Följ oss

Nyheter

Varför Vanguards VGWD inte är för alla

Publicerad

den

Vanguards VGWD är en av de mest brett diversifierade indexfonderna som finns. Det verkar som om att välja VGWD som den enda fonden i din portfölj är en bra strategi på lång sikt. Men är det?

Vanguards VGWD är en av de mest brett diversifierade indexfonderna som finns. Det verkar som om att välja VGWD som den enda fonden i din portfölj är en bra strategi på lång sikt. Men är det?

Vi visar vikten av att definiera rätt investerarprofil, även för den typiska passiva investeraren, innan vi bestämmer oss för att köpa en eller annan fond. Vi börjar med att förklara vilken roll aktier och obligationer har i en portfölj. Vi gräver sedan djupare i kriterierna för att etablera rätt investerarprofil som matchar dina mål och behov. Dessa är viktiga för att välja rätt strategi som ger dig ekonomiskt lugn.

Vad är Vanguards VGWD?

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Distributing (VGWD ETF) är mycket populär bland de passiva investerarna. Denna fond, som lanserades av Vanguard 2019 för att följa utvecklingen av FTSE All-World High Dividend Yield Index (”Indexet”).Indexet har avkastat cirka 9,4 % årligen sedan 2005, så det verkar som om att välja VGWD som den enda fonden i din portfölj är en bra strategi på lång sikt. Men är det det?

Aktiers och obligationers roll

Aktier är de främsta drivkrafterna för avkastning. Under decennierna har företag över hela världen fortsatt att förnya sig och därmed ge solida vinster till sina investerare. Globala aktier har gjort en genomsnittlig årlig avkastning på 5,2 % under de senaste 120 åren, och det är efter inflation. Det finns inga tecken på att denna trend kommer att sluta: drivkraften att skapa och förnya är en medfödd egenskap hos människor. Ändå finns det ingen gratis lunch i att investera. Högre avkastning kommer alltid med högre risker. I finansvärlden leder denna risk till större fluktuationer i aktiepriserna. De kan gå upp och ner väldigt snabbt, ibland så mycket som 45% under ett bra år som 1999, men också så lågt som -40% under en ”once in a lifetime”-kris som 2008. På finansjargong säger vi att aktier är mycket volatila och förhindrar inte systemrisk, det är risken för en global marknadssmälta… och det är då obligationer kommer in.

Obligationer är inte utformade för att söka avkastning, utan för att minska volatiliteten och stabilisera en portfölj. Det visar sig faktiskt att obligationer ofta stiger när aktier sjunker och vice versa. Så förlusterna för en typ av tillgång kan delvis kompenseras av vinsterna från den andra. I finansprat säger vi att det finns lite korrelation mellan aktier och obligationer. Detta innebär att att välja en 100 % aktiestrategi eller inte bör ligga i linje med hur smidig du vill att din avkastning ska vara, för att kompensera den potentiella effekten av en nedgång över din investeringsresa.

För att visa detta, låt oss jämföra en depå som enbart består av 100% av Vanguards VGWD och en portfölj med 60% VGWD och 40% obligationer:

Nedgångarna i 100% VGWD-portföljen är mycket djupare och bredare än portföljen med obligationer. Nedgångarna för aktier är skarpare och tar mycket längre tid att återhämta sig än för obligationer. Detta beror på att aktier är en mycket mer riskfylld tillgång än obligationer.

Hur är det med hållbarhet?

VGWD tillämpar inte hållbarhetskriterier när de väljer de företag som de investerar i. På grund av dess globalt diversifierade natur, som spårar resultatet för nära 3 700 företag av alla typer runt om i världen, kan du inte betrakta VGWD som hållbart när det gäller miljön. , sociala och bolagsstyrningskriterier (ESG). Till exempel innebär en investering i VGWD en investering i företag som tillverkar och säljer kontroversiella vapen. Bristen på etiska betänkligheter i urvalet av företag inom VGWD kan vara ett hinder för investerare som vill följa ansvarsfulla investeringar.

Med detta sagt är den definition som för närvarande finns med avseende på ESG-kriterier inte klart fastställd ännu. Etiska värderingar och övertygelser är subjektiva till sin natur. När efterfrågan från investerare som letar efter socialt ansvarsfulla investeringsprodukter blir vanligare, arbetar regeringar och institutioner från hela världen, såsom FN, med finansbranschen för att erbjuda en rättslig ram som kommer att accepteras över hela världen.

Definiera din investerarprofil

Det finns några avgörande frågor att ställa dig själv innan du påbörjar din investeringsresa.
De är:

  • när behöver du dina pengar?
  • hur länge kan du stå ut med att förlora innan du säljer panik?
  • vilka etiska värderingar är viktiga för dig när du investerar i företag?

Dessa frågor är viktiga för att definiera dina mål och din investeringsfilosofi. De kommer också att göra det möjligt att definiera vilken typ av investering som passar dig bäst vad gäller risk och avkastning, med hänsyn till hur länge du önskar och kan stanna investerad, och dina reaktioner på osäkra händelser. Värdepappersföretag använder frågeformulär för att fastställa din profil. Baserat på dina svar kommer de att tilldela dig en riskprofil som går från mer konservativ och riskvillig till mer risktagande. Även om vi inte kommer att gå igenom varje fråga som vanligtvis ställs i dessa frågeformulär, kommer vi att lyfta fram några av nyckelkategorierna av frågor.

Ställ in din investeringshorisont

Investeringshorisonten är den period under vilken du kan investera utan att behöva använda de pengarna för andra ändamål. Till exempel innebär en investeringshorisont på 10 år att du kan leva ekonomiskt utan att behöva dra dig ur din investering under minst 10 år. Att sätta en tidslinje är avgörande för att avgöra vilken typ av tillgångar du kommer att investera i och deras andel i din portfölj.

Ju längre investeringshorisont, desto mer har du råd att ta risker eftersom du har tillräckligt med tid att återhämta dig från eventuella kortsiktiga nedgångar. Det är ok att investera mer i aktier och mindre i obligationer för att uppnå högre avkastning när man investerar under en längre tid.

Att sätta din investeringshorisont beror på hur mycket sparande du har och dina finansiella mål. En 65-åring kommer inte att ha samma investeringshorisont som en 25-åring så deras portfölj kommer att se väldigt annorlunda ut. Den äldre kommer till största delen att investeras i mindre riskfyllda tillgångar som obligationer, medan den unge har råd att investera i mer riskfyllda tillgångar.

Definiera din risktolerans

Din risktolerans avgör hur du känslomässigt hanterar investeringsrisker, som kraftiga nedgångar. Vanligtvis är det fyra faktorer som gör att du kan bedöma din riskaptit:

  • Erfarenhet: Hur lång tid har du haft erfarenhet av att investera?
  • Förväntningar: Tror du att riskfyllda produkter med högre potentiell avkastning är mer attraktiva än mindre riskfyllda produkter med lägre potentiell avkastning på lång sikt?
  • Riskmedvetenhet: Hur skulle du dela upp dina tillgångar enligt vissa risk/avkastningsramar?
  • Förlustkänslighet: Hur skulle du reagera om din portfölj skulle falla med 30 %?

Definiera de risker du kan ta

När du väl vet hur bekväm du är med att ta risker måste du också veta hur mycket av det du har råd att ta. Även om du kanske känner dig bekväm känslomässigt med motgångar, skulle du inte vilja sätta din ekonomiska situation i fara genom att ta mer risk än du har råd med. Detta beskrivs bäst som din ekonomiska förmåga, eller förmåga, att hantera investeringsrisker. Till skillnad från din risktolerans är den inte baserad på dina känslor om risker utan har att göra med din ekonomiska situation, såväl som din ålder och det inkluderar din tidshorisont. Vanligtvis används 3 huvudfigurer:

  • Sparkapacitet: Hur mycket kan du spara på årsbasis, med hänsyn till alla utgifter och ekonomiska förpliktelser?
  • Tidshorisont: Ta en titt på de tillgångar du har till ditt förfogande. Behöver du en rejäl summa i framtiden? Om så är fallet, när?
  • Kapitalerosionens varaktighet: Antag att du förlorar din årsinkomst, hur länge kommer ditt sparande att räcka för att bibehålla din levnadsstandard?

När du investerar bör din risktolerans vara i linje med din riskkapacitet. Risktolerans är ett mått på hur mycket risk du kan stå emot känslomässigt, medan riskkapacitet är hur mycket risk du kan hantera ekonomiskt. I slutändan betyder din tolerans inte så mycket om den överskrider din kapacitet.

Definiera dina etiska värderingar

Hållbarhet är ett allt större intresse för investerare. Här igen bör du ställa dig själv några personliga frågor:

  • Vilka värderingar tycker du är viktiga när du investerar, såsom klimatpåverkan, mångfald och inkludering, etc…?
  • Vilken typ av företag skulle du betrakta som ”no-gos”, till exempel vapenindustri eller tobak?
  • Skulle du kunna sova lugnt om du vet att du har investerat i företag som inte är i linje med dina värderingar?
  • I vilken utsträckning är du redo att ge bort en del av din avkastning till förmån för att du är 100 % i linje med din etik?

Investera i rätt portfölj

Kanske tror du att din investeringshorisont är tillräckligt lång och en 100% aktieportfölj ger dig den högsta avkastningen. I så fall kan en portfölj som enbart består av VWVCE vara ett bra alternativ. Men det är också det bästa sättet att fatta dåliga beslut om marknaderna faller och du inte kan sova på natten. Det är då ett bra beslut att minska risken för din portfölj genom att inkludera obligationer, om det kommer att hindra dig från att sälja vid sämsta möjliga tidpunkt och dra på dig en mycket större förlust. Det är därför det är viktigt att förstå ditt eget unika förhållningssätt till risk, hur det påverkar dig och hitta rätt balans. Om du kan räkna ut det själv är det jättebra.

Handla VGWD ETF

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Distributing (VGWD ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ny tematisk ETF från Global X ger tillgång till europeiska företag som är involverade i infrastrukturprojekt

Publicerad

den

En ny börshandlad fond från Global X handlas sedan i torsdags på Xetra och Börse Frankfurt. Global X European Infrastructure Development UCITS ETF (B41J) följer utvecklingen av Mirae Asset European Infrastructure Development Index. Indexet inkluderar företag noterade i Europa som är involverade i byggande och utveckling av stora ekonomiska, sociala och digitala infrastrukturprojekt i Europa.

En ny börshandlad fond från Global X handlas sedan i torsdags på Xetra och Börse Frankfurt. Global X European Infrastructure Development UCITS ETF (B41J) följer utvecklingen av Mirae Asset European Infrastructure Development Index. Indexet inkluderar företag noterade i Europa som är involverade i byggande och utveckling av stora ekonomiska, sociala och digitala infrastrukturprojekt i Europa.

Detta inkluderar företag som är involverade i planering och konstruktion av infrastrukturprojekt, inklusive datacenter, samt produktion och försäljning av råvaror, kompositmaterial och produkter för infrastruktur. Det omfattar även företag som är involverade i försäljning och uthyrning av tung anläggningsutrustning och relaterade produkter, drift och underhåll av transportnät och tillverkning och försäljning av energiinfrastrukturprodukter.

NamnISINAvgiftUtdelnings-policyReferensindex
Global European Infrastructure Development UCITS ETF EUR AccIE000PS0J4810,47 %AckumulerandeMirae Asset European Infrastructure Development Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 215 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 15 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

IQQ6 ETF investerar i utdelande fastighetsbolag med en direktavkastning över två procent

Publicerad

den

iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (IQQ6 ETF) med ISIN IE00B1FZS350, strävar efter att spåra FTSE EPRA/NAREIT Developed Dividend+-index. FTSE EPRA/NAREIT Developed Dividend+-index spårar börsnoterade fastighetsbolag och Real Estate Investment Trusts (REITS) från utvecklade länder över hela världen exklusive Grekland, som har en prognostiserad ettårig utdelningsavkastning på två procent eller mer.

iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (IQQ6 ETF) med ISIN IE00B1FZS350, strävar efter att spåra FTSE EPRA/NAREIT Developed Dividend+-index. FTSE EPRA/NAREIT Developed Dividend+-index spårar börsnoterade fastighetsbolag och Real Estate Investment Trusts (REITS) från utvecklade länder över hela världen exklusive Grekland, som har en prognostiserad ettårig utdelningsavkastning på två procent eller mer.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,59 % p.a. iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF är den billigaste och största ETF som följer FTSE EPRA/NAREIT Developed Dividend+ index. Denna replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF är en mycket stor ETF med tillgångar på 1 100 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 20 oktober 2006 och har sin hemvist i Irland.

Varför IQQ6?

  • Exponering mot utvecklade marknader fastighetsbolag med en ettårig prognostiserad direktavkastning på 2 %
  • Direktinvestering i börsnoterade fastighetsbolag och REITS
  • Regional exponering med fokus på inkomst

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av börsnoterade fastighetsbolag och Real Estate Investment Trusts (REITS) från utvecklade länder, exklusive Grekland, som också uppfyller utdelningskriterierna.

Handla IQQ6 ETF

iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF (IQQ6 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIWDP
gettexEURIQQ6
Stuttgart Stock ExchangeEURIQQ6
Bolsa Mexicana de ValoresMXNIDWPN
Borsa ItalianaEURIWDP
Euronext AmsterdamEURIWDP
London Stock ExchangeUSDIDWP
SIX Swiss ExchangeUSDIWDP
XETRAEURIQQ6

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
PLDPROLOGIS REIT INCReal Estate7,63US74340W1036USD
WELLWELLTOWER INCReal Estate3,45US95040Q1040USD
SPGSIMON PROPERTY GROUP REIT INCReal Estate3,26US8288061091USD
OREALTY INCOME REIT CORPReal Estate3,01US7561091049USD
DLRDIGITAL REALTY TRUST REIT INCReal Estate2,99US2538681030USD
PSAPUBLIC STORAGE REITReal Estate2,96US74460D1090USD
EXREXTRA SPACE STORAGE REIT INCReal Estate2,04US30225T1025USD
8801MITSUI FUDOSAN LTDReal Estate2,04JP3893200000JPY
VICIVICI PPTYS INCReal Estate2,01US9256521090USD
AVBAVALONBAY COMMUNITIES REIT INCReal Estate1,80US0534841012USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

GCOR ETF investerar i gröna företagsobligationer denominerade i euro

Publicerad

den

Franklin Sustainable Euro Green Corporate 1-5 Year UCITS ETF (Acc) (GCOR ETF) med ISIN IE0006K7DEL9, är en aktivt förvaltad börshandlad fond. ETFen investerar i gröna företagsobligationer denominerade i euro. Tid till förfall: 1-5 år.

Franklin Sustainable Euro Green Corporate 1-5 Year UCITS ETF (Acc) (GCOR ETF) med ISIN IE0006K7DEL9, är en aktivt förvaltad börshandlad fond. ETFen investerar i gröna företagsobligationer denominerade i euro. Tid till förfall: 1-5 år.

Denna börshandlade fonds TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. Franklin Sustainable Euro Green Corporate 1-5 Year UCITS ETF (Acc) är den enda ETF som följer Franklin Sustainable Euro Green Corporate 1-5 Year index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kupongerna) i denna ETF ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 31 oktober 2023 och har sin hemvist i Irland.

Fonden strävar efter att bidra till miljömål genom att tillhandahålla exponering mot främst den europeiska marknaden för gröna företagsobligationer med en kort till medellånga löptid på mindre än 5 år, samtidigt som den maximerar totalavkastningen. Fonden klassificeras som artikel 9 enligt EU:s förordning om hållbar finansiering (”SFDR”). Fonden investerar huvudsakligen i obligationer som är märkta gröna och denominerade i europeiska valutor.

Handla GCOR ETF

Franklin Sustainable Euro Green Corporate 1-5 Year UCITS ETF (Acc) (GCOR ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURGCOR
London Stock ExchangeEURGCOR

Största innehav

VärdepapperVikt %
INTESA SANPAOLO SPA2.10
INTESA SANPAOLO SPA1.87
DNB BANK ASA1.63
SWEDBANK AB1.61
SKANDINAVISKA ENSKILDA1.55
SEGRO CAPITAL SARL1.51
SPAREBANK 1 OESTLANDET1.50
NTT FINANCE CORP1.50
SERVICIOS MEDIO AMBIENTE1.50
VODAFONE GROUP PLC1.50

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

Populära