Nyheter

Vi tittar på myten om likviditeten hos ETFer

Publicerad

den


WisdomTree’s Zach Hascoe, kapitalmarknadschef på WisdomTree Europe har skrivit en analys att ETF-handeln motsvarar likviditeten hos ETFer. Han skriver att det är den största myten i ETF-industrin att handelsvolymen är likvärdig när det gäller börshandlade fonder.

”Det är viktigt för investerare att förstå att volymen och förvaltat kapital (AUM) sällan påverkar den potentiella underliggande likviditet”, skriver han. ”Likviditeten hos ETFer kan hämtas från både primärmarknaden (skapande/inlösen), sekundärmarknaden (börsen) och derivatmarknaderna. Investerare minskar sina horisonter genom att flockas till de mest omsatta produkterna och inte överväga nya produkter med lägre omsättning. Omsatt volym är handlad volym, inte likviditet. ”

Olika typer av ETFer kan tjäna olika ändamål

Titta på hur olika typer av ETFer kan tjäna olika ändamål beroende på exponeringen de ger, konstaterar Hascoe att vissa ETFs används främst för säkring och intradagportföljhandel. Dessa ETF spårar typiskt stora världsindex, och de kan omsätta miljontals aktier per dag. Börshandlade fonder kan också struktureras som mer än investeringsverktyg och har då vanligtvis inte mycket höga genomsnittliga dagliga handelsvolymer. Investerare gör investeringar i dessa produkter, håller sina positioner och så småningom avvecklar investeringarna månader eller år framåt.

Även om ETFer kan ägas i längre perioder eller handlas intradag upplever vissa ETFs en högre sekundärmarknadshandel än andra. På WisdomTree strukturerar vi alla våra ETFer med likviditetsscreening för att ge tillräcklig underliggande likviditet. Även om ETFen har en låg genomsnittlig daglig volym i ETF-termer, betyder det inte att den börshandlade fonden är illikvid skriver han.

När en ETF lanseras lanseras den vanligen på en låg tillgångsnivå

Han skriver att när en ETF lanseras lanseras den vanligen på en låg tillgångsnivå. När den börshandlade fonden går live har den inte handelshistorik och men oftare en låg AUM-nivå. ”Detta påverkar emellertid inte den potentiella underliggande likviditeten som i sig finns i en ETF. ETF-likviditet kan erhållas genom dess underliggande värdepapper, och stora affärer kan enkelt göras för investerare. Beroende på det underliggande intresset kan handel ofta ske som är större än ETFens genomsnittliga dagliga volym. Detta beror på att ETF-market makers eller auktoriserade deltagare (AP) som köper likviditeten hos den underliggande korgen och extrapolerar det till ETF-likviditet för investeraren. ”

AP har rätt att skapa och lösa in andelar i den börshandlade fonden. Auktoriserade deltagare köper och säljer ETFs och kan ofta i förväg skapa eller lösa in andelar. ”Genom att säkra på de underliggande marknaderna kan de dynamiskt prissätta ETFer för att tillgodose denna efterfrågan och planera hedgen genom att skapa nya enheter i slutet av dagen. Detta sker tusentals gånger om dagen i ETF-industrin och det finns många globala ledande handelsföretag med kompetens inom ETF-handel som underlättar detta för kunder.”

Hascoe konstaterar att investerare fortfarande kan vara skeptiska till att en stor handel/investering kan ske i en ETF med låg daglig volym och på låg AUM-nivå. ”Det beror på att andelarna i börshandlade fonder historiskt sett är det gemensamma sättet att köpa aktier är att använda den dagliga genomsnittliga volymen som ett tröskelvärde för att göra en investering som inte påverkar de underliggande priserna. Detta tänkande har felaktigt tillämpats på ETFer. Det bör dock endast tillämpas på de underliggande aktierna eller tillgångarna i ETF-korgen som representerar index eller jämförelseindex som spåras. Detta mäter sann ”underförstådd likviditet”.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version