Polens officiella valuta är polska zloty, representerad av Forex-symbolen PLN. Det finns självklart valutahandel med PLN. Som en decimalbaserad valuta delas varje Zloty upp i 100 Grosz, och Zloty representeras vanligtvis av symbolen zł.
Medan zlotyn för närvarande ses som en regional valuta har debatter pågått nyligen om huruvida Polen kommer att byta valuta till euron eller bli en del av euroområdet. Men för närvarande har detta ännu inte hänt. Den polska centralbanken är Narodowy Bank Polski (NBP), som ansvarar för genomförandet av penningpolitiken med det främsta målet att upprätthålla stabila priser. Denna institution har direktinriktat sig mot inflationen sedan 1998 genom att fastställa ett acceptabelt mål för inflationstakten, som har fastställts till 2,5% sedan 2004, med en avvikelse på 1%.
NBP är också ansvarigt för att utfärda valutan och för att fungera som ett tillsynsorgan för landets inhemska banker. Den polska zloty, som oftast är ihopkopplad med euro (EUR/PLN), handlas också ofta med amerikanska dollar (USD/PLN), brittiska pundet (GBP/PLN), schweiziska franc (CHF/PLN) och australiensiska Dollar (AUD/PLN). Flera spekulanter med intresse för carry trade ser ofta på den polska zlotyn som en av deras föredragna valutor för investeringar.
Polska zlotys historia
Under årens lopp har den polska zlotyn, vars namn är hämtat från det polska ordet ”zloto”, översatt som ”gyllene”, tagit många former och former. Zloty har funnits i form av ett guld- eller silvermynt sedan medeltiden. Men genom sin historia har valutan ändrats på många sätt för att ta itu med farhågor om stabilisering av priser och inflation. Polen har alltid påverkats starkt av sina grannländer, och fram till slutet av 1700 -talet användes den polska zlotyn tillsammans med flera andra valutor, inklusive ryska rubel, österrikiska Guldens och preussiska Thalers, som var i bruk i flera av dess regionala distrikt. Första världskriget avslutade detta system, och när Polen hade etablerat nya gränser 1923, sattes den polska zlotyn i paritet med den schweiziska francen.
Valutan har lidit av många kaotiska värderingar under 1900 -talet eftersom nationens suveränitet stod inför många utmaningar. Under båda världskriget led valutan av hyperinflation, och det fanns väldigt lite globala investeringar eller industri i landet fram till 1950 -talet. Under de senaste 70 åren har valutan kämpat mot inflationen, varje årtionde har en tid med välstånd snabbt följt av inflation och devalvering. Sedan anslutningen till EU 2004 har det pågått en diskussion om euron ska antas som Polens officiella valuta.
Polens ekonomi och dess ekonomiska faktorer
Polen befinner sig fortfarande i en övergångsperiod från ett postkommunistiskt, centraliserat land till ett med en kapitalistisk ekonomi. Polens BNP (per capita) ligger under EU -genomsnittet, och en betydande minoritet av landets invånare lever fortfarande under fattigdomsgränsen. Över 90% av landets ekonomi består av industri- och tjänstesektorn, och över hälften av arbetskraften är anställd inom den senare, med cirka 12% av arbetarna anställda inom jordbruksindustrin.
Polens viktigaste industrier inkluderar stål- och järnproduktion, gruvdrift, produktion av kemiskt gödningsmedel och skeppsbyggnad. Merparten av handeln sker med Tyskland och Ryssland samt andra EU-nationer. Polens Warszawa-börs är landets största finansmarknad och det är också en av de ledande och snabbast växande börserna på EME (Emerging Markets Europe) index. Landets primära import inkluderar varor som krävs för tillverkning och industriell ombyggnad, med dess stora export inklusive maskiner, livsmedel, möbler, lövträsprodukter, kläder, kosmetika, skor, lätta flygplan och motorbåtar. Populär jordbruksexport inkluderar färsk och rökt fisk, potatis, mejeriprodukter, specialbröd och choklad.
Faktorer som påverkar Polens ekonomi
Som med vilken ekonomi som helst har nivåerna av internationell efterfrågan på Polens export en stor roll att spela i landets ekonomi och värdet av den polska zlotyn, som även om Polen är mindre beroende som nation av sin utrikeshandel än andra länder i Central- och Östeuropa, det är fortfarande beroende av en stor handelsvolym med EU. Eftersom kol och järn är två av landets största exporter kommer sannolikt alla förändringar i priset på dessa varor att påverka valutans värde.
Varje politisk oro i området måste också nödvändigtvis påverka valutans värde, och volatiliteten i grannlandet Ryssland kommer att påverka Zlotys värde på valutamarknaderna, eftersom en stor mängd polsk exporthandel sker med Ryssland. En annan faktor som sannolikt alltmer kommer att påverka valutakursen är alla upplevda framsteg mot att komma in i euroområdet och anta euron som den polska officiella valutan.
Polska zloty är en intressant fallstudie för att utvärdera påverkan av inte strikt ekonomiska faktorer på dynamiken i en valuta.
I början av 2000 -talet uppvisade Zlotyn betydande fluktuationer, medan den blev mycket mer stabil efter den stora lågkonjunkturen, stödd av Polens starka ekonomiska utveckling. Polen har faktiskt registrerat tillväxttakter över EU -genomsnittet i många år. År 2018 ökade BNP med nästan 5%. Men även i detta sammanhang med stark tillväxt upplevde Zloty vissa svaghetsfaser, som det hände under 2018.
Du kan se de olika faserna av avskrivningar i grafen nedan, som visar dynamiken i valutan mot euron.
2018 dynamik: blygsam avskrivning för Zloty
Zlotyn tillhör gruppen valutor på tillväxtmarknader som upplevde en försvagning mot euron 2018: i slutet av året tappade den nästan 3% av sitt värde mot euron. Detta utgör dock en blygsam nedgång jämfört med den som registrerats av många andra länder.
Bortsett från de extrema situationerna för den argentinsk peson (som förlorade nästan 86% av sitt värde mot euron) och turkiska lira (nästan 32%) kan valutorna på tillväxtmarknaderna som upplevt en försvagning mot euron sammanfattas i diagrammet nedan.
Avskrivning mot euron (2018)
Tillväxtmarknaders valutor
Källa: StudiaBo utarbetade data från exportplanning.com.
Motstridiga värdedrivare påverkar Zlotyn
Som du kan se i tidsseriediagrammet ovan, började februari efter flera månaders stabilitet med en ny försvagning av den polska valutan mot euron. Dessa fluktuationer kan förklaras av den kombinerade effekten av olika drivkrafter, som pressade valutan i motsatta riktningar. Å ena sidan sprider olika nyheter som publicerades den senaste veckan om polsk ekonomisk utveckling i januari 2019 optimism på valutamarknaden; Å andra sidan bidrog vissa osäkerhetsmoment till försvagningen.
Nyheter som nyligen släppts av det polska statistikkontoret tyder på att landets ekonomi är vid god hälsa: industriproduktionen växte med 6,1% i januari (åååå), vilket överträffade förväntningarna; detaljhandeln visade också en positiv dynamik (+ 6,6%). När det gäller arbetsmarknaden ökade sysselsättningen med 3% i januari (åååå) medan lönerna ökade med 7,5%.
Trots hög ekonomisk tillväxt och högre löner accelererade inte inflationen och den ligger fortfarande under målet som fastställts av centralbanken.
Samtidigt kan den dynamik som Zloty visat under de senaste veckorna spegla yttre faktorer, till exempel marknadens oro för tillväxten i euroområdet. inom euroområdet är Tysklands avmattning en stor källa till oro för Polen, eftersom landet representerar sin stora marknad.
Ändå är majoriteten av analytikerna överens om att Polen har potential att motstå en tillväxtsvikt i grannekonomierna. Därför finns det inga risker för värdeminskning för valutan, som inte hotas av handelsbalansen (nära jämvikt) och kan upprätthållas, vid överdriven försvagning, av den höga mängden internationella reserver som centralbanken innehar. Polen (112 miljarder dollar i december).
Det finns många mäklare som erbjuder valutahandel. En av dessa är CMC Markets som även tillåter sina användare att öppna ett demokonto för att pröva sina kunskaper.
HANetfs chef för ETF-analys Tom Bailey pratar med Thomas Warner från Proactive efter att den tematiska ETF-leverantören meddelade att European Green Deal UCITSETF (ASWA) har passerat 52 miljoner USD AUM bara två månader efter lanseringen. ASWA är mer än mer än klimatförändringar.
Bailey ger lite bakgrund om produkten, som tagits fram i samarbete med Societe Generale och som fokuserar på EU:s ambitiösa Green Deal-initiativ, som syftar till att halvera koldioxidutsläppen till 2030 och uppnå koldioxidneutralitet till 2050.
Denna ETF utnyttjar fyra nyckelpolitiska områden: ren energi, hållbara transporter, renovering av byggnader och cirkulär ekonomi.
Bailey betonar att ETFen är europeisk fokuserad, men den inkluderar företag från Storbritannien och länder utanför EU som Norge och Schweiz. Han tror att till skillnad från tidigare energiövergångar kommer den globala strävan mot utsläpp av koldioxid att ledas av politiken med det europeiska gröna avtalet som ett utmärkt exempel.
Trots potentiella politiska risker förblir Bailey optimistisk om ETF:s framtid och säger att den europeiska gröna avtalet handlar om mer än klimatförändringar men också är insvept i EU:s geopolitiska ambitioner.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi anslöt sig till Steve Darling från Proactive för att fördjupa sig i cybersäkerhet i försvarsutgifter, den lockande sfären av försvarsfonder och ETFer, med särskilt fokus på NATO Future Defence ETF och vad som skiljer den från traditionella försvarsfonder.
NATO Future Defense ETF framstår som en banbrytande produkt som är skräddarsydd specifikt för Natos utgifter, en kategori som har sett en betydande tillväxt på grund av Ryssland-Ukraina-konflikten och Natos medlemsländers åtaganden att allokera 2 procent av sin BNP till försvaret.
Detta engagemang för att modernisera försvarsstyrkorna, som inkluderar framsteg som obemannade fordon, drönare och cyberförsvarsteknik, har skapat en övertygande investeringsmöjlighet. Noterbart är att NATO Future Defence ETFutmärker sig genom att vara den första i sitt slag, vilket återspeglar det utvecklande landskapet för försvarsutgifter. För närvarande uppfyller endast 11 av de 31 NATO-medlemsländerna utgiftsmålet på 2 procent, men prognoser tyder på att 19 kommer att nå denna tröskel under det kommande året.
Inkluderandet av nya NATO-medlemmar som Finland och Sverige, drivet av deras unika geopolitiska situation, bidrar till den totala ökningen av försvarsutgifterna. Betydande mottagare av denna ökning av cybersäkerhet i försvarsutgifter inkluderar framstående amerikanska försvarsentreprenörer och europeiska företag som Saab.
NATO Future Defense ETF riktar sig dessutom strategiskt mot cyberförsvarsföretag, med insikt om den växande betydelsen av cybersäkerhet inom försvarssektorn. För investerare som vill dra nytta av dessa trender erbjuder denna ETF en attraktiv väg. Att äga en diversifierad portfölj av relevanta företag inom försvarssektorn genom en ETF kan ge exponering för nya möjligheter utan att behöva investera i enskilda aktier. NATO Future Defence ETFär i detta avseende positionerad för att utnyttja försvarsindustrins utvecklande dynamik.
Handla ASWC ETF
Future of Defense UCITS ETF (ASWC) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITSETF har tillgångar på 223 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.
Mål
Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITSETFär en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som är registrerad i Tyskland. Fondens mål är att följa utvecklingen för iBoxx € Liquid Non-Financials Diversified Index (Price Index). Det maximala antalet företagsobligationer i indexet är begränsat till 40.
Investeringsstrategi
Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITSETFsträvar efter att spåra iBoxx® EUR Liquid Non-Financials Diversified-index. iBoxx® EUR Liquid Non-Financials Diversified-index spårar de 40 mest likvida företagsobligationer i euro denominerade av icke-finansiella företag.
Handla EFQ8 ETF
Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITSETF (EFQ8 ETF) r en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.