Följ oss

Nyheter

Vad är en börshandlad fond?

Vad är en börshandlad fond?

Publicerad

den

Vad är en börshandlad fond?

En börshandlad fond är indexfond som handlas på börsen, precis på samma sätt som aktier. Vad är en börshandlad fond? Ett annat begrepp för börshandlad fond är ETF som står för ”Exchange Traded Fund”. På svenska används benämningarna ETF och börshandlad fond synonymt.

I en ETF får du samma riskspridning som du får i en vanlig traditionell fond, men det finns några viktiga skillnader.

Skillnaden mellan en ETF och en vanlig traditionell fond

ETF:er handlas och prissätts i realtid på börsen

Den främsta skillnaden mellan en ETF och en vanlig traditionell fond är att ETF:en handlas över börsen. Det innebär att den prissätts och går att köpa och sälja i realtid, precis på samma sätt som en aktie. I takt med att priset på de underliggande tillgångarna i ETF:en rör sig under dagen kommer även priset på ETF:en att förändras. Beroende på när under dagen du lägger din order kommer avslut att ske till det pris som gäller just i det ögonblicket då ordern genomförs.

Flertalet vanliga traditionella fonder prissätts däremot bara en gång om dagen. I det fallet spelar det alltså ingen roll när en order läggs, alla får samma pris.

ETF:er har låga avgifter

ETF:er kännetecknas även av att de har låga förvaltningsavgifter. En av förklaringarna till det är att de är indexfonder. I en sådan behöver förvaltaren inte ta några aktiva investeringsbeslut utan investerar i de tillgångar, och med den andel, som anges av det marknadsindex som fonden följer. Det betyder att ETF:er kan förvaltas till en lägre kostnad än en traditionell aktivt förvaltad fond.

ETF:er är tydliga och förutsägbara

ETF:er är tydliga och transparenta. Att ETF:er i de allra flesta fall är indexfonder innebär att de inte bjuder på några överraskningar. ETF:en rör sig precis som den marknad som den följer. Det gör att du med fördel kan använda ETF:er som billiga och enkla byggklossar när du komponerar din investeringsportfölj.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *