Nyheter

Varför handla en Kuwait ETF istället för enstaka aktier?

Publicerad

den

Under de senaste veckorna har vi sett ökad volatilitet på de globala finansmarknaderna på grund av spridningen av COVID-19-viruset. Den 25-27 februari firade Kuwait sin nationaldag och befrielsedagen, en allmän helgdag där kuwaiterna firar sin självständighet. Eftersom de finansiella marknaderna stängdes under större delen av den veckan i Kuwait, började lokala investerare att hålla fast vid sin lokala marknad för att komma ikapp med resten av världsmarknaderna. Vi såg därför hur aktiekurserna falla när Boursa Kuwait öppnade igen söndagen den 1 mars. Deras rädsla förverkligades och Kuwait-marknaden föll med över 10 procent slutet av dagens handel. Detta lämnade många lokala kuwaitiska investerare utsatta eftersom de inte kunde stänga positioner under den veckan.
Ett alternativ till att vänta på att marknaden ska öppnas

Investerare i KMEFIC FTSE Kuwait Equity UCITS ETF “KUW8”, som är en börshandlad fond (ETF) som spårar ett index för värdepappershandel med stora, medelstora och småbolag på Kuwaits börs första eller huvudmarknad hade ett alternativ. De hade möjlighet att sälja hela eller delar av sin Kuwait-position när som helst under veckan före det stora marknadsfallet i slutet av veckan. Detta beror på att Kuwait ETF är noterat på europeiska börser som LSE, Borsa Italiana och Deutsche Boerse. Börshandlade fonder handlas under hela den öppettider som de är noterade på och dessa timmar är inte kopplade till den lokala marknadens öppettider. När det gäller KUW8 ETF sker handel mellan 8:00 och 16:35 London tid, måndag till fredag på Londonbörsen.

Investerare kunde till och med ha tagit tillfället i akt som köpare på söndagen den 1 mars när Kuwaits marknad korrigerades kraftigt och tjäna sex procent på måndagen. På samma sätt har det inträffat intradagstopp på den lokala Kuwait-marknaden på grund av volatilitet i priserna. I vissa fall var marknaden öppen under en så kort tid, att utföra handlare i en diversifierad korg med jämlikheter var extremt utmanande.

Attraktiva värderingar

De finansiella värderingarna av kuwaitiska aktier ser för närvarande attraktiva ut jämfört med saudiska aktier och den bredare EM-sektorn, vilket tyder på att det kan vara en bra tid att överväga en allokering till kuwaitiska aktier och fördelarna med att investera i KUW8.

Ticker

Vikt i Kuwait Basket

20 Jan 2016 PE (Brent $27)

P/E today (Brent $38)

Diff.

Est. Flows $mn

Est. Flows mn Shares

x ADV

NBK KK Equity

44.5%

11.9

13.2

11%

1268

492

 70

KFH KK Equity**

33.0%

17.2

16.8

-2%

941

470

49

ZAIN KK Equity

8.9%

8.2

8.9

8%

254

173

32

AGLTY KK Equity

4.1%

8.7

9.7

11%

117

73

38

BOUBYAN KK Equity

4.0%

22.8

23.7

4%

113

69

66

GBK KK Equity

2.7%

15.6

9.2

-41%

77

116

22

MABANEE KK Equity

2.8%

14.3

11.1

-22%

80

42

49

Overall Basket

100.0%

13.8

14.1

2.5%

2850

Potentiell vinst från fallande marknader

Dessutom kan investerare med högre riskaptit blanka en ETF, vilket gör att de kan handla genom att i huvudsak låna Kuwait ETF och sälja kort och göra en potentiell vinst från en fallande marknad, något som inte kan göras med lokala Kuwaitaktier.

Fördelar med att få tillgång till Kuwaiti-aktier via en ETF

Det finns några betydande fördelar med att handla med börshandlade fonder jämfört med lokala aktier, inklusive:

Att kunna blanka en ETF

Utökad handelstid och handel genom lokala helgdagar där marknaden är stängd Likviditet på sekundärmarknaden

Likviditet på sekundärmarknaden

Nackdelar med ETF: er:

Naturligtvis, liksom aktier, är en investerares kapital helt i riskzonen och kanske inte får det belopp som ursprungligen investerats. Valutakursförändringar kan också ha både positiv och negativ effekt på avkastningen.

Kuwait ETF ”KUW8”

KMEFIC FTSE Kuwait Equity UCITS ETF “KUW8” ger en målinriktad exponering mot en framväxande marknad. I en enda fond får investerare tillgång till en varierad korg med kuwaitiska värdepapper över bolagsstorlekar och industrisektorer.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version