Följ oss

Nyheter

Brittiska aktier alltmer attraktiva efter Brexit

Publicerad

den

Brittiska aktier alltmer attraktiva efter Brexit

Landspecifika börshandlade fonder med fokus på Storbritannien har överpresterat sedan december 2020. Detta när internationella investerare gladdes åt utvecklingen i post-Brexit-affären med Europeiska unionen. Nu ser brittiska aktier alltmer attraktiva ut efter Brexit.

Sedan slutet av oktober har de valutafokuserade Invesco Currency Shares British Pound Sterling (NYSEArca: FXB) ökat med 5,6%. iShares MSCI United Kingdom ETF (NYSEArca: EWU) har avancerat 27,0%.

Riktmärket FTSE 100 har ökat med nästan 8% sedan 1 december i dollar, vilket överträffar S&P 500, MSCI World och Euro Stoxx-index. Detta trots att Storbritannien är bland de länder som drabbats hårdast av Covid-19-pandemin och fortfarande lider av en mer smittsam variant.

En lättnad efter osäkerheten kring Brexit

Rallyn kan ses som en lättnad efter Brexit-osäkerheten. Det kompenserar fortfarande inte för dess underprestanda sedan Storbritannien röstade för att lämna Europeiska unionen 2016. I dollar handlar FTSE 100 fortfarande där det stängdes i juni 23, 2016, dagen för folkomröstningen om Brexit.

FTSE 100 handlas också med en kraftig rabatt till de flesta andra marknader. Detta index visar ett förhållande mellan pris och vinst på cirka 15 gånger, enligt FactSet. Samtidigt handlas Euro Stoxx Index över 18x och S&P 500 är 23x.

”Hur mycket av den brittiska marknadsrabatten är geopolitisk eller Brexit-relaterad, och hur mycket har företagsektorer att göra? Jag tror att det förmodligen mestadels är sektoriellt, kanske två tredjedelar. säger William Dinning, investeringschef för Storbritannien-baserade Waverton Investment Management, till WSJ. Storbritannien har ingått ett nytt handelsavtal med EU, vilket minskar oron över ett Brexit utan handelsavtal. Men det finns fortfarande mer att förhandla om.

Pundet kan dra nytta av en ökad efterfrågan på brittiska tillgångar

När fler investerare flyttar tillbaka till brittiska marknader hävdar vissa att det brittiska pundet skulle kunna dra nytta av den ökade efterfrågan på brittiska tillgångar. Savvas Savouri, chefsekonom vid Toscafund Asset Management, en hedgefond på 4 miljarder dollar, hävdade att pundens grundläggande värde i euro är cirka 1,30 euro, men det var kvar på cirka 1,12 euro på onsdagen. Pundet har tyngts ner genom åren av rädsla för att Brexit skulle bli dyrt och kaotiskt.

”Vid någon tidpunkt kommer det att finnas en stor transaktion som får valutahandlare att vakna och inse att pundet är undervärderat och gör brittiska aktier alltmer attraktiva , sa Savouri till WSJ. ”Vi har gått igenom den politiska osäkerheten på ett sätt som USA och andra europeiska länder ännu inte har gjort.”

I dagsläget går det inte att handla FXB och EWU hos de svenska nätmäklarna, men de går att handla hos till exempel IG Markets.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *