Nyheter

XACT Norden Högutdelande och källskatten

Publicerad

den

Under 2017 lanserade Xact fonder en ETF med inriktning på nordiska högutdelare, XACT Norden Högutdelande (UCITS ETF). Denna börshandlade fond kom snabbt att bli populär bland de investerare som sökte utdelning. XACT Norden Högutdelande är noterad på Stockholmsbörsen, men äger nordiska aktier. Mer specfikt nordiska aktier med låg volatilitet och hög utdelning. Hur fungerar det då med XACT Norden Högutdelande och källskatten?

Den som äger XACT Norden Högutdelande genom ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring betalar ingen skatt på utdelningen. Fonden däremot är en annan sak. För de svenska, norska och finska aktier som finns i fonden betalar denna ingen utländsk källskatt. Det beror på att dessa länder har en överenskommelse kring fonder och utländsk källskatt. Danmark utgör emellertid ett undantag. För den utdelning som XACT Norden Högutdelande mottar från danska aktier betalar denna ETF 15 procents källskatt.

I dag har XACT Norden Högutdelande danska aktier till ett värde mellan tio och femton procent av den börshandlade fondens innehav. XACT Norden Högutdelande och källskatten blir då cirka två procent.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version