Följ oss

Nyheter

AgioFunds TFI lanserar Polens första ETF

Publicerad

den

AgioFunds TFI lanserar Polens första ETF

Polsk grupp bakom utvecklingen av ETF produkt. Till namnet är det AgioFunds TFI lanserar Polens första ETF, men det är en större grupp som ligger bakom denna börshandlade fond. Dom Maklerski BOŚ agerar som den första market markern för Beta ETFen.

Warsawabörsen meddelar att represententer för GPW, AgioFunds TFI, Israeli-uppbackade Beta Securities Poland och Dom Maklerski BOŚ har undertecknat ett avtal. Detta avtal innebär att företagen skall stödja produktutvecklingen på den polska kapitalmarknaden. Företagen skall dessutom arbeta för att utbilda investerare. Warsawabörsen arbetar för att utveckla nya finansiella produkter, i syfte att göra den polska kapitalmarknaden mer attraktiv.

Beta Securities Poland, i samarbete med AgioFunds TFI

Beta Securities Poland, i samarbete med AgioFunds TFI och DM BOŚ, arbetar för att utveckla och lansera Beta ETFs, GPW’s första börshandlade fonder. Dessa skall replikera Warsawabörsens index, men även flera internationella index. Beta Securities ägs av israeliska finansiärer som deltar i uppbyggandet av ETF-marknaden i Polen.

Baserad på WIG20TR

Den första av Beta Securities börshandlade fonder som lanseras baseras på WIG20TR och bör täcka investerarnas behov skriver Warsawabörsen. Det är den första produkten av detta slag som utfärdas enligt polsk lag, utvecklad och hanterad av polska experter med erfarenhet från Israels avancerade ETF-marknad.

”Det är ett enkelt och öppet sätt för investerare att ta del av utvecklingen av den polska aktiemarknaden genom WIG20TR, det totala avkastningsindex som inkluderar utdelningar som betalas till aktieägarna. Utdelningar läggs på lång sikt till värdet av WIG20TR, säger Warsawabörsen.

”Vårt mål är att erbjuda ett erkänt, beprövat investeringsinstrument som är populärt på marknaderna över hela världen på grund av sitt bredda användningsområde. ETFer är ett ledande segment av kapitalmarknaderna på samtliga större börser, liksom en central del av investeringsportföljer. Den globala ETF-marknaden är värd mer än 5 000 miljarder dollar och omfattar över 5 700 ETF-produkter som replikerar en rad aktier-, obligationer- och råvaror. ETFer är flexibla, transparenta, realtidsinstrument. Vi planerar att lansera fler ETFs nästa år, säger Robert Sochacki, styrelseledamot i Beta Securities Poland.

GPW listar nu tre ETF utgivna av Lyxor Asset Management.

GPW skriver att Beta ETFs är ett bra val för investerare som är intresserade av transparenta billiga investeringsprodukter och för finansiella rådgivare och kapitalförvaltare som letar efter snabba och effektiva sätt att skapa välfungerande investeringsportföljer.

”Jag tror att samarbetet kring utvecklingen av börshandlade fonder snart kommer att bli effektivt, vilket lockar nya polska och internationella investerare till vår kapitalmarknad. Vi planerar ytterligare initiativ, inklusive utbildning och marknadsföring, för att stödja utvecklingen av ETF-marknaden i Polen ”, säger Marek Dietl.

”Även om våra ETF ännu inte är tillgängliga för försäljning ser vi redan stort intresse, säger Adam Dakowicz, VD för AgioFunds TFI. ”Investerare frågar om operativa förfaranden, lanseringsdatum och planen att genomföra fler ETFs. Det här är väldigt uppmuntrande. ”

Radosław Olszewski, VD för DM BOŚ, säger: ”Vi har många års erfarenhet och aktivt engagemang som market makers. Vi ska ta hand om likviditet så att investerare med framgång kan investera och avyttra på sekundärmarknaden. Vi tror på den starka tillväxtpotentialen i Polens ETF-marknad. Vi förväntar oss att fler börshandlade fonder kommer att lanseras för att aktivera fler investerare. ”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nya iShares obligations ETFer på Xetra: tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper

Publicerad

den

Två nya börshandlade fonder iShares obligations ETFer från iShares har sedan i fredags kunnat handlas på Xetra och via handelsplatsen Börse Frankfurt. Dessa nya iShares obligations ETFer på Xetra ger tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper.

Två nya börshandlade fonder iShares obligations ETFer från iShares har sedan i fredags kunnat handlas på Xetra och via handelsplatsen Börse Frankfurt. Dessa nya iShares obligations ETFer på Xetra ger tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper.

iShares US Mortgage Backed Securities UCITS ETF EUR Hedged erbjuder investerare tillgång till den brett diversifierade marknaden för amerikanska inteckningssäkrade värdepapper utgivna och garanterade av statligt sponsrade företag som Ginnie Mae, Fannie Mae och Freddie Mac. Amerikanska värdepapper med fast ränta med en pass-through-struktur har en rating av investment grade och är säkrade av pooler av inteckningar från amerikanska husägare. Genom pass-through-strukturen får värdepappersinnehavare direkt kapitalbeloppet plus ränta från poolerna av bostadslån. Alla värdepapper måste ha en vägd genomsnittlig återstående löptid på minst ett år.

iShares US Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged ger tillgång till den globala marknaden för obligationer denominerade i US-dollar av investeringsklass. Obligationerna med fast ränta är statsobligationer, statsrelaterade obligationer, företagsobligationer och bostadsobligationer. Minsta återstående löptid är ett år.

Båda instrumenten använder terminskontrakt för att säkra valutafluktuationer mot den amerikanska dollarn.

NamnTillgångs-klassISINFörvaltnings-avgiftUtdelnings-policyReferens- index
iShares US Mortgage Backed Securities UCITS ETF EUR Hedged (dist)Fixed Income ETFIE000EEJLWG10,30 procentUtdelandeBloomberg US Mortgage Backed Securities Index
iShares US Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (dist)Fixed Income ETFIE00093SKUY40,30 procentUtdelandeBloomberg US Aggregate Bond Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 143 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på mer än €14 miljarder är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

En uranfond, Future of Defense och Bitcoin

Publicerad

den

HANetfs grundare och co-VD Hector McNeil anslöt sig till Proactives Stephen Gunnion med nyheten att företaget lanserar Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF under tickern U8NJ på London Stock Exchange och Deutsche Börse (ETR: DB1) denna fredag. Han pratade även om deras NATO-fond, Future of Defense.

HANetfs grundare och co-VD Hector McNeil anslöt sig till Proactives Stephen Gunnion med nyheten att företaget lanserar Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF under tickern U8NJ på London Stock Exchange och Deutsche Börse (ETR: DB1) denna fredag. Han pratade även om deras NATO-fond, Future of Defense.

ETF, som fokuserar på små och medelstora uranföretag, är mycket efterlängtad och har skapat stort intresse på sociala medier. Sprott, sponsorn av denna produkt i USA, har sett sin version samla runt 400 miljoner dollar i tillgångar på mindre än ett år.

McNeil förklarade att efterfrågan på denna ETF drivs av ett erkännande av kärnkraftens roll i att tillhandahålla en konsekvent ren energikälla och en tillgångspress som förvärrats av konflikten mellan Ryssland och Ukraina. U308, HANetfs bredare produkt för uranbrytare, var den toppresterande tematiska ETFen i Europa förra året med en avkastning på 45 %.

McNeil lyfte också fram Future of Defense UCITS ETF (ASWC), som drar nytta av nuvarande geopolitiska spänningar. Denna ETF är unik eftersom den inkluderar företag som är anslutna till NATO-medlemmar eller medlemsförbund, som syftar till att dra nytta av ökade försvarsutgifter bland NATO-länderna.

I rampljuset var också ETC Group Physical Bitcoin ETF (BTCE), den mest omsatta kryptospot-ETF i Europa, med tillgångar på 1,3 miljarder dollar. Denna produkt understryker den växande acceptansen och efterfrågan på investeringsalternativ för kryptovaluta i Europa, trots skepsis kring den digitala tillgångsklassen.

McNeil berättade för Proactive att han nyligen deltog i den största årliga ETF-konferensen i Miami Beach, som avsevärt fokuserade på Bitcoin och kryptovaluta ETFer, vilket speglar branschens utveckling och dess hausseartade utsikter mot en framtid värderad till 50 biljoner dollar under det kommande decenniet.

Handla Future of Defence ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla BTCE ETC

ETC Group Physical Bitcoin (BTCE ETC) är en börsnoterad kryptovaluta som handlas på Euronext Paris och tyska XETRA.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla U8NJ ETF

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (U8NJ) r en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

ELF5 ETF investerar i europeiska länder utanför Eurozonen

Publicerad

den

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) investerar i aktier med fokus på Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) investerar i aktier med fokus på Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF är en mycket liten ETF med tillgångar på 11 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka Europe ex EMU UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som följer utvecklingen av MSCI Europe ex EMU Index (prisindex). Indexet representerar de utvecklade europeiska aktiemarknaderna uteslutande de länder som ingår i Europeiska monetära unionen.

Investeringsstrategi

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF strävar efter att följa MSCI Europe ex EMU-indexet. MSCI Europe ex EMU-indexet spårar ledande aktier i europeiska länder utanför euroområdet.

Handla ELF5 ETF

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURELF5
Stuttgart Stock ExchangeEURELF5
XETRAEURELF5

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

Populära