Nyheter

VanEcks videospelsfond får ESG-make over

Publicerad

den

VanEck kommer att se över sin ETF för videospel genom att lägga till hållbara mätvärden efter att aktieägarna röstade för att ändra sitt nuvarande riktmärke för en ESG-motsvarighet. VanEcks videospelsfond får ESG-make over i och med detta.

Från och med den 16 december kommer VanEck Video Gaming and eSports UCITS ETF (ESP0) på 463 miljoner dollar att börja spåra MarketVector Global Video Gaming & eSports ESG-index istället för MVIS Global Video Gaming & eSports-index.

ESP0s inkommande index exkluderar företag med vad ISS bedömer som ”mycket allvarliga” överträdelser av sociala normer, företag som inte omfattas av ISS-data och de som har någon inkomstexponering för kontroversiella vapen eller mer än 5 procent intäktsexponering för civila skjutvapen, tobak, traditionell energi och militär utrustning.

Att införliva dessa ESG-kriterier innebär att ESP0 kommer att uppgraderas till artikel 8 enligt SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation).

Det nya riktmärket, som lanserades i juli, fångar 25 företag som får minst 50 procent av intäkterna från videospel och e-sport, med ett börsvärde på minst 150 miljoner USD, tre månaders genomsnittlig daglig handelsvolym på minst 1 miljon USD, minst 250 000 aktier handlas per månad, med ett tak på 8 procent per beståndsdel.

Källa: VanEck

ESG-indexet och dess utgående vaniljekvivalent delar samma topp 10-innehav och har en avkastningskorrelation på 98,8 procent, men jämförelseindexet utanför ESG har ”lite bättre” hittills under 2022.

De två indexen har jämförbara grundläggande egenskaper, även om det finns några anmärkningsvärda förändringar i ESP0s företagslista. Medan viktningar till GameStop (3,7procent), Krafton (2,7procent) och Kakao Games (0,8procent) kommer att läggas till, kommer Ubisoft (2,2procent), CD Projekt Red (2,7procent) och Netmarble (0,6procent) att tas bort.

Källa: VanEck

I ett aktieägarcirkulär sa VanEck att det föreslog översynen som en del av vad den ser som den sekulära övergången till ESG-anpassade fonder.

”VanEck upplever en ökande efterfrågan på hållbara investeringslösningar och vi förväntar oss att efterfrågan på de fonder som innehåller ESG-kriterier kommer att öka avsevärt framöver, medan efterfrågan på de fonder som inte införlivar ESG-hänsyn i portföljkonstruktionsprocessen kommer att släpa efter,” sade företaget.

ESPO är bara den senaste VanEck ETF som genomgår en ESG make over. Under det senaste året har företaget gjort en översyn av sina amerikanska vallgravar, företagsobligationer i euro, Europa med lika vikt, halvledare, väte och tre ETFer med flera tillgångar.

Handla ESP0 ETF

VanEck Video Gaming and eSports UCITS ETF (ESP0 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana och Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version