Följ oss

Nyheter

Väntar du på en vändning i oljepriset?

Publicerad

den

Väntar du på en vändning i oljepriset?

Väntar du på en vändning i oljepriset? I detta läge bör du se upp för contango. I och med att priset på råolja når nya bottnar vädrar de så kallade contrarians morgonluft och förbereder sig för att oljepriset skall studsa upp igen.

Många väljer att köpa en oljerelaterade börshandlade fond i syfte att kapitalisera på en potentiell återhämtning, men vi rekommenderar att den som gör detta först lyfter på huven och ser vad denne köper och hur terminsmarknaden påverkar en ETF.

Contango på olja

Till exempel, många skulle troligen använda sig av U.S. Oil Fund (NYSEArca: USO), som följer priset på West Texas Intermediate-terminer, för att få en bra exponering mot energimarknaden. USO är det största och mest populära oljerelaterade ETF-alternativet på marknaden, med 1,2 miljarder USD i tillgångar och andelar för cirka 387 miljoner USD byter ägare dagligen.

Replikerar frontmånadskontraktet

Den som väljer att köpa denna ETF bör emellertid ha i åtanke att USO replikerar frontmånadskontraktet på terminsmarknaden. För närvarande befinner sig oljemarknaden i contango. Det betyder att det är sannolikt att det kommer att uppstå en negativ avkastning när terminskontrakten rullas nästa gång, det vill säga när förvaltarna för USO säljer de nuvarande terminskontrakten i och med att förfallodagen närmar sig och istället köper nästa månads terminskontrakt. Contango uppstår när priset på ett terminskontrakt är högre än den förväntade framtida spotpriset, vilket skapar uppåtlutande kurva om framtida råvarupriser över tiden. Fenomenet återspeglar alltså att det aktuella spotpriset är lägre än terminspriset.

Låt oss anta att WTI-terminerna handlas runt 48,2 per fat USD för olja med leverans i februari 2015, men kontrakt med en senare leverans handlas högre. I detta exempel handlas terminskontrakt för leverans av råolja med leverans i december 2015 leverans till 55,1 USD per fat. Att en råvara befinner sig i contango är normalt, de flesta väljer att betala ett premium för att få råvaran i framtiden istället för att betala lagerkostnader, betala försäkringar och finansiera köpet.

Även om detta fenomen är normalt för råvarumarknaden kan contango ha en negativ effekt på börshandlade fonder och certifikat. Börshandlade fonder, certifikat och andra typer av börshandlade produkter, det som brukar kallas för ETPer, fungerar i sin grundform på samma sätt. De köper ett terminskontrakt, oftast frontmånaden som de äger till dess att de närmar sig förfallodagen. Vid denna tidpunkt säljs de innehavda terminskontrakten och nya, med ett senare förfallodatum köps. Det betyder att innehavaren av ETF-fonden eller annan börshandlad produkt alltid äger det senaste terminskontraktet. Befinner sig marknaden i contango innebär det att ETF-fonden säljer sina innehavda terminskontrakt på säg 100, samtidigt som den köper de nya terminskontrakten på 102. Det betyder att en ETF i detta fall förlorar pengar vid varje rullning eftersom den inte kommer att kunna köpa lika många terminskontrakt varje gång den rullar till en ny frontmånad. Vid backwardation fungerar det åt det andra hållet, då köper ETF-fonden terminskontrakt på säg 100 och säljer dem på 102. Det fungerar således åt båda håll. I fråga om contango minskar alltså antalet terminskontrakt som den börshandlade fonden köper, och i fråga om backwardation ökar antalet terminskontrakt som ETF-fonden köper jämfört med vad den sålt.

Följaktligen kan långsiktiga investerare erhålla en underavkastning på oljemarknaden eftersom ETF-fonden innehar frontmånadskontrakt och får en liten kostnad i form av spreaden när den rullar frontmånadskontrakten. Det är därför USO har utvecklats drastiskt sämre än spotpriset på olja under de senaste fem åren.

Det finns alternativ

Det finns däremot andra alternativ. Powershares DB Oil Fund (NYSEArca: DBO) och United States 12 Month Oil Fund (NYSEArca: USL) ger sina ägare en exponering mot WTI-olja med en annan viktning, något som begränsar de negativa effekterna av contango. DBO kan enligt sitt placeringsreglemente köpa terminskontrakt så långt bort som 13 månader. USL köper alla de kommande tolv månadernas terminskontrakt och är således relativt okänsligt för både contango och backwardation.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Håller ETF:er på att ta över?

Publicerad

den

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

Den stora skillnaden på ETF:er (Exchange Traded Fund) och traditionella fonder är att ETF:er handlas på börsen som aktier eller andra värdepapper. Vilket innebär att man kan köpa och sälja dem i realtid, till den aktuella kursen.

Johanna Englundh berättar att ETF:er är en stark trend i USA som bland annat drivs av skattemässiga fördelar, vilket vi inte har i Sverige. Det incitamentet till att investera finns därför inte i Sverige vilket även speglas i tillgångarna.

Programledare: Anna Stjernquist

Fortsätt läsa

Nyheter

HFEX ETF investerar i hela Asien men inte i Japan

Publicerad

den

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % per år. HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är den billigaste ETF som följer MSCI AC Far East ex Japan-indexet. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 8 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 juli 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för MSCI AC Far East ex Japan Index (”Indexet”). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot aktier i företag som utgör indexet.

Investeringspolicy

Indexet består av stora och medelstora företag från både utvecklade och tillväxtmarknadsländer i Fjärran Östern (exklusive Japan), enligt definitionen av indexleverantören. Fonden kommer att förvaltas passivt och har som mål att investera i aktier i bolagen i i stort sett samma proportion som i Index. Det kan dock finnas omständigheter då det inte är möjligt eller praktiskt för fonden att investera i alla indexets beståndsdelar.

Om fonden inte kan investera direkt i de företag som utgör indexet kan den få exponering genom att använda andra investeringar såsom depåbevis, derivat eller fonder. Fonden kan investera i kinesiska A-aktier genom Shanghai-Hong Kong Stock Connect och/ eller Shenzhen-Hong Kong Stock Connect och i CAAPs eller genom fonder. Fonden kan investera upp till 35 % i värdepapper från en enskild emittent under exceptionella marknadsförhållanden och upp till 10 % i andra fonder. Fonden kan investera upp till 10 % i totalavkastningsswappar och differenskontrakt.

Handla HFEX ETF

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPHFEJ
London Stock ExchangeUSDHFEX

Största innehav

ISINNamnLandValutaVikt %
TW0002330008Taiwan Semiconductor Manufacturing Co LtdTaiwanTWD12,49939
KR7005930003Samsung Electronics Co LtdSydkoreaKRW5,78774
KYG875721634Tencent Holdings LtdKinaHKD5,23752
KYG017191142Alibaba Group Holding Ltd Ordinary SharesKinaHKD2,98066
KR7000660001SK Hynix IncSydkoreaKRW1,51879
US7223041028PDD Holdings Inc ADRKinaUSD1,39721
HK0000069689AIA Group LtdHong KongHKD1,39709
KYG596691041Meituan Class BKinaHKD1,34979
CNE1000002H1China Construction Bank Corp Class HKinaHKD1,19864
TW0002317005Hon Hai Precision Industry Co LtdTaiwanTWD1,15303

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Expertpanel: ETF:er eller fonder?

Publicerad

den

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Vi tar frågor mot slutet. Vi hoppas på att hinna med alla! Det går bra att ställa frågor i chatten eller i ett DM på Instagram

Expertpanelen består av:

Handelsbanken

Carl-Henrik Lindberg

Chef Passiva Fonder och ETF:er

Nordnet

Ara Mustafa, Investment coach

Nasdaq

Helena Wedin, Chef ETF:er och ETP:er Europa

Fortsätt läsa

Populära