Följ oss

Nyheter

Aktiva ränteförvaltare gjorde det mesta av volatila H1 2021

Publicerad

den

Aktiva ränteförvaltare gjorde det mesta av volatila H1 med majoriteten som slog sina jämförelseindex, medan aktieförvaltare hade en mer utmanande period enligt Lyxor Research

Aktiva ränteförvaltare gjorde det mesta av volatila H1 med majoriteten som slog sina jämförelseindex, medan aktieförvaltare hade en mer utmanande period enligt Lyxor Research

• 57 procent av ränteförvaltarna slog sina jämförelseindex under första halvåret 2021, medan 47 procent av aktieförvaltarna överpresterade i en mer utmanande period.

• Storbritannien och Europa Small Cap kom ut på topp bland större divergens i aktieförvaltares prestationer.

• Ränteförvaltare navigerade framgångsrikt den berg-och-dalbana som första halvåret innebar med inflationsskräck och tillväxtproblem.

Den senaste upplagan av Lyxor Asset Managements ”Active-Passive Navigator” finner att de flesta aktiva räntefondförvaltarna slog sina jämförelseindex i de flesta tillgångsklasser under första halvåret 2021, där de gjorde det mesta av en volatil marknadsmiljö där förhoppningarna om en stark global återhämtning och reflation skakades av ökande osäkerheter relaterade till den snabba spridningen av Deltavarianten och centralbankernas svar på stigande inflation. Det var dock svårt för aktiefondförvaltare att hålla jämna steg med aktiemarknadsrallyt, särskilt för Large Cap-förvaltare.

Enligt studien som släpps idag, gjord av Lyxor ETF Research and Solutions-team, och som tittar på resultatet för 13 800 aktiva fonder med EU-hemvist (motsvarande 2,7 miljarder euro, har 57% av aktiva ränteförvaltare och 47% av aktiva aktieförvaltare i genomsnitt slagit sina jämförelseindex i H1, med betydande spridning mellan tillgångsklasser. Lyxor ”Active-Passive Navigator” utvärderar också de viktigaste trenderna som påverkar de globala marknaderna och driver perfomance.

Medan 2021 började starkt för aktiefondförvaltare, uppmuntrade av massutrullningen av vaccinationskampanjer, särskilt i USA och Storbritannien, visade deras resultat större spridning jämfört med förra året. De som tog ett mer risk-on tillvägagångssätt och med exponering mot värde- och cykliska aktier, väntade att dra mest nytta av den globala återhämtningen, kom ut på topp. Dessa inkluderade Storbritannien och Europa small cap (med 96% respektive 61% av dem som gjorde bättre ifrån sig än sina respektive index), medan Kinaförvaltare (73%) drog nytta av en stark inhemsk efterfrågan, vilket gjorde att de kunde avvärja oroligheter på kinesiska marknader i början av året. Däremot släpade Global (34%) och European Large Cap-förvaltare (39%) efter när de kämpade för att fånga aktierallyt på grund av otillräcklig exponering mot dels europeiska aktier, som led relativt mindre av ”tapering ångest” och mot värdeaktier.

Ränteförvaltare hade totalt sett en stark utveckling i H1 (med 57% som överträffade sina jämförelseindex jämfört med 40% år 2020) när de framgångsrikt navigerade i en komplex och kontrasterad miljö, bland rädslan för skenande inflation som pressade obligations-yield högre överlag under första kvartalet. Under andra kvartalet lindrade den dämpande dragkraften i USAs ekonomiska aktivitet oron för tapering av Fed, vilket gav amerikanska statsobligationer en paus, medan euroräntorna smög sig högre, driven av ekonomisk återhämtning och stigande vaccinationsnivåer. I detta sammanhang gjorde ränteförvaltare som intog en undervikt på kort duration bra ifrån sig, med stats-, Investment Grade- och Aggregate-förvaltare som frodades på båda sidor av Atlanten och överträffade jämförelseindex. Däremot underpresterande High Yield, alltför försiktigt under första kvartalet, och tillväxtmarknadsräntor, alltför försiktiga under andra kvartalet, något under perioden.

Vincent Denoiseux, Head of ETF Research and Solutions hos Lyxor Asset Management, kommenterade: “Även om de flesta aktiva aktieförvaltare har kunnat dämpa marknadschocker under 2020 visade det sig vara mer utmanande att hänga med i ett så snabbt och konsekvent rally som under första halvåret 2021. Dynamisk hantering av sektor- och stilallokering var nyckeln till att prestera bättre i denna utmanande miljö. På räntefronten har H1 varit en stark period, med agil durationshantering som en avgörande prestationsdrivare”.

Jean-Baptiste Berthon, Senior Cross-Asset Strategist at Lyxor Asset Management, tillade: “En majoritet av aktiva fondförvaltare lyckades navigera i motvid relaterad till problematik i vaccinationsprogram samt osäkerheter som drivs av stigande inflation och oro för tapering. Framöver kommer tillbakadragandet av monetära och finanspolitiska stimulanser, förändrade handelsförhållanden när ekonomierna gradvis återgår till det normala och stigande värderingar att ge både utmaningar och möjligheter för aktiva förvaltare”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

HANetf kommenterar det kommande NATO-toppmötet

Publicerad

den

Jane Edmonson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, indexleverantör för Future of Defense UCITS ETF (ASWC): Natos ledare träffas denna vecka i Washington DC för det kommande NATO-toppmötet för att fira Natos 75-årsjubileum. Toppmötet kommer i ett avgörande momentum i Natos historia.

Jane Edmonson, Head of Thematic Strategy på VettaFi, indexleverantör för Future of Defense UCITS ETF (ASWC): Natos ledare träffas denna vecka i Washington DC för det kommande NATO-toppmötet för att fira Natos 75-årsjubileum. Toppmötet kommer i ett avgörande momentum i Natos historia.

Den ryska invasionen av Ukraina har gett NATO ett nytt enat fokus och beslutsamhet, vilket har satt ett slut på ”fredsutdelningen”-eran och ringer in en ny era fokuserad på militär beredskap. NATO-medlemmar, inklusive dess två nyaste medlemmar Finland och Sverige, är nu inriktade på att modernisera och utöka sina militära resurser efter år av försummelse. Det beräknas att 23 av Natos nu 32 medlemmar kommer att uppfylla eller överträffa målet på två procent av BNP i år. Tyskland spenderar mer än det har gjort sedan det kalla krigets slut. Och de länder som inte uppfyller dessa mål som Kanada och Italien kommer att kritiseras vid toppmötet.

Utöver Ryssland och Ukraina kommer toppmötet att ta upp oro för ett allt mer aggressivt Kina, ökande spänningar i Mellanöstern med Israel-Hamas-konflikten i Gaza och nytt samarbete mellan Ryssland och Nordkorea. En annan nyckelfråga är det osäkra resultatet av det amerikanska presidentvalet, eftersom USA fortfarande är Natos mäktigaste medlem.

President Biden kommer att ha den dubbla uppgiften att ena Nato till stöd för Ukraina och ena sitt eget demokratiska parti bakom sin presidentkandidatur. Ett annat politiskt budskap som Biden sannolikt kommer att sända är att NATO-medlemmar verkligen har ökat militärutgifterna på hans vakt, vilket undergräver Trumps skildring av europeiska allierade som ”frilastare”. Toppmötet äger också rum vid en tidpunkt då Europa står inför sina egna politiska frågor med extremhögerpopulism, särskilt i Frankrike och Ungern och en ny arbetarregering i Storbritannien.

Tom Bailey, forskningschef på HANetf, emittent av Future of Defense UCITS ETF (ASWC): När vi ser fram emot det kommande Nato-toppmötet, visar färsk statistik en betydande milstolpe i alliansens kollektiva försvarsåtaganden. Rekordstora 23 NATO-länder, av ett nu utökat medlemsantal på 32, är på väg att nå målet på 2 % av BNP för försvarsutgifter 2024. Denna prestation är särskilt anmärkningsvärd eftersom den representerar en nästan fyrfaldig ökning från 2021 då endast sex länder nådde detta mål.

Effekterna av den geopolitiska utvecklingen, som Rysslands invasion av Ukraina 2022, har varit djupgående. Antalet länder som uppfyller 2-procentsmålet ökade från sju år 2022 till tio år 2023. Denna trend understryker en förnyad brådska bland NATO-medlemmarna att stärka sina försvarsförmåga, med Europa och Kanada som tillsammans ökar försvarsutgifterna med 18 %, den största ökningen i årtionden.

Speciellt har Tyskland åtagit sig 71,8 miljarder euro (76,8 miljarder USD) till försvar i år, vilket markerar dess första uppnående av det tvåprocentiga målet sedan början av 1990-talet. Polen leder alliansen i försvarsutgifter på 4,12 procent av BNP, vilket signalerar ett starkt engagemang för nationell och kollektiv säkerhet.

För investerare belyser denna oöverträffade ökning av försvarsutgifterna en sektor med allt större relevans. Försvarsindustrin kommer sannolikt att uppleva tillväxt när Nato-medlemmar förbättrar sin militära kapacitet, vilket ger potentiella investeringsmöjligheter. När NATO-toppmötet utvecklas kommer detta område att vara ett område att följa noga.

Handla ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

EL4V ETF ger exponering mot långa tyska statsobligationer

Publicerad

den

Deka Deutsche Boerse EUROGOV Germany 10+ UCITS ETF (EL4V ETF) investerar i statsobligationer med fokus på Tyskland. Obligationernas löptider är mellan 10+ år. De underliggande obligationerna har AAA-rating. Detta är högsta möjliga kreditvärdighet. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka Deutsche Boerse EUROGOV Germany 10+ UCITS ETF (EL4V ETF) investerar i statsobligationer med fokus på Tyskland. Obligationernas löptider är mellan 10+ år. De underliggande obligationerna har AAA-rating. Detta är högsta möjliga kreditvärdighet. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,15 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka Deutsche Boerse EUROGOV Germany 10+ UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 38 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Fondens mål är att följa utvecklingen för Deutsche Börse EUROGOV® Germany 10+ Index. Endast tyska statsobligationer med en löptid på mer än 10 år kvalificerar sig för indexet. Det maximala antalet obligationer i indexet är begränsat till 15.

Investeringsstrategi

Deka Deutsche Boerse EUROGOV Germany 10+ UCITS ETF strävar efter att spåra Deutsche Börse EUROGOV® Germany 10+-index. Deutsche Börse EUROGOV® Germany 10+-index följer tyska statsobligationer. Tid till förfall: minst 10 år. Antal beståndsdelar: max 15.

Handla EL4V ETF

Deka Deutsche Boerse EUROGOV Germany 10+ UCITS ETF (EL4V ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREL4V
Stuttgart Stock ExchangeEUREL4V
XETRAEUREL4V

Fortsätt läsa

Nyheter

Mixed Macro Messages and Bitcoin’s Ongoing Battles

Publicerad

den

Ongoing Battles This week, all eyes are on the upcoming CPI and PPI data, crucial for gauging US inflation trends. A higher-than-expected reading would signal persistent inflation, likely leading the U.S. Federal Reserve to maintain its high interest rate regime. This outcome would naturally shift investor attention away from cryptoassets, as investors seek the relative safety of fixed-income assets, like U.S. Treasuries. That being said, U.S. inflation does appear to be on a downturn, with GDP decreasing to 1.4% in the first quarter of the year, a rapid deceleration from the end of last year. Growth slowing down is important for prices to be tamed. Last month’s PCE reading also came in at 2.6%, in line with expectations. Furthermore, the latest jobs report highlighted that the total number of Americans collecting unemployment benefits rose for the ninth straight week, reaching 1.86M, the highest level since November 2021! Coupled with unemployment rising to 4.1%, this indicates a labor market slowdown, which could ease inflationary pressures further.

This week, all eyes are on the upcoming CPI and PPI data, crucial for gauging US inflation trends. A higher-than-expected reading would signal persistent inflation, likely leading the U.S. Federal Reserve to maintain its high interest rate regime. This outcome would naturally shift investor attention away from cryptoassets, as investors seek the relative safety of fixed-income assets, like U.S. Treasuries. That being said, U.S. inflation does appear to be on a downturn, with GDP decreasing to 1.4% in the first quarter of the year, a rapid deceleration from the end of last year. Growth slowing down is important for prices to be tamed. Last month’s PCE reading also came in at 2.6%, in line with expectations. Furthermore, the latest jobs report highlighted that the total number of Americans collecting unemployment benefits rose for the ninth straight week, reaching 1.86M, the highest level since November 2021! Coupled with unemployment rising to 4.1%, this indicates a labor market slowdown, which could ease inflationary pressures further.

However, global liquidity is falling steeply as shown in Figure 1 below, evidenced by a 13% increase in U.S. repo volume in June. This indicates that financial institutions are turning to collateralized borrowing to secure short-term funds, signaling reduced cash availability and higher borrowing costs. Similarly, in Europe, the EU repo volume crossed over €300B, tightening liquidity conditions further. Less global liquidity means reduced cash flow into risk-on assets, potentially pressuring the crypto market despite dwindling inflationary pressures.

Figure 1 – EU and U.S. Central Bank Balance Sheet

Source: TradingView

Looking within crypto, Bitcoin is currently facing a combination of industry-native factors that are contributing to the recent price decline. The German government has been consistently selling close to 1,000 BTC or almost $58M per day, over the last week, from their seized stash originating from the pirating website Movie2K. This ongoing selling pressure could continue for approximately two to three more weeks until the rest of their holdings standing at 26K BTC are liquidated. Additionally, the Mt. Gox repayment program has commenced, with nearly 47,000 BTC transferred to unidentified wallets that have not made any further moves yet. This indicates that this amount, equating to $2.7B worth of BTC, will be the first stack reimbursed back to creditors.

It’s worth highlighting though that creditors will receive their allocation over multiple days through different exchanges, which should somewhat mitigate the selling pressure. Tax considerations are also another reason why the selling is unlikely to materialize in a short timeframe given the price appreciation that BTC has undergone in the last decade since the exchange’s hack.

That said, Bitcoin’s liquidity appears sufficient to withstand potential selling pressure without significant market impact. Even on the slowest days, the average inflow to exchanges has been around an average of 20K BTC, as shown below in Figure 2. Additionally, it takes approximately 500 BTC on the most liquid exchange, Bitfinex, to cause a 2% drop in BTC price, and an average of 250 BTC on the next three most liquid platforms to produce a similar price movement. Therefore, a 10-15% drawdown seems plausible for the worst-case scenario of creditors selling all their holdings immediately, which we don’t believe will be the case. In addition, individual investors with large amounts could also sell over the counter (OTC) to get a better rate and avoid price slippage, which could further reduce the market impact of their BTC offloading.

Figure 2: Total transfer volume of BTC to exchanges

Source: Glassnode

Another factor to consider is miners’ selling pressure. After disposing of nearly 30K BTC in June, miners have finally reduced their selling activity in the past two weeks. This marks their current reserves at around 1.9M BTC, seen below in Figure 3, the lowest point in the last 10 years. Finally, Bitcoin’s mining difficulty is set to decrease by 5%, marking the second largest drop since the FTX collapse. This reduction will benefit miners by enabling them to produce more Bitcoin with less effort, likely improving their profitability.

Figure 3: Bitcoin Miners Balance

Source: Glassnode

On another positive note, on-chain data shows that Long-term holders (LTHs) have stopped reducing their BTC supply since late June. This is a positive development, as LTHs maintaining a stable supply is crucial for Bitcoin to sustain its upward momentum. Similarly, Bitcoin’s MVRV ratio, which compares its current market price to its ”realized price” (the average price at which each coin was last moved), suggests that Bitcoin is currently trading at levels similar to June 2021 when it was around $30K. Notably, Bitcoin rebounded from the $30K price level to reach its all-time high later in 2021. This could be an encouraging sign of Bitcoin’s growth potential in terms of relative valuation during the current market cycle.

Figure 4: Bitcoin’s Market Value to Realized Value (MVRV)

Source: Glassnode

Altogether, there are potential catalysts that could turn the tide in the coming months. For instance, a resurgence in ETF inflows could offset the selling pressure precipitated by the influx of BTC entering the market. Notably, there were days in Q1 when the regulated vehicle absorbed more than 10K BTC, as depicted below in Figure 5. Further, the arrival of new market participants, such as registered investment advisors (RIAs) representing the wealthiest investors, could significantly alter the market’s supply and demand dynamics. In addition, the approval of Ethereum ETFs expected anytime within the next two weeks could also reignite interest in the market. Even if inflows are anticipated to be at best 25% of the $10B invested in Bitcoin’s ETFs in the first few months of the year. It’ll nevertheless catalyze broader interest in the market and can be expected to benefit tokens of the Ethereum ecosystem. Finally, election season is another catalyst for crypto. Particularly in the U.S., Bitcoin has become a polarizing campaigning tool for the Republicans as Trump led the way in advocating for the largest crypto asset by market cap. In fact, the Republican party has officially included the advocacy for BTC as part of their 2024 election campaign, which shows the growing influence of crypto within US politics.

Figure 5: US Spot ETF Inflows Denominated in BTC

Source: Glassnode

This Week’s Calendar

Source: Forex Factory, 21Shares

Research Newsletter

Each week the 21Shares Research team will publish our data-driven insights into the crypto asset world through this newsletter. Please direct any comments, questions, and words of feedback to research@21shares.com

Disclaimer

The information provided does not constitute a prospectus or other offering material and does not contain or constitute an offer to sell or a solicitation of any offer to buy securities in any jurisdiction. Some of the information published herein may contain forward-looking statements. Readers are cautioned that any such forward-looking statements are not guarantees of future performance and involve risks and uncertainties and that actual results may differ materially from those in the forward-looking statements as a result of various factors. The information contained herein may not be considered as economic, legal, tax or other advice and users are cautioned to base investment decisions or other decisions solely on the content hereof.

Fortsätt läsa

Populära