. Fonden kan investera upp till 10 % i totalavkastningsswappar och differenskontrakt.

Handla HFEX ETF

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPHFEJ
London Stock ExchangeUSDHFEX

Största innehav

ISINNamnLandValutaVikt %
TW0002330008Taiwan Semiconductor Manufacturing Co LtdTaiwanTWD12,49939
KR7005930003Samsung Electronics Co LtdSydkoreaKRW5,78774
KYG875721634Tencent Holdings LtdKinaHKD5,23752
KYG017191142Alibaba Group Holding Ltd Ordinary SharesKinaHKD2,98066
KR7000660001SK Hynix IncSydkoreaKRW1,51879
US7223041028PDD Holdings Inc ADRKinaUSD1,39721
HK0000069689AIA Group LtdHong KongHKD1,39709
KYG596691041Meituan Class BKinaHKD1,34979
CNE1000002H1China Construction Bank Corp Class HKinaHKD1,19864
TW0002317005Hon Hai Precision Industry Co LtdTaiwanTWD1,15303

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Expertpanel: ETF:er eller fonder?

Publicerad

den

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Vi tar frågor mot slutet. Vi hoppas på att hinna med alla! Det går bra att ställa frågor i chatten eller i ett DM på Instagram

Expertpanelen består av:

Handelsbanken

Carl-Henrik Lindberg

Chef Passiva Fonder och ETF:er

Nordnet

Ara Mustafa, Investment coach

Nasdaq

Helena Wedin, Chef ETF:er och ETP:er Europa

Fortsätt läsa

Populära