Följ oss

Nyheter

Allt fler fonder för råvaruproducerande bolag

Publicerad

den

Rysslands anfall på Ukraina för snart ett år sedan har lett till stora problem på råvarumarknaden och för råvaruproducerande bolag, utöver det som befolkningen i Ukraina upplever. Båda länderna är stora producenter av spannmål som till exempel vete, men de är även stora leverantörer av andra råvaror. Flera av dessa når inte längre världsmarknaden i samma omfattning som tidigare. Det senaste exemplet är den ryska oljan som i helgen belades med embargo. Embargot omfattar raffinerad olja, bensin och diesel som fraktas till sjöss från Ryssland.

Rysslands anfall på Ukraina för snart ett år sedan har lett till stora problem på råvarumarknaden och för råvaruproducerande bolag, utöver det som befolkningen i Ukraina upplever. Båda länderna är stora producenter av spannmål som till exempel vete, men de är även stora leverantörer av andra råvaror. Flera av dessa når inte längre världsmarknaden i samma omfattning som tidigare. Det senaste exemplet är den ryska oljan som förra helgen belades med embargo. Embargot omfattar raffinerad olja, bensin och diesel som fraktas till sjöss från Ryssland.

Även om utbudet minskat så finns efterfrågan fortfarande kvar, speciellt när Kina öppnat upp igen efter covid-19 restriktionerna. Det betyder att företag utanför Ryssland får bättre betalt för sina råvaror, allt annat lika. Det betyder också att även om dessa företag drabbas av kostnadsökningar, högre räntor och en ökad inflation så är det sannolikt att deras marginaler förbättras.

Flera emittenter i ETF-universumet har redan innan kriget i Ukraina lanserat fonder med fokus på denna typ av företag. Nedan ser vi några exempel,

Global X som framförallt är kända för sina landspecifika fonder och utdelande ETFer, till exempel Global X Nasdaq 100 Covered Call UCITS ETF USD Distributing (QYLE ETF), som delar ut månadsvis, erbjuder i dag fonder på silverproducerande bolag, företag som utvinner koppar, den populära Litiumfonden och en ETF med fokus på uran. Företaget erbjuder också DMAT, en fond som satsar på Disruptive Materials.

Brittiska HANetf har två fonder med denna inriktning i sin produktportfölj, en med fokus på guldproducerande företag och en som inriktar sig på uran. Dessutom finns en ETF som investerar i koldioxidkrediter vilket av vissa anses höra till råvaruuniversumet.

iShares har flera fonder med fokus på skog medan Amundi, UBS och Legal & General har alla fonder som investerar i guldproducenter.

Hos amerikanska VanEck finns det ännu flera. I Europa erbjuder denna förvaltare hela fyra stycken börshandlade fonder med detta tema. VanEck två som köper aktier i företag som utvinner och prospekterar efter guld, en global aktiefond som investerar i globala gruvföretag samt den fond som erbjuder exponering mot sällsynta jordartsmetaller. Nyligen lanserade VanEck en börshandlad fond för uran och kärnkraft.

Det talas om att det är flera bolag än VanEck som siktar in sig på uranföretag, vilket kan vara till fördel för aktiekurserna i dessa företag. Samma källa säger att det kan komma att dyka upp flera andra fonder med fokus på råvaruproducenter.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära